Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 4 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

@akis73   Σε ευχαριστώ  συνάδελφε  για  την άμεση  απαντησή  σου !

 

@cvlengnr Κατά  σειρά προτεραιότητας  σε  μια  ΟΑ  βαρύτητα  έχει   το  διάγραμμα  κάλυψης  και  μετά   ακολουθούν  οι κατόψεις ,  θα  εφαρμόσεις  τα  νούμερα  που  είναι  γραμμένα πάνω  σε  αυτό  για  να  σχεδιάσεις το νόμιμο περίγραμμα του  κτιρίου .   

Link to comment
Share on other sites

On 3/7/2024 at 2:54 PM, avgoust said:

Σε γήπεδο έχω ένα κτίριο συνεργείου και ένα ξεχωριστό κτίριο κατοικίας , με άδεια.

ΔΕΝ υπάρχει σύσταση  και  Ε κατοικίας > Ε συνεργείου. 

Θέλω να ρυθμίσω αυθαίρετες κατασκευές και στα δυο.
Ενώ έχω περιθώριο για το 40% της Κ4
δεν ξέρω πως να εφαρμόσω το παρακάτω αφού έχω δυο χρήσεις στο γήπεδο :

"...και δεν υπερβαίνουν  τα διακόσια πενήντα (250) τ.μ. για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία και μέχρι τα χίλια (1000) τ.μ. κτιρίου συνολικά και τα χίλια (1000) τ.μ. για τις λοιπές χρήσεις."

1. Ελέγχω με 250 την κατοικία και με 1000 το συνεργείο ? ( και είμαι Κ4 )
2. Ελέγχω με 1000 αφού δεν έχω μόνο κατοικία ?  ( και είμαι Κ4 )
3. Ελέγχω με τα 250 της κατοικίας ως επικρατούσα χρήση στο γήπεδο ? ( και είμαι Κ5... )

Στον ανωτέρω υπολογισμό περιλαμβάνονται και οι βοηθητικοί χώροι όπως αποθήκες και υπόγεια εκτός περιγράμματος ?

Όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει.

Θα ήθελα να επαναλάβω προηγούμενη ανάρτησή μου, καθώς λόγω αλλαγής χρώματος γραμματοσειράς από τους συντονιστές χάθηκε η μορφοποίηση του κειμένου και κατ' επέκταση της όποιας ανάλυσης.

image.thumb.png.0d419af779d6449581a732871e2a5d48.png

Για τα πορτοκαλί και μπλε υπογραμμισμένα (αρχικά εννοεί την παράγραφο δβ', απλά η αρίθμηση με δ' είναι μεταγενέστερη της εγκυκλίου), αν και προφανώς αυτός που το έγραψε είχε στο μυαλό του κτίριο με πολλές ιδιοκτησίες, πάντως δεν το προσδιορίζει. Επομένως, έτσι όπως είναι γραμμένο, το ερμηνεύω ως εξής: Σε ένα κτίριο (ή -γιατί όχι- σε ένα ακίνητο με πολλά κτίρια) που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις το ταβάνι για Κ4 είναι τα 1000τμ. Από αυτά όσοι αυθαίρετοι χώροι έχουν χρήση κατοικίας δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 250τμ. Δηλ. δεν λαμβάνεται η μικτή χρήση, αλλά ανά χρήση γίνεται ο έλεγχος. Παράδειγμα: Έστω οικόπεδο με επιτρεπόμενη δόμηση 715τμ με χρήση κατοικία και 2143τμ δόμηση με χρήση καταστήματα. Σε ένα κτίριο όπου τα αυθαίρετα είναι 250τμ κατοικία (αυτό είναι το 35% για χρήση κατοικίας) και 751τμ χρήση καταστημάτων (αυτό είναι το 35% της επιτρεπόμενης χρήσης καταστημάτων του ακινήτου) πάει Κ5. Με 750τμ αυθαίρετα καταστήματα θα ήταν όμως Κ4. Εσύ έχεις αυτή την περίπτωση, με τη μόνη διαφορά ότι η χρήση μοιράζεται αντί σε ένα κτίριο σε δύο.

