Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Μου έχει τύχει μία πολύ περίεργη και μάλλον δύσκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, έχω αναλάβει ένα ακίνητο για να γίνει αποδοχή κληρονομιάς και έπειτα μεταβίβαση (η διαθήκη έχει ανοίξει προ 10ετίας, αλλά δεν έγινε αποδοχή ακόμα λόγω οικονομικών ζητημάτων των κληρονόμων και πλέον βρέθηκε ενδιαφέρον για αγορά) το οποίο έχει το εξής θέμα:

Τμήμα αυτού ~16 τμ είχε ανεγερθεί αυθαίρετα προ 1975 (φαίνεται από αεροφωτογραφίες) και έπειτα έγινε μία ρύθμιση για μία επιπλέον επιφάνεια 33,5 τμ με Ν. Τρίτση (για κάποιο λόγο ο τότε μηχανικός αποτυπώνει μόνο την επιφάνεια που τακτοποιούσε, ενώ σε αεροφωτογραφία της ρύθμισης, έτους 1984 φαίνεται πως υπήρχε ολο το έως τότε ακίνητο 16 + 33,5). Ωστόσο, κατά την αυτοψία και επιμέτρηση του ακινήτου, βρέθηκε πως έγινε επέκταση κατά το 1999 - 2000 κατά περίπου 10τμ (φέρουσα τοιχοποιία με οροφή από μπετό) η οποία σήμερα είναι σε πολύ κακή κατάσταση (ρωγμές σε τοιχοποιία, στέγη ετοιμόρροπη κ.ο.κ. - γενικά μη κατοικήσιμος χώρος).

Συμπερασματικά, καταλήγουμε σε κατηγορία 5 καθώς το ακίνητο σύμφωνα με τη πολεοδομία δεν έχει αρχική άδεια κατασκευής. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει τρόπο επίλυσης αυτού; Αυτό που σκέφτομαι είναι το προφανές, δηλαδή η κατεδάφιση, ωστόσο δε ξέρω ποια είναι η ορθή σειρά δράσης.

Είναι εφικτό να βγει άδεια κατεδάφισης για αυτό το τμήμα νόμιμα, και να αφαιρεθεί ως έχει και πριν την μεταβίβαση - αποδοχή ή πρέπει να δηλωθεί το αυθαίρετο πρώτα (αυτοκαταγγελία) και έπειτα να γίνει η διαδικασία με πρόστιμο;

Σε περίπτωση αντικαταγγελίας, πως βεβαιώνεται το πρόστιμο από τη πολεοδομία; το τμήμα σήμερα είναι κουζινάκι σε κακή κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί χαμηλό πρόστιμο;

Γενικά, αν υπάρχει κάποια άλλη λύση θα το εκτιμούσα. Το ακίνητο είναι γενικά ευτελούς αξίας.

Σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο σας.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, skamagkask said:

...το τμήμα σήμερα είναι κουζινάκι σε κακή κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί χαμηλό πρόστιμο;

...

μπα...

Με Κατ5 αν είσαι ατύχησαν μέχρι να την επαναφέρουν (το αν και το πότε είναι άγνωστο)

Κατεδάφιση μπορείς με υπαγωγή και πρόσθετα βάζεις άδεια κατεδάφισης μη τακτοποιούμενο.

 

Εναλλακτική "πατέντα" στα όρια της νομιμότητας.... κάνει αποδοχή κληρονομιάς πρώτη κίνηση που δεν απαιτεί νομιμότητα και το "δίνει" στον αγοραστή με "πλειστηριασμό" που αν δεν άλλαξε κάτι πάλι δεν απαιτεί έλεγχο νομιμότητας....

Το ακίνητο όμως παραμένει με το πολεοδομικό κουσούρι του και όλα αυτά θα μειώσουν την όποια αξία του.

Link to comment
Share on other sites

Αν το τμήμα 1999-2000 είναι στατικά ανεξάρτητο από το υπόλοιπο, συνεννοήσου με την ΥΔΟΜ μπας και το βγάλεις επικίνδυνο και το κατεδαφίσεις ως τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι.

Σε ισόγεια κατοικία με υπόγειο σε σχέδιο πόλης με παλιές Ο.Γ. (εξαρτήσεις από σημεία που έχουν φύγει όπως δέντρο, μάντρα που έχει ξηλωθεί κλπ) με πρασιά 4,50 μ. καλούμαστε για προσθήκη ά ορόφου.

Κατά το τοπογραφικό διάγραμμά και προσπαθώντας να υλοποιήσουμε διάγραμμα εφαρμογής προκύπτει ότι η Ο. Γ. κόβει σε ένα σημείο το κτήριο 0,40 μ. (μικρότερο του 20% του 4,50 μ.) και λόγω γραμμής με κλιση καταλήγει σε 0,05 μ. χωρίς όμως να έχουν αλλάξει η εξωτερ. διαστάσεις και η θέση του κτηρίου.(εφάπτεται σε γωνιακό όριο με όμορο οικόπεδο).

