Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 103 - Ν. 4495/17] Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού


Recommended Posts

Τότε τους είχα αναλάβει με την λογική ότι θα τα δηλώσουν όλοι.

Ο ένας εξ αυτών το είχε είδη τακτοποιήσει.

Επιπλέον μου υπέγραψαν Υ.Δ. ότι για τυχόν προβλήματα ιδιοκτησιακά που προκύψουν λόγω της εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας, δεν φέρω ευθύνη, δεν θα εκδωθεί βεβαίωση και η τακτοποίηση δεν αποτελεί κριτήριο ιδιοκτησιακό και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν.

Τους είχα ξεκαθαρίσει ότι η τακτοποίηση του καλύπτει μόνο για τυχόν πρόστιμα πολεοδομίας ή ΙΚΑ.

Δεν ξέρω τελικά αν έπρεπε να τα δηλώσω, αλλά με τις τότε συζητήσεις με συναδέλφους, έγιναν άπειρες τέτοιες τακτοποιήσεις.

Αν είναι άκυρες σε λίγο θα παραγραφεί το αδίκημα. (χούμορ)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

- σε περίπτωση αυθαιρέτου που είναι όλο στο όνομα της συζύγου αλλά ο σύζυγος έχει χαρτί αναπηρίας από το ΚΕΠΑ (χαρτί επιτροπής του ΙΚΑ)

 για 81% παίρνει κανονικά τη μείωση στο πρόστιμο αφού έχουν κοινή δήλωση.. Σωστά?

- ως αποδεικτικό είναι ΟΚ αυτό και μόνο το έγγραφο? χρειάζεται κάτι άλλο? 

  

Link to comment
Share on other sites

απο την κωδικοποίση του καν62

1.   Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις ανωτέρω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, για την υπαγωγή στο άρθρο 97 καταβάλλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ανεξαρτήτως περιορισμού κύριας κατοικίας και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται με βεβαίωση ή γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Για την εφαρμογή της παρ.1, οι μειώσεις εφαρμόζονται για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης χωρίς τον περιορισμό κύριας κατοικίας. Η φορολογική επιβάρυνση ατόμου από άτομο με ειδικές ανάγκες αποδεικνύεται από τα στοιχεία της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, η οποία και υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα. Διευκρινίζουμε ότι στην έκφραση «ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω» νοείται ίσο ή μεγαλύτερο του ποσοστού 80%. Στην έννοια του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος νοείται το φορολογητέο εισόδημα όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, ενώ αρκεί η ικανοποίηση ενός από τα δύο οικονομικά κριτήρια (του ατομικού ή του οικογενειακού εισοδήματος) για την εφαρμογή του μειωτικού συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διαμέρισμα με 5 συνιδιοκτήτες εκ των οποίων Ένας  έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω 80%,άλλος είναι πολύτεκνος  ,Πώς θα δηλωθούν οι αυθαιρεσιες;Καθένας με το ποσοστό  του και την  αντίστοιχη  μείωση   ή θα μπουν  όλες τις αυθαιρεσίες σε έναν που θα έχει τη μείωση και βέβαια την συνεναιση;

Link to comment
Share on other sites

καθε ενας χωριστα.

 Εαν απο τον  ΑΜΕΑ επιβαρυνεται   φορολογικα και καποιος άλλος,  δικαιουται και αυτος μειωση

δες πιο πανω το 103

Το θεμα ειναι οτι για το 103 παρ. 1 δεν θες "κυρια κατοικια"

αλλά, για τον πολυτεκνο θες  κυρια κατοικια.

Υποθετω οτι το ακινητο  ειναι κληρονομια, αρα αναλογα θα υπαγαγεις τον καθε ενα.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας, συνάδελφοι

Στην περίπτωση μου, ενα ζευγάρι έχουν εξ'αδιαιρέτου μια μεζονετα με επεκταση στα τετραγωνικα στο υπογειο - καθετη ιδιοκτησια - (50 - 50). Ο αντρας έχει κάρτα ανεργίας. Η κατοικία δεν είναι κύρια.

Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μειωμένο προστίμο ή οι μειώσεις σε αυτη την περίπτωση είναι μόνο για κύρια κατοικία. Αν εφαρμόζονταν εν τέλει μείωση, θα κάλυπτε και τους δυο? Και ποιά δικαιολογητικά είναι επαρκείς?

Αναγνωρίζω ότι στο άρθρο 103 αναφέρει για κύρια κατοικία μόνο, απλά αναρωτιέμαι αν μου διέφυγε κάτι.

Συγχωρέστε με για το πως έθεσα το ερωτήμα μου, αλλα είμαι στο ξεκίνημα και θα ήθελα να εξασφαλίσω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

6.   Μακροχρόνια άνεργοι για την υπαγωγή στο άρθρο 97 της κύριας κατοικίας τους καταβάλλουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

Οι μακροχρόνια άνεργοι εισάγουν στο πληροφοριακό σύστημα ως δικαιολογητικό, έγγραφο από τον αρμόδιο Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

7.   Άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, για την υπαγωγή στο άρθρο 97 της κύριας κατοικίας τους καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή της ανωτέρω προϋπόθεσης. Κατά τα δύο πρώτα έτη από την υποβολή της δήλωσης υπαγωγής αναστέλλεται η καταβολή των δόσεων.

Δεν εχεις "κυρια"

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

ιδιοκτήτης διαμερίσματος έχει την πλήρη κυριότητά του. Ο πατέρας του είναι φορολογικά φιλοξενούμενος στο συγκεκριμένο διαμέρισμα στο οποίο υπάρχουν αυθαιρεσίες προς τακτοποίηση. Ο πατέρας έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Το ερώτημά μου είναι εάν τυχόν μπορεί με κάποια διάταξη να λάβει την έκπτωση λόγω αναπηρίας. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι! Η περιβόητη εγκύκλιος 2 εκτός των τόσων αλλων προσθηκών στο σώμα του νόμου έρχεται να ερμηνεύσει οτι " Στην έννοια ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος νοείται το φορολογητέο εισόδημα όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση, ενω αρκεί η ικανοποίηση ενός από τα δύο οικονομικά κριτήρια (του ατομικού ή του οικογενειακού) για την εφαρμογή του μειωτικού συντελεστή."  Όποιο εισόδημα μας βολεύει για να πάρουμε την έκπτωση δηλαδή!Το   αναφέρει στο 3 εδάφιο στο αρθ 103  και το έχει κοτσάρει στην παράγραφο που αφορά για την εφαρμογή της παρ.1 (ΑΜΕΑ).

Το ερώτημα μου είναι το εξής

Έχω περίπτωση 3τεκνίας. Η σύζυγος η οποία είναι 100% ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος , έχει ατομικό εισοδ κάτω από 25000 , ανώ το οικογενειακό είναι πάνω από 40000. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκπτωση της 3 τεκνίας βάση του ατομικού εισοδ δηλαδή? Από την στιγμή που το αναφέρει για την εφαρμογή της παρ1 , μου φαίνεται παράλογο να μην έχει εφαρμογή αυτή η ερμηνεία και για τα υπόλοιπα άρθρα του 103.

Τα φώτα σας παρακαλώ συνάδελφοι..

Ευχαριστώ πολυ εκ των προτέρων!!

Edited by DIMITKLADO
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.