Η διαφορά με το να υπήρχαν περισσότερες ιδιοκτησίες στο ίδιο ακίνητο είναι ότι η χρήση κατοικίας μπορεί να ξεπερνά τα 250τμ και να είναι (250τμ) x (ιδιοκτησίες), αρκεί να είναι <1000τμ συνολικά στο ακίνητο. Αυτό προσδιορίζει η μπλε πρόταση.

Τέλος το πράσινο, απλά λέει το αυτονόητο δηλ ότι ο έλεγχος των ποσοστών γίνεται σε σύγκριση με τη δόμηση όλου του οικοπέδου και όχι με τη δόμηση που αντιστοιχεί ανά κτίριο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλημέρα. Δεν ξέρω που πάω και τα βρίσκω, όλα κάτι τέτοιες προβληματικές περιπτώσεις πετυχαίνω).

Να σας δώσω ένα update της υπόθεσης!

Δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο υπογείου, ούτε ΔΚ, τίποτα. Γενικώς ο φάκελος της αναθεώρησης συνοδευόταν μόνο από το στέλεχος που έλεγε αναθεώρηση ως προς τη προσθήκη υπογείου.

Πρόκειται για οριοθετημένο οικισμό, ναι. 

Επειδή λοιπόν το υπόγειο δεν υπάρχει στη σύσταση - ύστερα από επικοινωνία με τη Πολεοδομία, πρέπει και οι δυο ιδιοκτήτες (που έχουν δημιουργήσει 1 κατοικία έκαστος στο υπόγειο) να τακτοποιήσουν μαζί όλο τον όροφο υπογείου. Αφού προς το παρόν δεν ορίζεται που ανήκει. Έπειτα το λογικό είναι να προβούν στην απαραίτητη τροποποίηση σύστασης.

Όμως, επειδή (ως συνήθως) έχουν μέτριες σχέσεις, ο άλλος ιδιοκτήτης δεν θέλει να προβεί σε τακτοποίηση και να πληρώσει - οπότε πάει η τακτοποίηση - δεν προχωράει!

Για τη περίπτωση βέβαια που κάποιος θέλει να τακτοποιήσει τη περιουσία του και τον φέρνει πίσω κάποιος συνιδιοκτήτης τι συμβαίνει? (συζήτηση άλλου νήματος φυσικά).

 

Link to comment
Share on other sites

@the_topo Δεν υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο κάτοψης και Δ. Κάλυψης. Άρα, δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση για να εντοπίσεις αυθαιρεσίες. Απώλεια φακέλου από την Υπηρεσία ή δεν έχουν ψάξει όσο θα έπρεπε.

Ο συνιδιοκτήτης σε ακίνητα εντός σχεδίου μπορεί να υποβάλει δήλωση υπαγωγής χωρίς την συναίνεση του άλλου συνιδιοκτήτη. Το πνέυμα των αυθαιρετονόμων είναι όταν αναφέρουν "εντός σχεδίου" να εννοούν και "εντός οικισμού" (πχ δες παράρτημα Α για το τι θεωρούν ακίνητο εντός σχεδίου για υπολογισμό συντ/των προστίμου). Κατά τη γνώμη μου μπορεί να υποβληθεί δήλωση. Προφανώς. το υπόγειο θα λάβει μηδέν χιλιοστά καθώς δεν υπάρχει στη σύσταση ως ιδιοκτησιακό δικαίωμα κάποιου. Η τροποποίηση της ΠΣΟΙ είναι εκ των ων ουκ άνευ και θα πραγματοποιηθεί με βάση τα δικά σου σχέδια, πίνακα ποσοστών και ΗΤΚ (υπό την αίρεση μεταγραφής της νέας ΠΣΟΙ). Στο οικονομικό σκέλος τώρα. Αν ο άλλος συνιδιοκτήτης δεν συμμετάσχει, δυστυχώς ο δικός σου θα πληρώσει. Όμως, αν το θέμα του δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά αντιδρά γενικώς, τότε η τροποποίηση της ΠΣΟΙ δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει καθώς απαιτείται υπογραφή και από τον άλλο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,
νομίζω έχω ρετάρει από τη ζέστη...έχω μια περίπτωση ισογείου καταστήματος, που αρχικά αποτελούσε μια οριζόντια ιδιοκτησία. Εν συνεχεία, διαχωρίστηκε σε 2 καταστήματα με ΟΑ, χωρίς όμως να υπάρξει ενημέρωση της σύστασης. Για να τακτοποιήσω αυθαιρεσίες στο ένα από τα δύο, το αντιμετωπίζω ξεχωριστά ή πρέπει να παρουσιαστεί όλη η πρώην Ο.Ι.?
Είμαι σίγουρος ότι ρωτάω ανοησία αλλά έχω κολλήσει!  

