Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

θέμα ΣΟΦΙΤΑ

Σίγουρα έχει ξαναειπωθεί πολλάκις αλλά εγώ δεν το βρίσκω🤨

Έχω αυθαίρετο κλειστό χώρο με περιμετρική τοιχοποιία και στέγη, πάνω από οικοδομή με ισόγειο και υπόγειο. Ο χώρος αυτός επικοινωνεί εσωτερικά με τον υποκείμενο όροφο αποτελώντας μία μεζονέτα. Το μέγιστο ύψος του χώρου αυτού, εξωτερικά είναι 2,40μ. , το μέσο ελέυθερο ύψος του είναι 2,15 και αποτελεί κύριο χώρο του σπιτιού, (υπνοδωμάτια). Επίσης έχει μπαλκονόπορτες και μπαλκόνι. (δεν υπάρχει εξωτερική πρόσβαση στη σοφίτα). Σαν κάτοψη καλύπτει περίπου τα 2/3 του υποκείμενου ορόφου. Προβληματίζομαι γιατί η εξωτερική τοιχοποιία του δεν πατάει στου υποκείμενου ορόφου αλλά έχει κατασκευαστεί πιο μέσα...(πρόκειται για φέρουσα τοιχοποιία)

Μπερδεύομαι με το νέο ορισμό του ΝΟΚ περί σοφίτας.....θεωρώ ότι με τον ορισμό που ισχύει τώρα (δηλ.με την αλλαγή ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/09.12.2020)), αυτός ο χώρος θα μπορούσε να θεωρηθεί σοφίτα. Κάνω λάθος? Με τον προηγούμενο ορισμό ήταν σαφές ότι o χώρος θα πρέπει να βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου, τώρα αυτό αντιλαμβάνομαι ότι αλλάζει...

Δημοσιεύτηκε

@ΙΑΣΟΝΑΣ αντιλαμβάνομαι το «υπέρ της ασφαλείας» να το αντιμετωπίσω ως όροφο, και για να είμαι ειλικρινής το πρόστιμο το έχω ήδη βγάλει ως Κύριο χώρο.

1) Ωστόσο θέλω να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής με αυτήν την αλλαγή του ορισμού και αν αυτό μπορούμε γενικά να το χρησιμοποιούμε στις δηλώσεις του Ν.4495/17, ή για παράδειγμα επειδή είναι κατασκευές προ του ΝΟΚ ίσως δεν μπορούμε (ξέρω για το σχόλιο που υπάρχει από την εγκύκλιο ειδικά για τα πατάρια και τις σοφίτες , ότι δεν υπήρχε ειδική αναφορά στον ΓΟΚ 85...).

2) Επιπλέον, εγώ ως τετραγωνικά θα πάρω όλου του χώρου μαζί με την εξωτερική τοιχοποιία, προφανώς, αλλά θα μετρήσω και το κενό της σκάλας? Με ενδιαφέρουν δηλ. τα τετραγωνικά

-για υπολογισμό προστίμου

-για δήλωση στο Ε9

-για να εξετάσω αν είμαι <25τμ και να δω αν απαιτείται Μ.Σ.Ε.

Δημοσιεύτηκε

Όταν ασχολούμαστε με δηλώσεις αυθαιρετονόμων ξεχνάμε το ΝΟΚ και τα δικά του!

Προφανώς θα το αντιμετωπίσεις όπως ακριβώς αντιμετωπίζεις και κάθε άλλον αυθαίρετο όροφο. Συμπεριλαμβάνονται και τα τ.μ. της σκάλας και για το πρόστιμο και για το Ε9 κ.λπ. Θεωρείται ως δεδομένο ότι, θα κάνεις έλεγχο για το αν απαιτείται η υποβολή ΜΣΕ.

Δημοσιεύτηκε

Οκ Ιάσονα σ' ευχαριστώ για την απάντηση! Διαβάζοντας τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ Πελοποννήσου (που εννοείται είναι απλά γνώμες αλλά αντιπροσωπεύουν και πολλούς μηχανικούς), στην ερώτηση 2533 της ομάδας 109, βλέπω ότι ουσιαστικά σου λένε και να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον ορισμό του ΝΟΚ και να αφαιρέσεις και τη σκάλα...Μπέρδεμα...

OmadApant-109_5.4.2021.pdf

Δημοσιεύτηκε

Σαχλαμάρες αναφέρουν! Προσωπικώς δεν χάνω το χρόνο μου ν' ασχολούμαι με χωρίς νομική βάση απόψεις υπαλλήλων του ΤΕΕ!!! Εσύ πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι, δεν έχεις σοφίτα να αντιμετωπίσεις αλλά αυθαίρετο όροφο!!! Όταν το πετύχεις, όλα θα γίνουν εύκολα... Καλή τύχη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.