Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Σε κτίριο δύο επιπέδων με ΟΑ είχε προβλεφθεί στο 1ο ισόγειο γκαράζ 50μ και στο 2ο ισόγειο η κύρια κατοικία με επιφάνεια  90μ2.

Αντί για το γκαράζ έχει κατασκευαστεί αποθήκη 30μ2 ενώ η κατοικία μετρήθηκε 110μ2 και επίσης υπάρχει και ένα βοηθητικό ισόγειο ανεξάρτητο κτίσμα 5μ2. Η μείωση του χώρου της αποθήκης σύμφωνα με την Εγκ 3 του ν4178 δεν αποτελεί παράβαση-πρέπει να δηλωθεί αλλαγή χρήσης;

Για τον υπολογισμό της ΥΔ των ΒΧ θεωρούμε ότι αυτή είναι 5μ2 ανεξάρτητα του γεγονότος ότι μειώθηκε η επιφάνεια των ΒΧ;

Αν ο ΒΧ δηλωθεί με την περίπτωση γιη της Κ3 θα υπολογίζεται στην συνολική  δόμηση;

Δημοσιεύτηκε

Η απάντηση είναι θετική και στα τρία ερωτήματά σου. Δεν λαμβάνεται υπόψιν η μη κατασκευή τμήματος του πρώην γκαράζ και νυν αποθήκης.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ! 

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται αλλαγή χρήσης;

Που στηρίζεται το γεγονός ότι η πρόχειρη κατασκευή μετράει στην δόμηση;

 

 

 

Δημοσιεύτηκε

Η χρήση άλλαξε αυθαίρετα, άρα δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή χρήσης αλλά τακτοποίηση αυτής που έχει ήδη γίνει. Για την δόμηση εννοώ ότι οποιαδήποτε επιφάνεια προσμετράται (ή όχι) ανεξάρτητα από την κατηγορία ή τον τρόπο ένταξης στη ρύθμιση.

Δημοσιεύτηκε (edited)

καλησπέρα,

σε αγροτεμάχιο εκτός ορίων οικισμού κατά την Ο.Α του έτους 2008 κατασκευάστηκε ισόγεια κατοικία 75 τ.μ. η οποία στα σχέδια φαίνεται υπερυψωμένη από το έδαφος κατά 0,80.

Έχω τις παρακάτω αυθαιρεσίες:

- Στην πραγματικότητα το 0,80 έγινε 1,50 περιμετρικά (υπερυψώθηκε)

- Μόνο ένα τμήμα της νότιας όψης ξεμπαζώθηκε μέχρι τα 2,40 και δημιουργήθηκε αυθαίρετος χώρος (διαστάσεων 4*5 και εσωτερ. ύψους 2,20) εκτός περιγράμματος του κτιρίου και ανοιχτός από μια πλευρά που χρησιμοποιήθηκε για αποθήκευση πραγμάτων.

- Τέλος κάτω από το ισόγειο και εντός περιγράμματος του κτιρίου, με είσοδο από την αυλή,      δημιουργήθηκε αυθαίρετη αποθήκη 5*3 εσωτερικού ύψους 2,05.

Συμπεράσματα:

Βάση εγκυκλίου 2 πάω με ν.1577/85 για την εφαρμογή του μειωτικού συντ/στη και αρά θεωρώ τους αυθαίρετους χώρους ως υπογείους αφού το ύψος είναι περιμετρικά 1,50μ από το έδαφος και μόνο ο βοηθητικός χώρος έχει ξεμπαζωθεί από το 1,50μ στα 2,40μ.

Βέβαια οι χώροι αυτοί βάση ΝΟΚ δε θεωρούνται υπόγειοι αφού >1,20μ.

Οπότε για τα ΦΚ

επειδή ο βοηθητικός χώρος είναι εκτός περιγράμματος της Ο.Α τον υπολογίζω σαν ΥΚ και ΥΔ παίρνοντας μειωτικό και

για την αποθήκη που δημιουργήθηκε εντός περιγράμματος στο υπόγειο την υπολογίζω σαν ΥΔ με μειωτικό συντ/στη 0,50 πάλι

Τέλος το ξεμπαζωμα του βοηθητικού πάει με αναλυτικό καθώς και η υπερύψωση η οποία είναι <επιτρεπόμενου ύψους περιοχής.

Για τον υπολογισμό για την κατηγορία 4:

συνυπολογίζονται και οι 2 χώροι αφού προσαυξάνουν το Σ.Δ βάση ΝΟΚ ή υπολογίζω μόνο την αποθήκη χωρίς τον βοηθητικό χώρο γιατί είναι ανοιχτός από μία πλευρά και ο νόμος μιλάει για κλειστούς χώρους?