- Πως μπορούμε να το θεραπεύσουμε και να προχωρήσουμε? Μπορεί να γίνει τακτοποίηση για παραβίαση προκηπίου <20%?

Στην πλατφόρμα στο ΤΕΕ επιτρέπει υποβολή ΚΑΤ4 και παραβίαση Ο.Γ. σε προκήπιο <20%" (που είναι τα 0,40 μ.) αλλά όταν πατήσεις για τον έλεγχο ΚΑΤ4 + παραβίαση Ο.Γ. σε προκήπιο >20% αναφέρει ότι είναι μόνο έως 0,20 μ. 

Αρθ.96, κατ.4: Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από είκοσι (20) εκατοστά. (αλλαγή με Ν.4759/2020)

Τελικά τι ισχύει?

Υπάρχει άλλος τρόπος να θεραπευτεί και να προχωρήσει σε οικ. άδεια προσθήκης?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το πρωτεύον θέμα δεν είναι η τακτοποίηση αλλά η εφαρμογή οικοδομικής γραμμής, συνήθως σε παλιά σχέδια αυτή η ιστορία γίνεται και δυστυχώς πάρα πολλοί το προσπερνάνε με μπαλαμούτι για τέτοιας κλίμακας αποκλίσεις και σε πολλές περιπτώσεις βεβαίως πόσο βέβαιος μπορεί να είναι ο μελετητής σε σχέδιο του 1890 ή του 1920 ότι οι εξαρτήσεις που κάνει σήμερα  μπορούν να ταυτιστούν. Όλα αυτά δυστυχώς είναι στον αέρα και χωρίς το τελικό στάδιο σχεδιασμού που είναι μια πράξη εφαρμογής όλα θα γίνονται με "ανοχές".

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Οπότε ο πιο σύνηθες τρόπος είναι να προσαρμόσουμε την κατάσταση ώστε να ανταποκρίνεται στην σημερινή.

Πάντως για τακτοποίηση παρόλου που είναι παραβίαση προκηπίου <20% εφόσον είναι πάνω από 20 εκ. ειναι ΚΑΤ5 και δεν μπορεί να τακτοποιηθεί σήμερα. Σωστά?

Ευχαριστώ και πάλι.

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η ευεργετική διάταξη όντως αφορά μέχρι 20 εκ. παραβίασης προκηπίου. Αλλιώς σε πάει κατηγορία 5. Φαντάζομαι μετά την ανωτέρω συζήτηση ξέρεις πλέον τι πρέπει να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα Συνάδελφοι 

Σε ακίνητο που προέρχεται από Ν.4178 λόγω μεταφοράς σε Ν.4495 σαν αυθαίρετα έχει Δ.Δ. και διαφορ. ανοιγμάτων. Παρακάτω δύο ερωτήσεις

α) εφαρμόζουμε την τιμή ζώνης όπως θα κάναμε τώρα την υπαγωγή με Ν.4495 για το αυθαίρετο.  Δλδ με αυτές τις μειωμένες που ισχύουν σήμερα. Δεν πάιζει ρόλο που είναι από μεταφορά.

β) Σε τμήμα που είναι σύμφωνα με οικ. άδεια του 1965 σε μεταγενέστερη άδεια του 1987 προσθήκης ισογείου στον ακάλυπτο φαίνεται να ρυμμοτομείται (εντός πρασιάς) ένα τμήμα(τριγωνικό) στην όψη του (1,00 μ. Χ 9,00) / 2 = 4,50 τ.μ. Η ένταξη του σχεδίου είναι το 1985. Το τμήμα αυτό δεν έχει αυθαίρετο. 

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα εφόσον δεν υπάρχει αυθαιρεσία εντός της πρασιάς και το τμήμα που είναι εντός αυτής είναι κανονικά με οικ. άδεια προγενέστερη του σχεδίου βέβαια. 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η τιμή ζώνης του έτους 2016. Ο νόμος το αναφέρει ρητά.

Βάσει του άρθρου 100 παρ.1 η τιμή ζώνης για τις υπαγωγές λαμβάνεται σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπ. Οικονομικών της 20ης.01.2016. 

2.  Πως εκδόθηκε άδεια σε ρυμοτομούμενο; Με την παρένθεση που έβαλες "εντός πρασιάς" τι ακριβώς εννοείς;

Link to comment
Share on other sites

1. Για την τιμή ζώνης ρωτώ επειδή είναι από μεταφορά μήπως υπήρχε κάποια διαφορετική αντιμετώπιση.

2. Εκδόθηκε η οικ. άδεια και το αναφέρει και στο τοπογραφικό. Παραθέτω απόσπασμα. Το αναφέρει στο τοπογρ. της οικ.άδεια προσθήκης 1987 ως ρυμ. αλλά είναι εντός πρασιάς. 

image.jpeg.9f3fe6af8cb063e0b8aef5be9e3c035c.jpeg 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.