Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

To ποσοστό υπέρβασης είναι (25+25)/22 καθώς όλη η υπέρβαση δόμησης θα συμπεριληφθεί στον αριθμητή.

• 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε
On 29/11/2017 at 8:20 ΜΜ, armenopoulos said:

Για να διευκρινίσω αυτό που έγραψα στο #71 μια και βλέπω ότι μάλλον δεν έγινε αντιληπτό, σημειώνω ότι η διατύπωση της παρ.δ του άρθρου 96 συνεπάγεται ότι αριθμητής του κλάσματος για τον έλεγχο της κατηγορίας δεν είναι πλέον όλες οι αυθαίρετες επιφάνειες που προσαυξάνουν τον συντελεστή δόμησης, αλλά μόνο το μέρος αυτών που υπερβαίνει τα μέγιστα επιτρεπόμενα (από το οποίο αφαιρείται και το 80% των κλεισμένων Η/Χ που δηλώθηκαν στον 3843).

Δηλαδή με επιτρεπόμενα από τους όρους δόμησης 100, νόμιμα 60 και αυθαίρετα 70 (εκ των οποίων 20 έχουν δηλωθεί στον 3843), το ποσοστό για τον έλεγχο κατηγορίας είναι (60+70-20x0,8-100)/100=114/100=14% και όχι (70-20*0,8)x100/100=54%.

Αντίθετα το ποσοστό για την επιλογή συντελεστή στο παραπάνω παράδειγμα είναι 70x100/100=70%, όπως ακριβώς και στον 4178.

Τέλος θεωρώ ότι τόσο στην επιλογή κατηγορίας, όσο και στην επιλογή συντελεστή, στον παρανομαστή μπαίνουν κατά ποσοστό ιδιοκτησίας τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη της περιοχής (σημερινά ή του χρόνου της άδειας, όταν υπάρχει άδεια και εφόσον μας συμφέρουν).

Και σε περίπτωση μείωσης σε μια περιοχή του συντελεστή δόμησης τι θα υπολογίσεις? Τμήμα των νομίμως υφιστάμενων θα υπολογίζονται ως υπέρβαση? Δεν νομίζω να έχει και πολύ λογική αυτό...

• 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

"Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους ν.3775/2009 (Α122), 3843/2010 (Α62), 4014/2011 (Α204) και 4178/2013 (Α174). Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια. Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση, ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013,"

Με το δε εννοεί δεν; Κι αυτό το 80% πώς το ερμηνεύετε; Να μην ξεπερνάνε οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν δηλωθεί με του προηγούμενους νόμους το 80% της δόμησης και της κάλυψης που αναγράφονται στο διάγραμμα κάλυψης της οικ. αδείας; Μα είναι δυνατόν ποτέ να ξεπερνάνε το 80% της δόμησης; Αφού μέχρι το 20% της δόμησης επιτρεπόταν να κατασκευαστούν οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι χώροι που έκλειναν μετά παράνομα. Μήπως θέλει να πει κάτι άλλο ο ποιητής; Κι αν οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν έχουν ρυθμιστεί με προηγούμενους νόμους και ρυθμιστούν τώρα για πρώτη φορά με τον 4495, τότε χάνεται το μπόνους του μη συνυπολογισμού τους στις συνολικές υπερβάσεις για τον προσδιορισμό της κατηγορίας 4 ή 5;

Δημοσιεύτηκε
6 ώρες πριν, pipakos said:

Με το δε εννοεί δεν; Κι αυτό το 80% πώς το ερμηνεύετε

Καλημέρα, εννοεί ότι αν πχ. για το ακίνητο έχουν τακτ/θεί 100τμ η/χ με 3843, για την κατηγορία μετράνε τα 20 τμ.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

οκ τώρα έγινε αντιληπτό, η αλήθεια είναι ότι το έχουν διατυπώσει λίγο περίεργα. Μήπως έχεις κάποια άποψη και για αυτό;

"Κι αν οι ημιυπαίθριοι χώροι δεν έχουν ρυθμιστεί με προηγούμενους νόμους και ρυθμιστούν τώρα για πρώτη φορά με τον 4495, τότε χάνεται το μπόνους του μη συνυπολογισμού τους στις συνολικές υπερβάσεις για τον προσδιορισμό της κατηγορίας 4 ή 5;"

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα αγαπητοί Κοι Συνάδελφοι.

