Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Εγώ δεν κατάλαβα γιατί το υπόγειο αυτονόητα θεωρείται με ΚΧ. Δεν θα μπορούσε να είναι βοηθητικός χώρος πχ αποθήκης; Μου διαφεύγει κάτι; Εκτός αν ο σκοπός είναι να εμφανιστεί σήμερα με ΚΧ και να αποκτήσει αξία κατά την πώληση, χωρίς να χρειαστούν μελλοντικά άδειες αλλαγής χρήσης κλπ.

Σαν υποερώτημα από περιέργεια: Το ακίνητο απαλλάσεται της ΜΣΕ;

Link to comment
Share on other sites

@tettris βασικά το υπόγειο δηλώνεται στην άδεια λειτουργίας του φανοποιείου ως χώρος Κ.Χ. , εντάξει οκ αν θες το δείχνεις σαν βοηθητικό στη δήλωση...τυπικά όμως πρέπει να τον δείξεις Κ.Χ. Αυτό που μου είπε ο άλλος μηχανικός που έχει αναλάβει τη δήλωση κ με έστειλε είναι ότι όλο το υπόγειο θα πάει με συντελεστή 0,30 διότι μπορεί να μην ενώνεται εσωτερικά με το ισόγειο , λειτουργούν όμως ως μία ενιαία επιχείρηση...υπάρχει αυτό που λέει?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θα το έβαζα 0,50, αλλά δεν έχω βρει πουθενά ξεκάθαρη οδηγία ως προς το τί σημαίνει "λειτουργική σύνδεση" και ότι "δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο" οι υπόγειες στάθμες. Δεν βλέπω γιατί να είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επικοινωνούν εσωτερικά για να θεωρηθούν λειτουργικά συνδεδεμένοι οι όροφοι. Εκτός αν προκύπτει από κάποια ερμηνεία ΝΟΚ ή Κτιριοδομικού που μου διαφεύγει, λεκτικά κρίνοντας τη διάταξη, δεν νομίζω ότι προκύπτει σαφήνεια.

Αν έχουμε διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες είναι ξεκάθαρο, οκ. Αλλά αν είναι μία ιδιοκτησία, γιατί η επικοινωνία πχ από τον ακάλυπτο να θεωρείται ότι δημιουργεί αυτοτέλεια; Ίσως κάποιος έμπειρος συνάδελφος (τύπου kan62, κλπ) να γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Αν έπρεπε να βρω ένα επιχείρημα, ίσως γενικά να προκύπτει από τον ορισμό της σοφίτας ,που απαιτεί εσωτερική επικοινωνία για να θεωρείται "σοφίτα" κατά ΝΟΚ, αν και εκεί, μπορεί στην πράξη να είναι πιο θολά τα πράγματα, ειδικά αν δεν πρόκειται για νέο κτήριο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά, ακολουθώντας τις νεότερες διατάξεις.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/30/2022 at 1:07 PM, Roukat said:

Αυτό που μου είπε ο άλλος μηχανικός που έχει αναλάβει τη δήλωση κ με έστειλε είναι ότι όλο το υπόγειο θα πάει με συντελεστή 0,30 διότι μπορεί να μην ενώνεται εσωτερικά με το ισόγειο , λειτουργούν όμως ως μία ενιαία επιχείρηση...υπάρχει αυτό που λέει?

Είναι πολύ δημιουργικό μυαλό κ χαραμίζεται να του πεις :P είπαμε είναι ασαφής ο νόμος σε πολλά σημεία αλλά σε αυτό  "α) υπόγειες στάθμες που δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο," δεν χωράει κ πολύ ελευθερία στη μετάφραση. Μπορεί μεν να είναι ενιαία η επιχείρηση, ο χώρος όμως είναι αυτοτελής.
Κ επειδή έχει παιχτεί πολλές φορές το έργο, πιθανόν να προσπαθήσουν να σε βγάλουν τρελή, νομίζω απλά αρκεί να δείξεις στον αγοραστή την συγκεκριμένη παράγραφο.

@tettris νομίζω ορισμός δεν υπάρχει, απλά έτσι περιγράφεται στα συμβόλαια η ύπαρξη εσωτερικής πρόσβασης  κ έχει επικρατήσει. Με την 'λογική' του καλλιτέχνη κ δυο διαμερίσματα να έχω στην ίδια πολυκατοικία, λειτουργικά συνενωμένα είναι, δικά μου είναι κ τα δύο αφού.
Στην 11.6.ια του ΝΟΚ υπάρχει κ ο όρος "λειτουργικό προσάρτημα" που πιθανόν να είναι πιο κοντά σε αυτό που λέει ο 'συνάδελφος΄ αλλά το οποίο είναι άσχετο στην περίπτωση μας. Επίσης το θέμα το συναντάμε στο άρθρο 23 παρ 5 του ΝΟΚ (εκεί παραπέμπει κ η κζ της εεμκ) κ σκαλίζοντας κ τις αποφάσεις που αναφέρει το σχετικό από τις ΤΟ φτάνουμε κ στο άρθρο 10 παρ 10 του κτιριοδομικού (να εδώ, τoν ΝΟΚ φαντάζομαι τον έχετε). Δεν βλέπω από κάπου να προκύπτει κάτι άλλο από την δημιουργία εσωτερικής πρόσβασης.

