Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

καλησπέρα & χρονια πολλά.

σε οικόπεδο εντός οικισμού (χωρίς σχέδιο πόλης), έχω μια ισόγεια οικοδομή κατοικίας και ένα αυθαίρετο ισόγειο κτίσμα ~ 12τ.μ. . στην ισόγεια οικοδομή πρόκειται να γίνει προσθήκη ορόφου αξιοποιώντας το υπόλοιπο δόμησης. 

η ερώτηση είναι για το αυθαίρετο κτίσμα (γαλανό περίγραμμα) το οποίο στη μία πλευρά εφάπτεται με το πλάγιο όριο αλλά στην άλλη είναι σε απόσταση < 2,5μ. επισυνάπτω ένα σχεδιάγραμμα για να γίνω άμεσα κατανοητός. με την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή είναι τα όρια του οικοπέδου. βάσει νομοθεσίας για τα εντός οικισμού το κτίσμα ή εφάπτεται στα όρια ή τοποθετείται σε απόσταση 2,5μ. (τα όμορα οικόπεδα είναι κενά) 

Μπορεί να γίνει νομιμοποίηση ή αν όχι,  ποιο τμήμα του κτηρίου θα πάει ως υπέρβαση δόμησης + παραβίαση πλαγίων αποστάσεων?

Στιγμιότυπο οθόνης .jpg

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα 

Πρόκειται για τακτοποίηση αυθαιρεσιών σ ένα οικόπεδο εντός οικισμού. Αν και υπάρχουν πολλά "δύσκολα" σημεία, αυτό για το οποίο είναι το εξής

Το οικόπεδο είναι περίπου 300 τμ. Μέχρι το 1979 που βγήκε η πρώτη άδεια υπήρχε μια πέτρινη αποθήκη περίπου 50 τμ. Με την άδεια του 79 χτίστηκε ένα διώροφο με υπόγειο (που δεν είναι υπόγειο..) και η δόμηση εξαντλήθηκε με το παραπάνω...

Το 2008 βγήκε άδεια προσθήκης, με ψευδές τοπογραφικό, για διαμέρισμα πάνω από το πέτρινο, που έβγαζε απ έξω όλη την κατασκευή του 79 ώστε να φανεί ένα οικόπεδο που έχει μέσα μόνο την πέτρινη αποθήκη και να έχει υπόλοιπο δόμησης.

Πώς θα έπρεπε να χειριστεί κανείς αυτή την περίπτωση? Θεωρώ πως θα πρέπει να δηλωθεί ότι υπάρχει άδεια (τουλάχιστον γι αυτή του 79). Όμως σχετικά μετο τελευταίο τι κάνουμε? Δηλώνουμε μόνο τις αυθαιρεσίες?

Link to comment
Share on other sites

Το τμήμα που είναι  σε επαφή με το οριο δεν εχει προβλημα το αλλο οσο βρισκεται ενος των 2,50μ θα υπολογισθεί  με ΥΔ και Δ .Αν έχω καταλάβει καλά  το σχήμα όλο σχεδόν είναι εντός Δεκτός ενός μικρού τμήματος. Η νομιμοποίηση νομίζω ότι δεν είναι δυνατή.

Link to comment
Share on other sites

Δηλώνεις ότι υπάρχει άδεια αυτή το 79 και παίρνεις σαν αυθαίρετο  αυτό με την άδεια του 2008 και αναφέρεις τους λόγους που το βάζεις όλο αυθαίρετο.Στην διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δηλώσεις ότι το διώροφο έγινε μετά την άδεια του 2008 .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ως προς το θέμα του αναβάτη, ίσως να πρέπει να θεωρηθεί ότι αφού το κτίριο δεν εφάπτεται και από τις 2 μεριές στο όριο θα έπρεπε να βρίσκεται και από τα 2 όρια σε απόσταση 2,5μ, συνεπώς όλο το τμήμα εντός δ να παίρνει την παραβίαση (εκτός δηλ από το μικρό κομματάκι). Για τη νομιμοποίηση διάβασε τι γράφει ο ΝΟΚ σχετικά, για στατικά εξαρτημένα αυθαίρετα τμήματα με νομιμοποιήσιμα.