Κατ αρχή εύχομαι καλή Χρονιά να έχουμε με υγεία και προκοπή.

Θα ήθελα τις απόψεις σας και σας ευχαριστώ για αυτές.

Έχω ένα Ισόγειο κατάστημα με Υπόγειο, αδείας 2004 και με ΦΕΚ 181 Δ / 85. Εγώ έχω βγάλει την αδεια και έχω κάνει και την κατασκευή τότε. Είχα καλέσει και την Πολεοδομία να κάνει αυτοψία στο τέλος. Έως εδώ όλα καλα.

Εχθές με κάλεσε ο ιδιοκτήτης και μου ζήτησε να του ρυθμίσω επέκταση του υπογείου εκτός περιγράμματος. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι μπορεί να μπει κατηγορία 4. Το ερώτημα μου είναι αν θα πρεπει να μπει Υ.Κ. Εχει κολλήσει και στο όριο του οικοπέδου οπότε λογικά θα πρεπει να χρεωθεί και παραβίαση πλαγίων ορίων > 20% και να μπει σαν Υ.Δ.Β.Χ. με μειωτικό 50%. Το σκέφτομαι σωστά? 

Ανεβάζω και μια κάτοψη και λίγες φωτογραφίες για να γίνει ποιο κατανοητό.

20250207_123028.jpg

20250207_123147.jpg

20250207_123222.jpg

20250207_125111.jpg

Ελεγχος Κατοψη τμηματος Υπογειου εκτος περιγραμματος-Model.pdf

Δημοσιεύτηκε (edited)

@teo2 καλησπέρα Θεόφραστε, προσωπικά με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα περιγράφεις όσον αφορά τον υπολογισμό του προστίμου. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να βάλεις και μία λοιπή παράβαση για (πιθανό) ξεμπάζωμα του περιβάλλοντα χώρου. Αναφορικά με την κατ.4 αυτό θα φανεί από το προκύπτων ποσοστό υπέρβασης.

Edited by akis73
  • Thanks 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστω για την απάντηση Ακη μου.

Ξεμπάζωμα δεν εχει γίνει γιατι η ράμπα καθόδου προς το Υπόγειο υφίσταται στην αδεια. Το τοιχειο του αυθαιρετου υπογειου ειναι στο οριο της ιδιοκτησιας. Διπλα ειναι αλλο οικοπεδο.

Edited by teo2
Δημοσιεύτηκε
3 ώρες πριν, teo2 said:

............επέκταση του υπογείου εκτός περιγράμματος.....

Πως θ' αποδειχθεί ότι, η αυθαίρετη κατασκευή έγινε πριν την "κόκκινη γραμμή";

3 ώρες πριν, teo2 said:

....Το ερώτημα μου είναι αν θα πρεπει να μπει Υ.Κ.

Προφανώς και πρέπει να μπει και ΥΚ.

3 ώρες πριν, teo2 said:

....Εχει κολλήσει και στο όριο του οικοπέδου οπότε λογικά θα πρεπει να χρεωθεί και παραβίαση πλαγίων ορίων > 20%.....

Αφού έχει "κολλήσει" στο όριο, εγώ δεν θα έβαζα παραβίαση πλάγιας απόστασης.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Πως θ' αποδειχθεί ότι, η αυθαίρετη κατασκευή έγινε πριν την "κόκκινη γραμμή";

Εχει γίνει εκ κατασκευής. Αλλά ο χωρος θα επρεπε να ηταν μπαζωμένος, όμως τον άφησαν κενο και μετα εκαναν την παράβαση. 

Προφανώς και πρέπει να μπει και ΥΚ. Σωστά

Αφού έχει "κολλήσει" στο όριο, εγώ δεν θα έβαζα παραβίαση πλάγιας απόστασης. Είμαστε σίγουροι  γι αυτό? 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.