Edited by zazeng
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@zazengευχαριστώ για την τόσο εμπεριστατωμένη απάντηση! ΑΥτός μου ανέφερε κάτι για ερωταπαντήσεις...τι να πω

 

Edited by Roukat
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ισχύει (αν θυμάμαι καλά, γιατί μάλλον παλιά ήταν η σχετική) ότι από μια τέτοια ερωταπάντηση είχα μπει στον πειρασμό να αναρωτηθώ ποιά έννοια έχει η λειτουργική συνένωση. Ωραίος ο φίλος zazeng, όντως εμπεριστατωμένη η απάντηση του (μακάρι να ήταν τέτοιες όλες), αλλά ένα μικρό καρβουνάκι, αν και πείστηκα, θα το βάλω στη φωτιά:

Στις περιπτώσεις συνένωσης του άρθρου 23, ΝΟΚ, αναφέρονται οι "αυτοτελείς ιδιοκτησίες", αναφέρονται τα "κτίσματα όμορων οικοπέδων" και τα "ομορα κτίρια", αλλά δεν αναφέρονται λόγου χάρει "όμορα κτίσματα σε διαφορετικούς ορόφους", όπως πχ θα ήταν μια υπόγεια αποθήκη σε μονοκατοικία.

Επίσης, μπορεί να το τραβάω από τα μαλλιά, αλλά στον 4495 δύσκολα θα πεις ότι μια έννοια που όντως έχει καθιερωθεί με σαφήνεια, αποκλείεται να χρησιμοποιείται με ποιητική αδεία στα αυθαίρετα (πχ η προσμέτρηση στον συντελεστή δόμησης, το διάγραμμα κάλυψης, κλπ). Επομένως ένα άλλωθι που έδινα στην λειτουργική συνένωση, ειδικά στα αυθαίρετα, είναι ότι οι χώροι που τοις πράγμασι δεν εκμεταλλεύονται (και ουσιαστικά δεν δύνανται να το κάνουν) αυτοτελώς, θα μπορούσε να μην πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο με αυτούς που όντως είναι αυτοτελείς (λειτουργικά και φυσικά).

ΥΓ: Όχι δεν είμαι ο "άλλος" μηχανικός της περίπτωσης του/της Roukat...:)

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, tettris said:

δεν εκμεταλλεύονται (και ουσιαστικά δεν δύνανται να το κάνουν) αυτοτελώς,

Μπορεί να κοπεί με σύσταση -αν δεν έχει ηδη- κ να πουληθεί. Τέσπα. Θα προσπαθήσω να δω αν μπορώ να τη βρω το σ/κ κ μιλάμε. Η κανονική απάντηση στο το έχω δει σε ε/α δεν είναι κ τόσο ευγενική, αλλά επειδή μάλλον πρόκειται για σοβαρή μεταβίβαση κ η δουλειά του μηχανικού του αγοραστή δεν είναι κ τόαο εύκολη όσο φαίνεται, ας το δουμε λίγο ακόμα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το 

9 hours ago, zazeng said:

-αν δεν έχει ηδη-

με προβληματίζει λίγο, αφού τη σημερινή κατάσταση "προστιμοποιούμε" και όχι τί θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει, αλλά θεωρώ όσα έγραψες ήδη είναι καθοριστικά.

Link to comment
Share on other sites

@Roukat τελικά η δουλειά μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παραδώσουμε μια ολοκληρωμένη γραπτή τεχνική έκθεση στον νέο ιδιοκτήτη, που θα αναλύει τυχόν "μεμπτά" σημεία στην πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου και στο τέλος-τέλος σκέψου έστω με τα σημερινά ισχύοντα όταν θα σου ζητήσει εσένα βεβαίωση μεταβίβασης ο νέος ιδιοκτήτης αν θα την έδινες με αυτή την τακτοποίηση ή όχι και ενημέρωσέ τον ανάλογα, ακόμα και για τις επιλογές που θα έχει οι οποίες πάντα έχουν το ανάλογο κόστος. Το αν αξίζει να το φορτωθεί είναι δική του απόφαση. Το πόσο αναλυτική είναι η έκθεση έχει να κάνει με το τι ανέλαβες και τι πληρώθηκες. Είναι τραγικό να καταλήγουμε κατά τον έλεγχο να κάνουμε εμείς τη δήλωση που ανέλαβε άλλος... (ρίχνω και λίγο κλάμα εδώ, αν και πλέον έχω την εμπειρία να το διαχειριστώ, δηλάδη ή να το αποφύγω ή να το κάνω με πλήρη αμοιβή)

***Αν οι ανωτέρω (προφανώς λανθασμένες επιλογές) του διαχειριστή της δήλωσης αυθαιρέτων μειώνουν και το πρόστιμο, τότε είναι εντελώς απαράδεκτες και κατακριτέες, όπως το ίδιο απαράδεκτες θα ήταν, αν άφηναν ατακτοποίητα τμήματα του ακινήτου. Στην πραγματικότητα του καταστρέφει το ακίνητο με τις ευλογίες του και επ' αμοιβής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.