Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εγώ να επισημάνω μια λεπτομέρεια,αν μου επιτρέπετε,που βοηθάει την συζήτηση.Στην αρχή επιτρεπόταν να υπέρκειται του κοινόχρηστου χωρίς περιορισμό πλάτους (κρασπεδόρειθρο),αλλά με περιορισμό αφετηρίας ύψους(πάνω από τα 3μ.),ώστε να μην "κουτουλάνε" πεζοί ή αυτοκίνητα πάνω του.Όταν τροποποιήθηκε η γγ),και με την κατάργηση του ελάχιστου ύψους,έπρεπε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη διέλευση-τουλάχιστον των οχημάτων,άρα,προστέθηκε ο περιορισμός του πεζοδρομίου για να μην εξέχει στο δρόμο.

Ωστόσο:η εξασφάλιση ότι ακόμη κι ελλείψει πεζοδρομίου δεν θα βγει στη μέση του δρόμου,επιτυγχάνεται από τον έλεγχο της αύξησης έως 20%,που ακόμη κι αν οφείλεται μόνο σε αύξηση πλάτους,θα επιφέρει max 20% επέκταση κατά πλάτος,άρα 20cm στο 1μ.,40cm στα 2μ.

Δημοσιεύτηκε

@ChristinaK Ο περιορισμός του 20% αναφέρεται στην συνολική επιφάνεια των εξωστών.
Εδώ ο εξώστης είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετος και προ '85.

On 26/6/2022 at 10:12 ΠΜ, Pavlos33 said:

αυθαίρετο εξώστη πάνω από ΚΧ ο οποίος προϋφίσταται του ΓΟΚ 85 τακτοποιείται ως κατηγορία 3 ανεξαρτήτως επιφάνειας

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι αυτό.
Εάν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, μπορεί να τακτοποιηθεί εξώστης υπεράνω οδοστρώματος;

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Α] Αυτο αφορα εξωτερικες διαστασεις του κτιριου:

γιε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό
(5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των
περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του
άρθρου 89,

 

Β] Αυτο εχει σχεση με το μεχρι πού φτανει ενας εξωστης

γγ) αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%).


Συμπεριλαμβάνονται

[εστω και με υπερβαση ανω του 20%, υπο ορους]

και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που
υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή),

υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο,

Αρα υπαρχει μεν σαν "οριο" εξωστων το 20%, αλλά , κατ' εξαιρεση, επαυξανεται με οριο το κρασπεδορειθρο

Προφανως εαν ξεπερνουν το κρασπεδορειθρο, δεν επιτρεπεται να κρεμονται πανω απο το οδοστρωμα

Αρα αν δεν υπαρχει "πεζοδρομιο", 

δεν νοειται να κρεμεται πανω απο τον  δρομο καποιο μπαλκονι

----------

η συζητηση προαγει το συζητουμενο

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Δημοσιεύτηκε

@Πλήθων1.Πράγματι ο έλεγχος αφορά το σύνολο των εξωστών,άρα,αν υπάρχουν κι άλλοι εξώστες,ο έλεγχος είναι ακόμη πιο δυσμενής για την αύξηση πλάτους του συγκεκριμένου.2.Δεν πρόσεξα ότι μιλούσατε για εξ ολοκλήρου αυθαίρετο εξώστη προ γοκ85(αλλά μάλλον και δεν με αφορούσε για να αναπτύξω την σκέψη μου😊).

Κατά τα λοιπά,εγώ βλέπω ότι όλοι συμφωνούμε πως εφόσον άρθηκε ο περιορισμός αφετηρίας ύψους,μπήκε στην γγ) "φρένο" πεζοδρομίου,για να μην βγούμε στον δρόμο.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε επειδή έχουν μεσολαβήσει πολλά ποστ ότι μιλάμε για υπαγωγή αυθαίρετου εξώστη προ 85 οπότε δεν μας απασχολεί το κριτήριο του 20%. Το εδάφιο της κατηγορίας 3 επιτρέπει την τακτοποίηση πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης (εκτός ρυμοτομικής γραμμής). Το πεζοδρόμιο, όπου αυτό κατασκευάζεται, αποτελεί τμήμα του εγκεκριμένου πλάτους της οδού, δηλαδή βρίσκεται σε επαφή-εκτός ρυμοτομικών γραμμών και προς το οδόστρωμα. Εδώ έχουμε δυο υποπεριπτώσεις

(α) Να υπάρχει πεζοδρόμιο. Οπότε θα πρέπει υποχρεωτικά για την υπαγωγή τέτοιου εξώστη να τηρηθεί η προυπόθεση ότι η προβολή του εξώστη δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο

(β) Να μην υπάρχει πεζοδρόμιο. Στην περίπτωση αυτή δεν μας απαγορεύεται να τακτοποιήσουμε, είτε μέχρι το 20% σε περίπτωση νόμιμου εξώστη με άδεια μετά το 85, ή εξ ολοκλήρου αυθαίρετου εξώστη προυφιστάμενου του 85.

Από που προκύπτει ότι θα πρέπει να έχουμε εξώστες μόνο πάνω από το πεζοδρόμιο. Δηλαδή σε οικισμούς χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο, στους οποίους δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, τι ακριβώς λέτε; Ότι δεν θα τακτοποιηθούν οι εξώστες επειδή δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για να κριθεί αν η προβολή τους βρίσκεται στο κράσπεδο; 

Στις τακτοποιήσεις, όπως ήδη ξέρετε, μετά από 10 χρόνια εφαρμογής των αυθαιρετονόμων, δεν ψάχνουμε να βρούμε την απόλυτη συσχέτιση με την πολεοδομική νομοθεσία, διότι προφανώς, άλλο πράγμα θα ήταν η αδειοδότηση νέου εξώστη με οικοδομική άδεια και άλλο, η τακτοποιησή του. 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σας,

Κτίριο ΟΤΑ που στεγάζει υπηρεσίες Δήμου (πρώην Δημαρχείο) με άδεια του 1983 και βρίσκεται σε Ο.Τ. που πλέον είναι Κ.Χ. Πλατεία, μπορεί να γίνει τακτοποίηση (ως κατηγορία 4) και κατόπιν ταυτότητα κτιρίου, σωστά;

Καθώς δεν πρόκειται για ιδιώτη αλλά για ΟΤΑ.

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε

Σωστό το βλέπω (λόγω παρ 1 άρθρο 114/ Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στο άρθρο 89, υπάγονται οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης σε κτίρια και εγκαταστάσεις) 

  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

Οικόπεδο αρχικού εμβαδού βάσει συμβολαίου 150τμ (η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου τότε), με προυφιστάμενη ισόγεια κατοικία η οποία νομιμοποιήθηκε με το Ν. 720/77, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το έτος 1979 και ρυμοτομήθηκε τμήμα του εμβαδού 30τμ (η ρ.γ. καθορίστηκε επί της πρόσοψης του κτίσματος και τα 30τμ αφορούν ακάλυπτο τμήμα οικοπέδου).

Κατόπιν, το τμήμα αυτό τέθηκε σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη ώστε να εκδοθεί το 1982 άδεια προσθήκης 1ου ορόφου (η συμβολαιογραφική πράξη υπήρχε στο φάκελο της άδειας προσθήκης και η άδεια εκδόθηκε για εμβαδό οικοπέδου 150τμ-30τμ=120τμ).

Μεταγενέστερα , το έτος 1993, πραγματοποιήθηκε στη περιοχή αναθεώρηση του ρυμοτομικού με τη ρυμοτομική γραμμή να μετατοπίζεται εκ νέου εις βάρους του κοινοχρήστου και να ξαναεντάσσεται ουσιαστικά στο αρχικό οικόπεδο τμήμα ακαλύπτου που είχε τεθεί σε δημόσια χρήση. Σε νέο τοπογραφικό που έχει συνταχθεί, ο τοπογράφος αναγράφει εμβαδό οικοπέδου 149,30τμ και εμβαδο ρυμοτομούμενου τμήματος 7,70τμ και αναφέρει πως δεν έχει συνταχτεί πράξη αναλογισμού.

Ορθώς ο τοπογράφος σήμερα δηλώνει εμβαδό οικοπέδου περίπου όσο του αρχικού συμβολαίου (150τμ) με ρυμοτομούμενο πλέον τμήμα τα 7,70τμ? Τα (30τμ-7,70τμ=22,30τμ) που είχαν τεθεί σε κοινή χρήση, με την αναθεώρηση του ρυμοτομικού ξαναεντάσσονται στην ιδιοκτησία αυτόματα χωρίς κάποια άλλη διαδικασία? Και μήπως θα έπρεπε να καταλήξει κατευθείαν σε εμβαδό 120τμ+(30,0τμ-7,70τμ) =142,30τμ?

Επίσης εντός του ακαλύπτου αυτού τμήματος των 30τμ υπάρχουν αυθαίρετες διαμορφώσεις ακαλύπτου για τις οποίες αναρωτιέμαι αν υπάρχει απαγόρευση υπαγωγής (περίπτωση β της παραγράφου 2 του άρθρου 89 για αυθαίρετα σε παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση χώρους οικοπέδου). 

Ευχαριστώ. 

  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
On 12/4/2018 at 11:17 ΜΜ, panapara1 said:

Καλησπέρα, 

Σε οικόπεδο εντός οικισμού με διανομή της διεύθυνση γεωργίας ( έτος διανομής 1977) αποτυπώνεται κτίσμα εκτός ρ.γ και Ο.Γ.  Το κτίσμα αποτυπώθηκε στο απόσπασμα της διανομής το οποίο επίσης δείχνει ότι είναι εκτός ιδιοκτησίας ( εντός Ρ.Γ.) . Συμφώνα με το νέο τοπογραφικό που έγινε φαίνεται ότι είναι εκτός ιδιοκτησίας ( εκτός ρ.γ. ) μια γωνία (  ορθογώνιο τρίγωνο διαστάσεων 18εκ επι 20εκ). Το κτίσμα αναφέρεται στις αποδοχές των ιδιοκτητών ότι είναι πριν το 1955 . Σε αυτή την περίπτωση τι γίνετε . Μπορεί να γίνει αγοραπωλησία και να γίνει ταυτότητα? Επίσης θέλει να βγει αδεία για ανακαίνιση και προσθήκη μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι στα οριζόμενα του άρθρου 89 και δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση

 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, με ποια δικαιολογητικά αποδεικνύεται ότι δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων στα οποία υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών σύμφωνα με την παράγραφο 2α του άρθρου 89? Αρκεί μια υπ. δήλωση του ιδιοκτήτη?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.