Για τον aspire συμφωνώ με την πρώτη λύση της janna, καθώς η δεύτερη είναι προφανώς ψευδής.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

899439765_.jpg.c2691ca2e6ea59b317e7c7a22c5a483a.jpg39. Το άρθρο 106 του ν.4495/2017 τροποποιείται ως εξής:

Στο τέλος του εδαφίου α΄ της παραγράφου 1 προστίθενται εδάφια αα΄ και ββ΄ ως εξής:

«αα) Όταν για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υποβάλλεται ταυτόχρονα υπαγωγή για νομιμοποίηση τμήματος αυτού και διατήρηση του υπολοίπου τμήματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 97, η άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται εφ’ όσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται παράβολο για το σύνολο της επιφάνειας του αυθαιρέτου και ενιαίο ειδικό πρόστιμο μόνο για την επιφάνεια αυτού που δεν νομιμοποιείται.

ββ) Στην περίπτωση, κατά την οποία για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υφίσταται στατική εξάρτηση που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης:

i) το τμήμα που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 και να διατηρηθεί για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα, μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του,

ii) το τμήμα που πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσής του και είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί μετά την απομάκρυνση / καθαίρεση του άνω αναφερόμενου τμήματος (i), δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 του παρόντος με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού. Στην ανωτέρω περίπτωση ββ΄, ο στατικός έλεγχος της παραγράφου η του άρθρου 99 αφορά στο σύνολο του αυθαιρέτου.».

--------------------------------------------------------

Η περίπτωση που έχω είναι ενιαίο στατικά αυθαίρετο κτίσμα. 

Άρα είναι η περίπτωση ββ) που πάει ως υπέρβαση δόμησης και μόνο το ένα μικρό τμήμα έξω από τα όρια του Δ ίσως θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με το 20% του προστίμου που θα αναλογούσε σε αυτό.

Αναρωτιέμαι όμως....θα μπορούσε  να γίνει μια προσθήκη ώστε να εφάπτεται το κτίσμα και στο πίσω όριο και να νομιμοποιηθεί? 😉

 

Edited by anavatis
προσθήκη σκαριφήματος
Link to comment
Share on other sites

Anavati, μα πώς θα βγάλεις άδεια προσθήκης, έχοντας κρατήσει το αυθαίρετο τμήμα, έστω και αν το έχεις τακτοποιήσει; Εκτός αν έχεις υπόλοιπο από πολεοδομικά μεγέθη μαζί με το αυθαίρετο. Προσωπικά δεν γνωρίζω να σου πω σίγουρα.

Αλλά δεν είπες για την παλαιότητα του υφιστάμενου. Αξίζει τελικά -έστω και αν γίνεται να βγάλεις άδεια- να κάνεις όλες τις μελέτες βασίζοντάς τες σε αυτό; Δηλ. στο τέλος της ημέρας ο ιδιοκτήτης θα έχει πληρώσει ένα υψηλό πρόστιμο για την τακτοποίηση, θα ξανακάνει όλες τις μελέτες και στατικές ενισχύσεις και θα έχει τελικά ένα μάλλον γέρικο κτίριο με καινούρια πρόσοψη (face lifting).

Εκτός αν κάποιος συνάδελφος ξέρει κάποιο έξυπνο τρικ που να απλοποιείται όλη η διαδικασία.

Link to comment
Share on other sites

υπόλοιπο δόμησης έχω γιατί θα γίνει και προσθήκη στην κύρια ισόγεια οικοδομή. έχω δηλαδή 150τ.μ. υφιστάμενου, θα τακτοποιήσω το αυθαίρετο ~ 12τ.μ. και έχω υπόλοιπο 78τ.μ. (μεγιστο είναι 240τ.μ. για το οικόπεδο). 

το αυθαίρετο είναι περίπου του 2004 δεν είναι κάτι σπουδαίο ένα ισόγειο με χρήση κουζίνας (ως αυθαίρετο πάει με κύρια χρήση). δεν ξέρω ίσως το βάλω όλο αυθαίρετο προς ρύθμιση προς απλοποίηση...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Εξετάζω μια ιδιόκτητη οικοδομή και με προβληματίζει το εξής: 

Οικ. Άδεια του 1990, στο δώμα υπάρχει απόληξη και ένας μικρός χώρος σε επαφή, όπου βάσει άδειας ήταν 20,00τμ τα οποία όμως δεν προσμέτρησαν στη δόμηση.

Απο κατασκευής και σε επαφή, αυτός ο χώρος έχει επέκταση άλλα 5τμ..! 

Με προβληματίζει αν θα πρέπει να υπολογίσω ως υπέρβαση δόμησης και τα 20τμ της άδειας.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.