Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

θα ήθελα να ρωτήσω εάν απαιτείται η κατάθεση μελετών Η/Μ σε οικοδομική άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτου. Ευχαριστώ

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 657
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 5/3/2021 at 7:18 ΜΜ, Brasco said:

Τμηματική κατεδάφιση είναι ανέφικτη καθότι τα αυθαίρετα τμήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φ.Ο.

Να ρυθμίσω το αυθαίρετο τμήμα και αυτό είναι ανέφικτο καθότι το πρόστιμο είναι μεγάλο. Δεν έχει νόημα να πληρωθεί πρόστιμο ώστε να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση τμήμα κτηρίου προς κατεδάφιση...

Βέβαια με αυτήν την λύση καταργούνται οι άδειες κατεδάφισης. Ό,τι κτήριο είναι προς κατεδάφιση θα το βαφτίζουμε αυθαίρετο στο σύνολό του.... 

Αυτα ειναι τα ωραια παραλογα του νομου. Θεωρω παντως οτι δεν μπορεις να το βαφτισεις ολο αυθαιρετο, καθως υπαρχει νομιμο τμημα με Ο.Α. το οποιο δεν μπορει να κατεδαφιστει με εγκριση εργασιων κατεδαφισης. Θα εχεις προβλημα μετα οταν θελεις να βγαλεις νεα ΟΑ καθως θα υπαρχει προηγουμενη ηλεκτρονικη αλλα οχι η σωστη που θα καταργει την υπαρχουσα ΟΑ..

Αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να βγαλεις την αδεια κατεδαφισης για το νομιμο τμημα, να μην αναφερεις πουθενα το αυθαιρετο και να φυγει ολο ετσι..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα σας,

Για κατεδάφιση παλιάς αποθήκης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης ακολουθώ τα εξής βήματα:

1. πλατφόρμα αυθαιρέτων -> έκδοση άδειας κατεδάφισης -> πληρωμή παραβόλου -> Ανέβασμα στοιχείων

2. e άδειες -> έγκριση εκτέλεσης εργασιών -> έκδοση πράξης (στέλεχος)

3. Το στέλεχος της πράξης ανεβαίνει στην πλατφόρμα των αυθαιρέτων -> περαίωση.

Η διαδικασία είναι η παραπάνω;

Link to comment
Share on other sites

On 9/11/2018 at 4:23 ΜΜ, gogo kallogeropoulou said:

Καλησπέρα συνάδελφοι,

αυθαίρετα τμήματα οικοδομής που με πληρωμή παραβόλου είχαν κλικαριστεί 'προς έκδοση οικοδομικής αδείας' στον Ν.4178/13, δεν προχώρησε όμως τίποτα (πέρασε και η 2ετία) και γίνεται τώρα μετάβαση στον Ν.4495/17.Υπάρχει κάπου παράγραφος κάπου άρθρου του ν.4495 ή μεταγενέστερου που να μιλάει για την ημ.νία που ξεκινά η 2ετία (προθεσμία έκδοσης αδείας δόμησης)? μπορεί να θεωρηθεί η ημ.νία μετάβασης της δήλωσης ή όχι ???

Ευχαριστώ

Καλησπέρα, 

η αρχική προθεσμία ήταν για 3ετία βέβαια και εν συνεχεία έγινε 4ετία αλλά το ερώτημα είναι αν ισχύει αυτό για την πρωτοκόλληση της προέγκρισης ή άδειας ή της έκδοσης της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

On 23/12/2019 at 2:56 ΜΜ, Vasili said:

Το ερώτημα αφορά στην ΜΕΙΩΣΗ 80 % του προστίμου στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης. Είναι όντως έτσι?

Στην τροποποίηση του άρθρου 106 από τον N 4546 12-06-18

Γράφει:

39. Το άρθρο 106 του ν.4495/2017 τροποποιείται ως εξής:

Στο τέλος του εδαφίου α΄ της παραγράφου 1 προστίθενται εδάφια αα΄ και ββ΄ ως εξής:

«αα) Όταν για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υποβάλλεται ταυτόχρονα υπαγωγή για νομιμοποίηση τμήματος αυτού και διατήρηση του υπολοίπου τμήματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 97, η άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται εφ’ όσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται παράβολο για το σύνολο της επιφάνειας του αυθαιρέτου και ενιαίο ειδικό πρόστιμο μόνο για την επιφάνεια αυτού που δεν νομιμοποιείται.

Επομένως εδώ καταλαβαίνω πως μπορούμε να πάμε συνδυαστικά σε άδεια νομιμοποίησης και σε ρύθμιση όταν τα δύο τμήματα του κτιρίου (το ένα που ρυθμίζεται και το άλλο που νομιμοποιείται) είναι στατικά ανεξάρτητα.

