Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
19 ώρες πριν, tettris said:

Άρα στην περίπτωση της συναδέλφου δεν γίνεται νομιμοποίηση εξολοκλήρου αυθαίρετου προ 2011, αντίστοιχη με τα μετα; Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δηλαδή προτίθεται να πληρώσει πρόστιμο με τις διατάξεις για τα μετά το 2011 αυθαίρετα; Αν ισχύει, τότε αυτό είναι ένα κενό στον νόμο που η αλήθεια είναι δεν είχα προσέξει.

(αν και λογικά δεν θα αργήσει η επανενεργοποίηση της κατ 5)

Σε ερώτημα που υπέβαλλα στο ΤΕΕ μου απάντησαν προφορικά ότι κανονικά θα πρέπει να μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης από την υπηρεσία δόμησης, όπως δλδ προβλέπεται η διαδικασία , με σχετικά πρόστιμα κλπ για τα μετά το 2011, αλλά εφόσον πλέον υπάρχει αυτό το ¨"κενό" του νόμου, με τη λήξη ισχύος της κατ.5 και δεν περιγράφεται άρα κάπου στο νόμο, είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε πολεοδομίας, αν θα δεχτεί να σου την εκδώσει.. Και η απορία μου είναι και το πώς υπολογίζεται σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο ; Άραγε ακολουθώντας της οδηγίες του αρθ. 94, παρότι μιλάει για τα μετά το 2011; Αν έχω νέα από την εδώ πολεοδομία για το θέμα , θα ενημερώσω. 

Ευχαριστώ

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σύμφωνα με την §5β του άρθρου 107, επιτρέπονται σε ρυθμισμένο κτίριο κατηγορίας 5, εργασίες που αποβλέπουν στην αισθητική βελτίωση – αποκατάσταση.

Σύμφωνα με την 5γ του ίδιου άρθρου, η εκτέλεση γίνεται ύστερα από έγκριση εργασιών, που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται αμελλητί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

 

Είχα την εντύπωση πως η πράξη αυτή είναι αυτή της §4 του άρθρου 29 ήτοι έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Όμως το άρθρο αυτό σου ζητά να τεκμηριώσεις το δικαίωμα υπαγωγής και μάλιστα με δικαιολογητικά. Επιπλέον η όλη φιλοσοφία έχει να κάνει με ανάληψη ευθύνης – επίβλεψη.

 

Ποια είναι λοιπόν η διοικητική πράξη έγκρισης εργασιών της §5γ του άρθρου 107;

Edited by nzerman
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, σύμφωνα με το άρθρο 96, το οποίο τροποποιήθηκε με τον Ν.4782/21, ακίνητα της κατηγορίας 5 μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του 4495/17 εφόσον είναι : 

1) Ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025.

Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα  :  α) ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της και  β) στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης. Άρα για την περίπτωση α) έχει 12+4=16 μήνες περιθώριο για πληρωμή του παράβολου.

Σε περίπτωση που έχει περάσει η προθεσμία της περίπτωσης α), βρεθεί μια διαθήκη και αφού ο κληρονόμος κάνει όλες τις διαδικασίες και δημοσιευθεί, μπορούμε με την προθεσμία πλέον  της β)  περίπτωσης (μέχρι 4 μήνες μετά την δημοσίευση) να τον εντάξουμε στον 4495;

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας.

Δημοσιεύτηκε
On 16/5/2023 at 2:27 ΜΜ, diosifides said:

Σε περίπτωση που έχει περάσει η προθεσμία της περίπτωσης α), βρεθεί μια διαθήκη

Αφού βρέθηκε διαθήκη δεν σε ενδιαφέρει τι προβλέπεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει, η προθεσμία ξεκινάει από τη δημοσίευσή της.

  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα συνάδελφοι,

Θα ήθελα τις γνώμες σας στο συγκεκριμένο θέμα.

Γήπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο με δύο κτίρια εντός του: το ένα προ του 1955 και ένα εξολοκλήρου αυθαίρετο περίπου 80 τ.μ. με έτος κατασκευής το 2000. Δύναται να τακτοποιηθεί σήμερα (λόγω της ύπαρξης του προ 55 κτιρίου) ή πρέπει να περιμένω την επανέναρξη της Κατηγορίας 5;

Ευχαριστώ.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

σε αυθαιρετο κατηγ 5 εγινε προσφατα συμβολαιο αποδοχης κληρονομιας.Μπορει ο νεος ιδιοκτητης να κανει υπαγωγη στον 4495? 

Δημοσιεύτηκε

@martha1 δεν έχει σημασία πότε έγινε η πράξη αποδοχής.
Εάν υπάρχει διαθήκη, σε ενδιαφέρει η ημερομηνία δημοσίευσης.
Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, σε ενδιαφέρει η ημερομηνία θανάτου.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι,
ένα χρόνο μετά την δημοσίευση της διαθήκης έχουμε την δυνατότητα να καταθέσουμε αίτηση και να γίνει η υπαγωγή του αυθαιρέτου. Στον ένα αυτό χρόνο δεν είναι απαραίτητο να γίνει η ολοκλήρωση της αίτησης σωστά?

Για την ολοκλήρωση της αίτησης ισχύουν οι προθεσμίες από την ημερομηνία παραβόλου όπως και τις άλλες αιτήσεις:

  • Για δηλώσεις στον ν. 4178/2013, που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 (Α’ 167), ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι και την 31η.12.2024.
  • Για δηλώσεις στον ν. 4495/2017, o μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών:

α) για δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024,

β) για δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής από την 1η Ιανουαρίου 2023, εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής.

Δημοσιεύτηκε

Καλύτερα να αναφέρεις λεπτομερώς την υπόθεσή σου για να μην συζητάμε γενικώς. Παραθέτω τη νομοθεσία προς διευκόλυνση.

ε) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 : 
εα)   αυθαίρετες  κατασκευές  και  αυθαίρετες  αλλαγές  χρήσης  με  την  επιφύλαξη  όσων  ορίζονται  στο  άρθρο  89  που  δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες 1 έως 4, 
εβ)   για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για τριάντα (30) έτη η επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρου 97 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται κάθε θέμα που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής της παρούσας περίπτωσης. 
Για τις αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5, γίνεται αναστολή επιβολής κυρώσεων για τριάντα (30) έτη. 
Αυθαίρετες κατασκευές εντός προκηπίων, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1, 2 ή 3, υπάγονται στην κατηγορία 5 και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης. 
 
1.   Αυθαίρετες  κατασκευές  και  αλλαγές  χρήσης  της  Κατηγορίας  5  του  άρθρου  96  του  ν.4495/2017  (Α167)  που  είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή ....
β.   ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025, 
...., και 
ε.   ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 και 2021 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  πολιτικής  προστασίας,  σύμφωνα  με  την  παρ.2  του  άρθρου  25  του  ν.4662/2020  (Α27),  εφόσον  η  αίτηση υπαγωγής  υποβληθεί  εντός  ενός  (1)  έτους  από  την  έναρξη  ισχύος  του  παρόντος.  Για  ακίνητα  που  βρίσκονται  στις παραπάνω περιοχές, οι προσαυξήσεις των περ. β΄- στ΄ της παρ.3 του άρθρου 102 του ν.4495/2017 ισχύουν μόνον όταν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 
στ. περιπτώσεις υπαγωγής στον ν.4014/2011 (Α209) ή στον ν.4178/2013 (Α174), οι οποίες μεταφέρονται στον ν.4495/2017. 

Ακίνητα των περ. α΄- δ΄ της παρ.1, για τα οποία το γεγονός από το οποίο εκκινεί η αντίστοιχη προθεσμία υπαγωγής έχει συμβεί κατά το τελευταίο έτος πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υπάγονται στις διατάξεις του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εάν η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.