Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

καλησπέρα,

σε πολυκατοικία με άδεια του 1960, μου ζητήθηκε ηλεκτρονική ταυτότητα σε υπόγειο διαμέρισμα. Μετά από έλεγχο της οικοδομικής άδειας, διαπίστωσα ότι στην άδεια δεν υπάρχει υπόγειος όροφος. Από την άλλη το υπόγειο διαμέρισμα υπάρχει στη σύσταση και στην κάτοψη της σύστασης.

Για να προχωρήσω σε υπαγωγή της υπόγειας οριζόντιας ιδιοκτησίας (διαμέρισμα):

1. Κατηγορία 1 (ως προ 1975) ?

2. Υπέρβαση δόμησης χώρων μειωτικού συντελεστή με 0.50 ή υπέρβαση δόμησης κυρίων χώρων?

3. Οικοδομική άδεια ναι ή όχι ?

4. Κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω ?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υπαγωγή ως ΚΑΤ1, με τα βασικά δικαιολογητικά και αποτύπωση κατόψεων. Προσέχεις κάθε ΟΙ να είναι ανεξάρτητη δήλωση υπαγωγής και να βεβαιωθείς ότι έχουν κατασκευαστεί όλα προ75. 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Σχετικά με τα δύο ερωτήματα παρακάτω καμιά άποψη?

2. Υπέρβαση δόμησης χώρων μειωτικού συντελεστή με 0.50 ή υπέρβαση δόμησης κυρίων χώρων?

3. Οικοδομική άδεια ναι ή όχι ?

το πρόστιμο το ίδιο θα βγει, αλλά για την ορθότητα της δήλωσης

Link to comment
Share on other sites

O μειωτικός σχετίζεται με την υπόγεια στάθμη και το αν το υπόγειο είναι αυτοτελές ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση θα λάβει μειωτικό 0,50. Ο χώρος παραμένει ως χώρος κύριας χρήσης αφού είναι διαμέρισμα.  Η οικοδομική άδεια αφορά το ακίνητο και συνεπώς βάζεις "ναι". Προσοχή και πάλι σε αυτό που ειπώθηκε. Να είναι η επικρατούσα χρήση κτιρίου η κατοικία και το αυθαίρετο διαμέρισμα να δημιουργήθηκε προ 9/6/75 (υποθετικά μιλώντας θα μπορούσε το διαμέρισμα να δημιουργήθηκε μεταγενέστερα της κατασκευής του υπογείου).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

επανέρχομαι για το θέμα παραπάνω. Θυμίζω ότι σε πολυκατοικία με άδεια του 1960, μου ζητήθηκε ηλεκτρονική ταυτότητα σε υπόγειο διαμέρισμα. Μετά από έλεγχο της οικοδομικής άδειας, διαπίστωσα ότι στην άδεια δεν υπάρχει υπόγειος όροφος και συνεπώς θα πρέπει να γίνει υπαγωγή. Από την άλλη το υπόγειο διαμέρισμα υπάρχει στη σύσταση (στο κείμενο αυτής).

Μετά από σημερινή επικοινωνία με τη Συμβολαιογράφο, ενημερώθηκα ότι η κάτοψη υπογείου δεν υπάρχει στο φάκελο της σύστασης (δεν έχει χαθεί, δεν υπάρχει - λέει το κείμενο της σύστασης: επισυνάπτονται όλες οι κατόψεις πλην υπογείου). Από την άλλη το υπόγειο διαμέρισμα περιγράφεται στο κείμενο της σύστασης με τα τετραγωνικά του, τα χιλιοστά του, τη γειτνιασή του κλπ.

Μπορώ βάσει κειμένου σύστασης (επιφάνεια, χιλιοστά, γειτνίαση κλπ) να προχωρήσω σε υπαγωγή αν και δεν έχω κάτοψη σύστασης?

ευχαριστώ

 
Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Ναι, εγώ θα το έκανα! Για καλό και για κακό ζήτησε από τη συμβολαιογράφο να σου απαντήσει γραπτώς. Κάνε νέα κάτοψη εσύ, η οποία δεν απαιτείται ν' απεικονίζει ολόκληρο το υπόγειο! 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση! Ζήτησα από την πρώτη στιγμή από τη Συμβολαιογράφο να μου δώσει βεβαίωση περί μη ανευρέσεως κάτοψης υπογείου. Η απάντηση της ήταν ότι δεν έχουμε απώλεια, αλλά σύμφωνα με το κείμενο της σύστασης δεν επισυνάπτεται κάτοψη υπογείου, άρα δεν μπορεί να μου δώσει βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Mπορεί να σου βεβαιώσει εγγράφως ακριβώς αυτό που σου λέει και προφορικά, δηλαδή, "....σύμφωνα με το κείμενο της σύστασης δεν επισυνάπτεται στην ΣΟΙ κάτοψη υπογείου".

 

Υ.Γ. Θα το κάνει δύσκολα, διότι πρέπει να δικαιολογηθεί κάπως, αφενός μεν κι εκείνος ο μάγκας ο συμβολαιογράφος που έκανε ΣΟΙ χωρίς όλα τα σχέδια, αφετέρου δε κι εκείνος ο ξύπνιος ο υποθηκοφύλακας που μετέγραψε χωρίς όλα τα σχέδια". Αλαλούμ.... Να επιμείνεις!!! Βάλε και τον πελάτη σου! Αν χρειαστεί κάνε ερώτημα και πίεσε και στον αντίστοιχο συμβολαιογραφικό σύλλογο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.