Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Μου έχει τύχει μία πολύ περίεργη και μάλλον δύσκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, έχω αναλάβει ένα ακίνητο για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς και έπειτα μεταβίβαση (η διαθήκη έχει ανοίξει προ 10ετίας, αλλά δεν έγινε αποδοχή ακόμα λόγω οικονομικών ζητημάτων των κληρονόμων και πλέον βρέθηκε ενδιαφέρον για αγορά) το οποίο έχει το εξής θέμα:

Τμήμα αυτού ~16 τμ είχε ανεγερθεί αυθαίρετα προ 1975 (φαίνεται από αεροφωτογραφίες) και έπειτα έγινε μία ρύθμιση για μία επιπλέον επιφάνεια 33,5 τμ με Ν. Τρίτση (για κάποιο λόγο ο τότε μηχανικός αποτυπώνει μόνο την επιφάνεια που τακτοποιούσε, ενώ σε αεροφωτογραφία της ρύθμισης, έτους 1984 φαίνεται πως υπήρχε ολο το έως τότε ακίνητο 16 + 33,5). Ωστόσο, κατά την αυτοψία και επιμέτρηση του ακινήτου, βρέθηκε πως έγινε επέκταση κατά το 1999 - 2000 κατά περίπου 10τμ (φέρουσα τοιχοποιία με οροφή από μπετό) η οποία σήμερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση (ρωγμές σε τοιχοποιία, στέγη ετοιμόρροπη κ.ο.κ. - γενικά μη κατοικήσιμος χώρος).

Συμπερασματικά, καταλήγουμε σε κατηγορία 5 καθώς το ακίνητο σύμφωνα με τη πολεοδομία δεν έχει αρχική άδεια κατασκευής. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει τρόπο επίλυσης αυτού; Αυτό που σκέφτομαι είναι το προφανές, δηλαδή η κατεδάφιση, ωστόσο δε ξέρω ποια είναι η ορθή σειρά δράσης.

Είναι εφικτό να βγει άδεια κατεδάφισης για αυτό το τμήμα νόμιμα, και να αφαιρεθεί ως έχει και πριν την μεταβίβαση - αποδοχή ή πρέπει να δηλωθεί το αυθαίρετο πρώτα (αυτοκαταγγελία) και έπειτα να γίνει η διαδικασία με πρόστιμο;

Σε περίπτωση αντικαταγγελίας, πως βεβαιώνεται το πρόστιμο από τη πολεοδομία; το τμήμα σήμερα είναι κουζινάκι σε κακή κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί χαμηλό πρόστιμο;

Γενικά, αν υπάρχει κάποια άλλη λύση θα το εκτιμούσα. Το ακίνητο είναι γενικά ευτελούς αξίας.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, skamagkask said:

...το τμήμα σήμερα είναι κουζινάκι σε κακή κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί χαμηλό πρόστιμο;

...

μπα...

Με Κατ5 αν είσαι ατύχησαν μέχρι να την επαναφέρουν (το αν και το πότε είναι άγνωστο)

Κατεδάφιση μπορείς με υπαγωγή και πρόσθετα βάζεις άδεια κατεδάφισης μη τακτοποιούμενο.

 

Εναλλακτική "πατέντα" στα όρια της νομιμότητας.... κάνει αποδοχή κληρονομιάς πρώτη κίνηση που δεν απαιτεί νομιμότητα και το "δίνει" στον αγοραστή με "πλειστηριασμό" που αν δεν άλλαξε κάτι πάλι δεν απαιτεί έλεγχο νομιμότητας....

Το ακίνητο όμως παραμένει με το πολεοδομικό κουσούρι του και όλα αυτά θα μειώσουν την όποια αξία του.

Link to comment
Share on other sites

Αν το τμήμα 1999-2000 είναι στατικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο, συνεννοήσου με την ΥΔΟΜ μπας και το βγάλεις επικίνδυνο και το κατεδαφίσεις ως τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.