Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Απλά η απορία μου είναι γενικότερη. Το διαχωρισμό αν είναι σοφίτα, πατάρι ή όροφος το κρίνουμε με βάση ΝΟΚ που ισχύει σήμερα? Και εφόσον δεν έχει Ο.Α. μπαίνουν π.χ. υπόγεια που ξεμπαζώθηκαν αλλά είναι κατοικία στο 0,5 ή ολα δηλώνονται στους κύριους χώρους με συντελεστή 1?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Πρόκειται για το σκαρίφημα του post #132. Με πράσινο χρώμα είναι το νόμιμο κτίριο (υπόγειο και ισόγειο), με μπλε η παράνομη επέκταση (υπόγειο και ισόγειο), με κόκκινο τα όρια του αγροτεμαχίου με βάσει το τοπογραφικό της αδείας μαζί με την παράλληλη μετατόπιση των 15 μέτρων (επιτρεπόμενη απόσταση από τα όρια του αγροτεμαχίου στα εκτός σχεδίου) και με γαλάζιο τα νέα υλοποιημένα όρια του αγροτεμαχίου με την αντίστοιχη μετατόπιση των 15 μέτρων. Όπως φαίνεται από το σχήμα το μεγαλύτερο κομμάτι της αυθαίρετης επέκτασης καθώς κι ένα (μικρό τελικά) τμήμα του νόμιμου κτιρίου βρίσκονται εντός των πλαγίων αποστάσεων από τα νέα υλοποιημένα όρια του αγροτεμαχίου.

 

Κατ’ εμέ το τμήμα του κτιρίου που καλύπτεται η νομιμότητά του από την οικοδομική άδεια παραμένει νόμιμο και σήμερα ανεξάρτητα από την αλλαγή των ορίων του αγροτεμαχίου (σημειώνω ότι στο υπόγειο έχει γίνει αλλαγή χρήσης από βχ σε κχ χωρίς να μας επηρεάζει κατά τη γνώμη μου στο θέμα που συζητάμε). Το ζήτημα για εμένα είναι αν θα χρεωθεί και υπέρβαση πλαγίων αποστάσεων στο τμήμα της αυθαίρετης επέκτασης λόγω των νέων υλοποιημένων ορίων του οικοπέδου που αναγκαστικά θα φανούν και στο νέο τοπογραφικό (όχι για την υπαγωγή, θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε συμβολαιογραφική πράξη)…

SKARIFIMA.pdf

Edited by pipakos
Δημοσιεύτηκε (edited)

elenadouk

Οι απορίες σου δέχονται πολλές ερμηνείες γιατί ακουμπούν σε θέματα που είναι ακόμα υπό συζήτηση και διερεύνυση.

Και για την σοφίτα αλλά και τηνστάθμη του υπογείου και με δεδομένο μάλιστα ότι υπήρχε και ΟΑ , άσχετα με την αρτιότητα που δεν υπήρχε η που δεν υπάρχει σήμερα

Η τομή χρειάζεται κατά την γνώμη μου.

 

Για να καταλάβεις δες εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/50396-αρθρο-100-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-με-μειωτικό-σ/?p=945962

 

pipakos

Συνάδερφε αυτό που λες "τα νεα υλοποιημένα όρια" πως προέκυψαν;

Δεν μπορεί ο καθένας να αλλάζει τα όρια κατά το δοκούν.

Υπάρχει απόφαση;

Ήταν τα όρια της ΟΑ λάθος και τώρα ανακαλύφθηκε;

Τι έγινε;

Γιατί αν αυτό που έγινε (αλλαγή ορίων) δεν είναι επίσημο, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τακτοποιείς με βάση τα όρια της ΟΑ κατά τα γνωστά, χωρίς να υπάρχει παραβίαση Δ.

Edited by karanus
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ναι είναι τελείως αυθαίρετη η υλοποίηση των νέων ορίων. Έγινε μια απλά προφορική συμφωνία με το γείτονα και χτίστηκαν οι μάντρες. Κι εγώ προσανατολίζομαι να λάβω υπόψη τα όρια της οικοδομικής άδειας και με βάση αυτά να υπολογίσω τις υπερβάσεις. Το τμήμα της νέας μάντρας που βρίσκεται εντός των οριων της αδείας θα μπορούσε να δηλωθεί με αναλυτικό, ενώ με το κομμάτι της μάντρας που πατάει στον όμορο δεν θα ασχοληθώ καθόλου. Απλά ζήτησα δεύτερη γνώμη γιατί δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα, αν και στη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να είναι σύνηθες..

Δημοσιεύτηκε

pipakos

......Το τμήμα της νέας μάντρας που βρίσκεται εντός των οριων της αδείας θα μπορούσε να δηλωθεί με αναλυτικό,.....

 

Ναι άλλά έτσι αποδέχεσαι  ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος σου.

Εάν αποδεχτείς την γαλάζια γραμμή , νομιμοποιώντας το τμήμα της που βρίσκεται στα όρια της ΟΑ, θα έχεις πρόβλημα  Δ και για το σπίτι.