Υπολογισμός προστίμου:

δε συνυπολογίζονται οι χώροι αφού αποτελούν χώρους βοηθητικής χρήσης αν και  προσαυξάνουν το Σ.Δ βάση ΝΟΚ?

Αν όχι τότε πως προσδιορίζω τους συντελεστές αυτούς όταν δεν έχω καμιά άλλη παράβαση. Παίρνω τους ελάχιστους?

Ευχαριστώ

 

Edited by anpap
Δημοσιεύτηκε

αρθ. 96 παρ.δγ) αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα πενήντα (50) τ.μ. σε συνολική δόμηση.

Αυτό ισχύει στο σύνολο του κτιρίου  και πως ισχύει οταν υπάρχει συσταση? και περιλαμβάνονται μόνο μ2 ΥΔ καιΥΚ ή και μ2 π.χ ΥΥ?

Δημοσιεύτηκε (edited)
7 ώρες πριν, janna said:

Αυτό ισχύει στο σύνολο του κτιρίου  και πως ισχύει οταν υπάρχει συσταση?

Είχα την ίδια απορία για μια περίπτωση σε κτίριο με οριζόντιες. Δεν βρήκα σίγουρη απάντηση οπότε έμεινα στη δική μου ερμηνεία. Από τη στιγμή που υπάρχουν οριζόντιες και έχεις το δικαίωμα φυσικά να τις εξετάζεις ξεχωριστά, γτ να μην μπορεί να ισχύει και η παράγραφος? Σκέψου σε μια πολυκατοικία αν τακτοποιείς ένα διαμέρισμα, μόνο αυτό θα εξετάσεις ως προς τις υπερβάσεις του οχι όλο το κτίριο. Είναι κάτι που χρειάζεται διευκρίνιση, αλλά από τη στιγμή που δε λέει συγκεκριμένα οτι δεν ισχύει σε ιδιοκτησίες με σύσταση τότε είμαστε καλυμένοι θεωρώ. Άλλωστε σκέψου τι θα μπορούσε να σου πει ένας ελεγκτής σε αυτή την περίπτωση? Να βασιστεί σε τι και να σου πει ότι είσαι λάθος?

Εν ολίγοις η δική μου ερμηνεία είναι ότι μπορείς να το εφαρμόσεις ανά οριζόντια ιδιοκτησία. Πιστεύω είναι κάτι που έκαναν μετά την "λήξη" της κατ.5 γτ έτσι έμμεσα λύνονται αρκετές περιπτώσεις που θα πήγαιναν για 5, όπως και με το προκήπιο που αφήνουν 20cm πια.

7 ώρες πριν, janna said:

 και περιλαμβάνονται μόνο μ2 ΥΔ καιΥΚ ή και μ2 π.χ ΥΥ?

Δεν αναφέρει κάτι σε ύψος, και μιας και σου μιλάει για επιφάνεια αφορά μόνο κάλυψη-δόμηση. Για το ύψος ισχύουν τα γνωστά.

Edited by The.Engineer
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
On 13/4/2021 at 2:51 ΜΜ, anpap said:

Για τον υπολογισμό για την κατηγορία 4:

συνυπολογίζονται και οι 2 χώροι αφού προσαυξάνουν το Σ.Δ βάση ΝΟΚ ή υπολογίζω μόνο την αποθήκη χωρίς τον βοηθητικό χώρο γιατί είναι ανοιχτός από μία πλευρά και ο νόμος μιλάει για κλειστούς χώρους?

 

Το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου-άρθρο 96,δ)-δβ

Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους ν.3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011 (Α204) και 4178/2013 (Α174). Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013,

***Αν υπολογίζεις αυτόν που αναφέρεις ως "ανοιχτό χώρο" με ΥΔ,όπως λες, ,τότε θα τον συμπεριλάβεις στον υπολογισμό,γιατί μπορεί να είναι "ανοιχτός" σε μια πλευρά,αλλά από τις συνθήκες μάλλον αντιλαμβάνεσαι ότι πρέπει να ρυθμιστεί ως επιφάνεια "κλειστού χώρου" και έχει ΥΔ+ΥΚ άρα,συνυπολογίζεται.

Αυτά για την επιλογή Κατηγορίας.

Για τον υπολογισμό των συντελεστών υπέρβασης,θα υπολογίσεις και τις δύο αυτές επιφάνειες,για την εύρεση των ποσοστών υπέρβασης σε σχέση με τους επιτρεπόμενους όρους δόμησης.Δεν καταλαβαίνω  γιατί να μην υπολογιστούν αφού υπάρχει υπέρβαση δόμησης και την δηλώνεις.

 

  • Like 2
  • Upvote 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.