ββ) Στην περίπτωση, κατά την οποία για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υφίσταται στατική εξάρτηση που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης:

i) το τμήμα που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 και να διατηρηθεί για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα, μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του,

ii) το τμήμα που πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσής του και είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί μετά την απομάκρυνση / καθαίρεση του άνω αναφερόμενου τμήματος (i), δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 του παρόντος με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού. Στην ανωτέρω περίπτωση ββ΄, ο στατικός έλεγχος της παραγράφου η του άρθρου 99 αφορά στο σύνολο του αυθαιρέτου.».

Το ββ i + ii λέει: σε ένα κτίριο έχουμε ένα τμήμα που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί και ένα που μπορεί. Τα τμήματα είναι στατικά εξαρτημένα. Επειδή λοιπόν είναι στατικά εξαρτημένα δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης (όπως κάναμε στον 4178) αλλά όμως μπορεί να τακτοποιηθεί το τμήμα που θα ήταν δυνατόν να νομιμοποιηθεί με το 20% του προστίμου. Αυτό καταλαβαίνω από τα γραφόμενα.

Με άλλα λόγια όταν έχουμε στατική εξάρτηση δεν μπορούμε να κάνουμε συνδυαστικά τακτοποίηση και νομιμοποίηση, αλλά μπορούμε να τακτοποιήσουμε το εν δυνάμει νομιμοποιούμενο τμήμα με μειωμένο πρόστιμο κατά 80 %.

Παράδειγμα: σε οικόπεδο έχουμε μέγιστη δόμηση 200 τ.μ. Εχει εκδοθεί άδεια για κτίριο 100 τ.μ. Εχει κατασκευαστεί προσθήκη 50 τ.μ αυθαίρετη. Αυτή η προσθήκη εχει ενα τμήμα 10 τ.μ. εντός Δ και το υπόλοιπο πληρεί τις πολεοδομικές διατάξεις (ύψος, μέγιστη κάλυψη/δόμηση, αποστάσεις). Στον 4178 θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τα 10 τ.μ. ως παραβίαση Δ και να νομιμοποιήσουμε το υπόλοιπο 40 τ.μ. 

Στον 4495 όμως θα μπορούσαμε να τακτοποιήσουμε τα 10 τ.μ. ως παραβίαση Δ και τα υπόλοιπα 40 τ.μ. επειδή θα ήταν δυνατό να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε με το 20 % του προστίμου. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι και εχω λίγο σοκαριστεί από τη μείωση του προστίμου. Αν έχει κάποιος συνάδελφος άποψη επί του θέματος παρακαλώ να πει.

 

... δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει αυτό? η περίπτωση ββ αναφέρει για καθαίρεση του τμήματος που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις...

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδερφοι

σε Ο.Α που  είχε βγει για ισόγειο οικία και τελικά κατασκευάστηκε δυόροφη οικία άρα έχουμε αυθαίρετο έναν όροφο και θέλω να εκδώσω  άδεια νομιμοποίησης στο σύστημα των Αυθαιρέτων  για το υπάρχων διώροφο κτίριο

τι τύπο αίτησης και πράξη πρέπει να βάλω στο e-άδειες για να μπορώ προχωρήσω στην ΄'Άδεια νομιμοποίησης στο σύστημα των Αυθαιρέτων; 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχω διαβάσει και τις 40 σελίδες ερωτοαπαντήσεων, αλλά να που θα ρωτήσω κι εγώ...

Οικοδομή που κατασκευάστηκε με δύο άδειες, Ισόγειο το 1977, προσθήκη ορόφου 1983, και στα δύο πραγματοποιήθηκαν 3,79τμ παραπάνω κατά την κατασκευή τους, τα νόμιμα και τα αυθαίρετα παραμένουν να είναι λιγότερα από την επιτρεπόμενη δόμηση της περιόδου!

το 1998 η περιοχή απέκτησε σχέδιο πόλης, ένα κομμάτι του κτιρίου (ίδιες κατόψεις πάνω κάτω) περίπου 9,5τμ κάθε όροφος, πλέον βρίσκεται μέσα στην πρασσιά. 

Καταλαβαίνω πως τα νομίμως υφιστάμενα (9,5+9,5) ανεξαρτήτως θέσης πάνε με τον χρόνο κατασκευής οπότε δεν θεωρούνται παράβαση πρασσιας(?)

Για τα υπόλοιπα 3,79+3,79 θεωρώ πως είναι όλα στην πρασσιά; οπότε δεν ρυθμίζονται; οπότε τα αφήνω; ή τα ρυθμίζω ως παραβαση δόμησης που στον χρόνο κατασκευής θα ήταν "εφικτό" να ρυθμιστούν;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων... 

Link to comment
Share on other sites

@archAD Η θέση του αυθαίρετου τμήματος θα προσδιοριστεί αφού συγκρίνεις το περίγραμμα της κατασκευής με το εγκεκριμένο της άδειας.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.