Δημοσιεύτηκε

Ναι αλλά στα σχέδια του περιβάλλοντος χώρου δεν πρέπει να δείξω το κομμάτι της μάντρας που είναι μέσα στο αγροτεμάχιο του πελάτη μου? Στο τοπογραφικό για το συμβόλαιο που θα κάνει μεθαύριο δεν θα πρέπει να φαίνεται? Δεν θα το περιγράψω σαν όριο, αλλά σαν κατασκευή στον περιβάλλοντα χώρο. Το όρια θα είναι με διακεκομμένη γραμμή και θα συμφωνούν με το τοπογραφικό της αδείας. Αλλιώς η αποτύπωσή μου θα είναι επιλεκτική...

Δημοσιεύτηκε (edited)

pipakos καλησπέρα,

 

διαβάζω γι΄ αυτή την περίεργη περίπτωση που αναφέρεις αλλά δεν βλέπω καμία αναφορά στο  συμβόλαιο και προ παντός στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό του.

Όπως είναι γνωστό ούτε η οικ. άδεια, αλλά ούτε και η δήλωση αυθαιρέτων δημιουργούν ή τροποποιούν εμπράγματα δικαιώματα. Τα δικαιώματα όμως αυτού και του ομόρου του φαίνονται μόνο στα συμβόλαια τους και με αυτά θα πρέπει να είναι σύμφωνη αρχικώς η οικ. άδεια και κατά δεύτερον η δήλωση αυθαιρέτων του πελάτη σου. Επίσης κάθε κατάτμηση ή αλλαγή των ορίων γεωτεμαχίου (ή οικοπέδου) που εκ των υστέρων αποβαίνει σε παραβίαση των όρων δόμησης του αδειοδοτημένου κτίσματος είναι αυτοδικαίως άκυρη, έστω και αν έχει γίνει με συμβολαιογραφική πράξη.  Εδώ πολύ περισσότερο είναι άκυρη αυτή η "τροποποίηση" του ορίου αφού "έγινε" προφορικά ενώ εσύ δεν έχεις καν ακούσει και την θέση του ομόρου ως προς αυτό.

Για να φανεί τι κρύβεται πίσω απ΄αυτά, θα πρέπει να δεις και τα τοπογραφικά των  συμβολαίων των δύο ομόρων και μετά να κρίνεις αν έχει εκδοθεί η άδεια σύμφωνα με αυτά ως προς το κοινό όριο.  Αν αυτά συμφωνούν, αυτά αναγνωρίζεις και προχωράς  στην τακτοποίηση θεωρώντας το κομμάτι της μάντρας ως αυθ. κατασκευή στον ακάλυπτο.  Αν (πιθανώς) το τοπογραφικό της αδείας είναι το λάθος, ενώ τα πραγματικά τους όρια βάσει συμβολαίων είναι στην μάντρα, τότε ελέγχεις την αρτιότητα του πραγματικού εμβαδού (από το συμβόλαιο ή νέο τοπογραφικό) και προχωράς αναλόγως όσον αφορά στο "ναι-όχι" για άδεια και  παραβίαση  Δ. 

Στην δεύτερη περίπτωση που το τοπογραφικό της αδείας είναι ψευδές, η άδεια κανονικά είναι ανακλητέα έστω και αν έχει παρέλθει πενταετία επειδή εδώ συντρέχουν στοιχεία που παραπλάνησαν τις αρχές. Μέχρις ανακλήσεως όμως είναι τυπικά έγκυρη .  

 

Σίγουρα  κάποιο μασκάρεμα έχει γίνει εκεί κι εσύ πρέπει να πορευτείς με τα επίσημα και έγκυρα στοιχεία μακρυά από τα μασκαρέματα..... :)

Edited by Anton_civeng
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Σε περίπτωση αυθαιρέτου χωρίς οικοδομική άδεια εντός σχεδίου οι συντελεστές των περιπτώσεων  των 1 (β),(γ), (δ) και (ε) αφορούν το σύνολο  της επιφάνειας της αυθαίρετης κατασκευής ή την υπέρβαση της σε σχέση με την επιτρεπόμενη στο συγκεκριμμένο οικόπεδο. Π.χ. αυθαίρετη κατοικία επιφάνειας 120 τ.μ.χωρίς άδεια σε οικόπεδο όπου σήμερα μπορεί να οικοδομηθεί κτίριο με επιφάνεια 100 τ.μ. έχει υπέρβαση δόμησης απο 100-200 ή  υπέρβαση δόμησης εως 100 τ.μ. ? Αντίστοιχα ποια είναι η υπέρβαση του αν στο οικόπεδο μπορεί να οικοδομηθεί επιφάνεια 200 τ.μ. Θέτω δηλαδή το ερώτημα αν η υπέρβαση στα τετραγωνίδια αυτά επιρρεάζεται ή όχι από την επιτρεπόμενη δόμηση. 

Edited by nikolaras
Δημοσιεύτηκε

Δεν νομίζω ότι έχει κάποια σχέση με την επιτρεπόμενη δόμηση.

Εαν έχεις 120τμ χωρίς άδεια τότε είσαι στο διάστημα απο 100-200 δηλ στο 1γ.

Δημοσιεύτηκε
nikolaras,

"Υπέρβαση Δόμησης"  είναι κάθε επιφάνεια που δεν καλύπτεται από άδεια (ειδικότερα αρ.81) ....

άρα ολόκληρο το χωρίς άδεια αυθαίρετο αποτελεί υπέρβαση δόμησης ίση με το συνολικό εμβαδόν του και άσχετα από επιτρεπόμενα μεγέθη.

 

1γ λοιπόν ως κατά karanus ... :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.