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει "ενα απο τα δυο" αφου δεν εγινε τροποποίηση συστασης

Πρέπει να εξετάσεις και να ρυθμίσεις την ενιαία οριζόντια

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Alessio said:

Συνάδελφοι καλησπέρα,
νομίζω έχω ρετάρει από τη ζέστη...έχω μια περίπτωση ισογείου καταστήματος, που αρχικά αποτελούσε μια οριζόντια ιδιοκτησία. Εν συνεχεία, διαχωρίστηκε σε 2 καταστήματα με ΟΑ, χωρίς όμως να υπάρξει ενημέρωση της σύστασης. Για να τακτοποιήσω αυθαιρεσίες στο ένα από τα δύο, το αντιμετωπίζω ξεχωριστά ή πρέπει να παρουσιαστεί όλη η πρώην Ο.Ι.?
Είμαι σίγουρος ότι ρωτάω ανοησία αλλά έχω κολλήσει!  

  Αυθαιρεσια δεν εχεις,  ο διαχωρισμος εγινε με ΟΑ..

Εχεις ελλειπη συσταση. Αυτη πρεπει να διορθωσεις και μετα να τακτοποιησεις. Μιλα με τον συμβ/φο με ποια σειρα θα τα κανεις.

[ερωτηματα:

- πώς εχουν ρευμα αυτα τα ξεχωριστα καταστηματα;

-στο Ε9 πώς γραφονται;

- στο κτηματολογιο πώς εχουν περαστει;]

 

 

[

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, dimitris GM said:

  Αυθαιρεσια δεν εχεις (έχει αυθαίρετο πατάρι το ένα, μετά το διαχωρισμό),  ο διαχωρισμος εγινε με ΟΑ..

Εχεις ελλειπη συσταση. Αυτη πρεπει να διορθωσεις και μετα να τακτοποιησεις (η ύπαρξη αυθαρεσίας δεν επιτρέπει νομίζω αυτή την αλληλουχία). Μιλα με τον συμβ/φο με ποια σειρα θα τα κανεις.

[ερωτηματα:

- πώς εχουν ρευμα αυτα τα ξεχωριστα καταστηματα; έχει μόνο το ένα για την ώρα

-στο Ε9 πώς γραφονται;  ξεχωριστές καταχωρίσεις με πρόσφατη τροποποίηση

- στο κτηματολογιο πώς εχουν περαστει;] το αναμένω,σα χαρτί, δεν το γνωρίζω, αλλά υποθέτω είναι το ενιαίο

 

 

[

 

 

Link to comment
Share on other sites

- για το παταρι...τωρα το λες...

- για την "αλληλουχια" ναι... υπαρχει θεμα, γι αυτο σου ειπα να μιλησεις με τον συμβ/φο, για την "διαδικασια"

- για το ρευμα εχεις θεματα με τον Δημο...για το ΤΑΠ, ΔΤ κλπ....

- λογικα εγινε η διορθωση και σωστη καταχωρηση  στο Ε9

- στο ΕΚ  θα ειναι ενιαιο, αφου για ενιαιο μιλαει το συμβολαιο...

καλη συνεχεια

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.