nik Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 05:21 μμ Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 05:21 μμ Σε πολυκατοικία η άδεια δείχνει τυπικό όροφο με οροφοδιαμερίσματα ανά όροφο. Στην πράξη σε δύο ορόφους Ε' και ΣΤ' έχει γίνει μεζονέτα με συνένωση των δύο ορόφων. Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται και στην σύσταση. Ταυτόχρονα έχω και λοιπές παραβάσεις τύπου αλλαγή εξώστη, ανοιγμάτων κτλ και στα δύο επίπεδα τς μεζονέτας. Πως υπολογίζω πρόστιμο ? Α) 1 Φ.Κ. αλλαγή διαμερισμάτωσης Ε' ορόφου , 1 Φ.Κ. αλλαγή διαμερισμάτωσης ΣΤ' ορόφου, 1 Φ.Κ. λοιπές παραβάσεις ? Β) 1 Φ.Κ. συνένωση ορόφων και λοιπές παραβάσεις ? Το Α είναι είναι 700 ευρώ παραπάνω από το Β !
dimitris GM Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 05:54 μμ Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 05:54 μμ Στην αδεια ειχες οροφοδιαμερισματα Ενωθηκαν με σωτερικη σκαλα δυο απο αυτα και σαν "ενα" ειναι και στην συσταση και στο Ε9 και στο κτηματολογιο. Δεν εχεις ΔΔ. Εχεις την διανοιξη "τρυπας" κλπ παραβασεις.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 09:17 μμ Δημοσιεύτηκε March 27, 2025 at 09:17 μμ @nik Συμφωνώ με την άποψη του Δημήτρη. Η λειτουργική συνένωση των δυο επιπέδων, μέσω διανοιχθείσας οπής και κατασκευής εσωτερικής σκάλας θα υπαχθεί στο άρθρο 100 (λοιπή παράβαση). Για την αυθαίρετη επέκταση-διαφοροποίηση εξώστη μπορείς είτε με αναλυτικό είτε με κατηγορία 3, εφόσον πληροί τα κριτήρια. Θα εξετάσεις αν ο εξώστης που θέλεις να ρυθμίσεις υπέρκειται κοινοχρήστου χώρου πόλης (π.χ δρόμος) γιατί σε αυτή την περίπτωση η κατηγορία 3 είναι η μοναδική επιλογή υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της σχετικής υποπαραγράφου.
amadeus2000 Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 04:48 μμ Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 04:48 μμ Καλησπέρα. Σε οικόπεδο εντός σχεδίου με οικοδομική άδεια του 2001, έχω περίπτωση ισόγειου χώρου πάρκινγκ, που έχει μετατραπεί σε κατοικία. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Το κτίριο έχει 2 ακόμη ορόφους ίδιου περιγράμματος περίπου με το ισόγειο, που έχουν μετρήσει φυσικά στη δόμηση. Νομίζω ότι εφόσον επιτρέπεται η χρήση κατοικία και είμαι εντός σχεδίου μπορώ να εντάξω τον χώρο σαν αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια στην κατηγορία 4. Το ερώτημά μου είναι στον υπολογισμό του προστίμου τι συντελεστή παίρνει η υπέρβαση δόμησης. Αν μπορώ για την αυθαιρεσία μου να θεωρήσω συνολικά το κτίριο και να επιλέξω συντελεστή κοντά στο 50% υπέρβασης (ένας αυθαίρετος όροφος στους 2 νόμιμους) ή πρέπει να μείνω αποκλειστικά στην υπέρβαση της ιδιοκτησίας μου, που εφόσον είμαι εξ ολοκλήρου αυθαίρετος πηγαίνω κατευθείαν στο >200% και συντελεστή 1,9 ;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:07 μμ Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:07 μμ Καλησπέρα. Ο συντελεστής υπέρβασης δόμησης αφορά την εξεταζόμενη οριζόντια ιδιοκτησία και θα προσδιοριστεί από το κλάσμα με αριθμητή την Υ.Δ (επιφάνεια αλλαγής χρήσης σε κύρια) προς (χιλιοστά Ο.Ι* επιτρεπόμενη δόμηση οικοπέδου).
amadeus2000 Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:19 μμ Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:19 μμ @Pavlos33Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Επειδή αρκετές φορές οι εργολάβοι μοιράζουν αυθαίρετα τα χιλιοστά και όχι ανάλογα με τις επιφάνειες των ιδιοκτησιών, εφαρμόζουμε πάντα τον τύπο που αναφέρεις όταν υπάρχει Σ.Ο.Ι. ;
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:31 μμ Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 05:31 μμ Το πρόβλημα αυτό δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε σε θέσεις στάθμευσης που συνήθως δίνουν μέχρι 5 χιλιοστά το πολύ και το πρόστιμο ανεβαίνει ψηλά. Υπήρχε και μια διάταξη στην εγκύκλιο 4 Ν. 4178 για το θέμα, την οποία συζητούσαμε τότε, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν ήταν βέβαιος για την ερμηνεία της. Στην παραθέτω για να λάβεις την τελική σου απόφαση. (....) γ) Κατά τη διατύπωση της παραγράφου αυτής για τον υπολογισµό των σχετικών συντελεστών τετραγωνιδίων «τα µεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται …. σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου µε το µέρος των επιτρεποµένων µεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.». Σκοπός της διάταξης είναι η κατανοµή του προστίµου αναλόγως της επιτρεπόµενης δόµησης κάθε αυτοτελούς ιδιοκτησίας. Σε περιπτώσεις όπου από το σχετικό πίνακα κατανοµής ποσοστών συνιδιοκτησίας σύµφωνα µε τον οποίο καταρτίστηκε η πράξη σύστασης προκύπτει ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι διαφορετικό από το συντελεστή δόµησης που αντιστοιχεί σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, για τον υπολογισµό των συντελεστών λαµβάνεται υπόψη το ποσοστό δόµησης που αντιστοιχεί σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία. Αν αναφέρονται στον πίνακα κατανοµής µεικτά και καθαρά τετραγωνικά µέτρα που αντιστοιχούν σε κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, τότε, για τον υπολογισµό των συντελεστών λαµβάνονται υπόψη τα καθαρά τετραγωνικά σύµφωνα µε τον πίνακα κατανοµής.
amadeus2000 Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 07:01 μμ Δημοσιεύτηκε April 1, 2025 at 07:01 μμ Δυστυχώς σε μεγάλες παλιές οικοδομές το συναντώ αρκετά συχνά το φαινόμενο και εκεί δεν αφορά θέσεις στάθμευσης αλλά διαμερίσματα σε ημιορόφους, υπόγεια κλπ. Δεν είχα εμπειρία από ν.4178 οπότε με βοηθάει πολύ το απόσπασμα της εγκυκλίου. Ευχαριστώ.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα