Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Έχω ένα ακίνητο κατηγορίας 5. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει αποβιώσει από το 2015.

Σήμερα, μετά από 10 χρόνια, δημοσιεύεται διαθήκη και ο κληρονόμος πάει να κάνει αποδοχή.

Από τον 4495 έχουμε:

"1. Αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της Κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του
ν.4495/2017 (Α167) που είναι προγενέστερες της 28ης.7.2011 υπάγονται στις διατάξεις
του ν.4495/2017 για αναστολή κυρώσεων, εφόσον αφορούν σε :
  β. ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής,
      εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός (1) έτους
      από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα και
      το αργότερο μέχρι τις 31.12.2025,"

 

Από το 1847 ΑΚ έχουμε:

"Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της.
Στην επαγωγή από διαθήκη η προθεσμία δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.
Αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν διέμενε στο εξωτερικό, η προθεσμία είναι ενός έτους.
Η προθεσμία αναστέλλεται από τους ίδιους λόγους που αναστέλλεται και η παραγραφή."

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στην περίπτωση μας το 4μηνο ξεκινάει να μετράει από την δημοσίευση της διαθήκης και όχι από την ημερομηνία θανάτου.

Σωστά;

(έχω ρωτήσει δύο νομικούς και συμφωνούν με αυτό που γράφω, δλδ ότι η προθεσμία του 1847 ξεκινάει από την ημερομηνία δημοσίευσης όσα χρόνια και αν έχουν περάσει)

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Πότε οι αυθαιρεσίες ενός ακινήτου κατατάσσονται στην κατηγορία 5, όταν έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου;

Δημοσιεύτηκε

Καλύτερο θα ήταν να περιγράψεις με λεπτομέρειες το θέμα που σε απασχολεί για να υπάρξουν απαντήσεις.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

@John61Kf Επισυνάπτεται απόσπασμα από το παράρτημα Α του 4495. Αν ισχύει το παρακάτω υπογραμμισμένο τότε βάζεις Οικ. Άδεια ΟΧΙ οπότε πας αυτόματα κατηγορία 5 (εάν η κατασκευή έχει γίνει μετά τις 31/12/1982)

 

 

Screenshot_588.jpg

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας

Πελάτης μου μου ζήτησε να κάνω ηλεκτρονική ταυτότητα για μια αυτοτελή ιδιοκτησία (διώροφη οικοδομή της οποίας τμήμα του ισογείου ειναι ημιτελές εχει ολοκληρωθεί η εξωτερική τοιχοποιία, ο Α όροφος ειναι αποπερατωμένος με χρήση κατοικίας, και στον ακάλυπτο υπάρχουν δυο μικρά κτίσματα το ένα με επικάλυψη λαμαρίνας).

Το ακίνητο υπάχθηκε το 2018 στο νόμο 4495, κατηγορία 5, η δήλωση ωστόσο που μου προσκόμισε ο πελάτης είναι σε Υπαγωγή. Έχει εξοφλήσει εδώ και 2 χρόνια το πρόστιμο, αλλά ο μηχανικός δεν του έχει προσκομίσει δήλωση περαιωσης.

Ψάχνοντας στο σύστημα του ΤΕΕ βρήκα τη δήλωση, η οποία διαπίστωσα οτι είναι ακόμη σε Υπαγωγή και δεν έχει ανέβει κανένα αρχείο πέραν της ανάθεσης. Και όντως έχει εξοφληθεί όλο το πρόστιμο.

Ο μηχανικός που έκανε τη δήλωση, του είπε οτι θα το κανονίσει "να την κλείσει".

Η ερώτηση μου είναι :

Μπορεί να προχωρήσει σήμερα η δήλωση αυτή (κατηγορία) 5 σε οριστική υπαγωγή και περαίωση?

Εφόσον αυτό γίνεται (και αφού εκδώσω την ηλεκτρονική ταυτότητα), ο πελάτης θέλει να προχωρήσει σε έκδοση άδειας αποπεράτωσης του ισογείου ορόφου και ανακαίνισης της όλης κατασκευής. Θα έχει θέμα με αυτό?

Σας ευχαριστώ πολύ

Δημοσιεύτηκε
10 λεπτά πριν, maredentro2014 said:
  1. ...Μπορεί να προχωρήσει σήμερα η δήλωση αυτή (κατηγορία) 5 σε οριστική υπαγωγή και περαίωση?
  2. Εφόσον αυτό γίνεται (και αφού εκδώσω την ηλεκτρονική ταυτότητα), ο πελάτης θέλει να προχωρήσει σε έκδοση άδειας αποπεράτωσης του ισογείου ορόφου και ανακαίνισης της όλης κατασκευής....
  1. ναι
  2. θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

@maredentro2014 Στην σωστή τοποθέτηση του συναδέλφου να προσθέσω ότι δεν αρκεί να παραλάβεις την περαίωση της δήλωσης υπαγωγής. Θα πρέπει να ελέγξεις το ακίνητο από την αρχή για να διαπιστώσεις ταύτιση σε σχέση με Ο.Α, υπαγωγή (σε ότι αφορά τα ρυθμισμένα τμήματα) και υφιστάμενη κατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους.

Έχω προβληματιστεί με την εξής περίπτωση:

Κοιτάω εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα χωρίς οικοδομική άδεια, κατασκευασμένο σε 2 φάσεις (140 τμ προ 1975 / 10 τμ εως 2011) σε περιοχή η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μόλις το 2021 (δεν έχει κυρωθεί η Π.Ε.). Η οικοδομική γραμμή "κόβει" το κτίριο στην μέση.

Σκόπευα να βάλω στην κατηγορία 1 το τμήμα που κατασκευάστηκε προ 75 και δεν είναι εντός πρασιάς και στην κατηγορία 5 το τμήμα που είναι εντός πρασιάς.

Το σύστημα των αυθαιρέτων όμως στην περίπτωση αυτή, όπου έχω αυθαίρετο εντος σχεδίου χωρίς οικοδομική άδεια, δεν μου επιτρέπει να επιλέξω "παραβίαση ΟΓ σε προκήπιο". 

Δεν ξέρω λοιπόν πώς να το αντιμετωπίσω. Αν δεν είχα την παραβίαση της ΟΓ θα έβαζα κατηγορία 1 το τμημα που υλοποιήθηκε προ 75 , κατηγορια 4 το τμημα που υλοποιήθηκε προ 2011. Το να αγνοήσω την παραβίαση της ΟΓ μου φαίνεται λάθος μα δεν μπορώ και να την δηλώσω στο σύστημα (εκτός αν πω πως έχει οικοδομική άδεια), κάνω κάτι λάθος?

  

Δημοσιεύτηκε

Καλό είναι να ανεβάσεις τοπογραφικό να καταλάβουμε τι εννοείς αναφέροντας ότι το κτίριο κόβεται στη μέση. Εννοείς ότι ρυμοτομείται κατά το ήμισυ;

Αναφέρεις ότι 10 τμ είναι κατασκευασμένα μετά το 1983 και μέχρι το 2011; Αν ναι αυτό από μόνο του σε οδηγεί στο να μην μπορείς να υποβάλεις δήλωση λόγω κατηγορίας 5. Όταν επιλέγεται στο σύστημα "χωρίς Ο.Α" απενεργοποιούνται κάποιες παραβάσεις (παραβίαση Δ, πρασιάς κλπ).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.