Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Καλησπέρα, προφανώς και οι 2 περιπτώσεις δεν παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα αφού στην 1η περίπτωση δέχεσαι de facto ότι οι επιφάνειες είναι αυθαίρετες. Αν το οικόπεδο πχ. έχει υπόλοιπο ΣΔ, σε περίπτωση προσθήκης στο μέλλον ίσως αποδειχτεί πρόβλημα ότι δεν είχε γίνει αρχικά νομ/ση και όχι υπαγωγή.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 655
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

21 ώρες πριν, akis73 said:

Καλησπέρα, προφανώς και οι 2 περιπτώσεις δεν παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα αφού στην 1η περίπτωση δέχεσαι de facto ότι οι επιφάνειες είναι αυθαίρετες. Αν το οικόπεδο πχ. έχει υπόλοιπο ΣΔ, σε περίπτωση προσθήκης στο μέλλον ίσως αποδειχτεί πρόβλημα ότι δεν είχε γίνει αρχικά νομ/ση και όχι υπαγωγή. ΝΑΙ έχει υπόλοιπο δόμηση και κάλυψης. Επειδή θέλει να μεταβιβάσει και να μπει σε ΕΣΠΑ, ίσως να γίνεται να πάει προς νομιμοποίηση (που είναι και σωστότερο) και να γραφτεί στο συμβόλαιο και στο ΕΣΠΑ να το δεχτούν. 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω περίπτωση πολυκατοικίας χωρίς σύσταση, σε οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης, όπου υπάρχουν οι εξής αυθαίρετες κατασκευές:

1. Κατασκευή παταριού στον ισόγειο όροφο

2. Πλήρη κάλυψη με μεταλλική κατασκευή του ακαλύπτου χώρου.

Επειδή υπάρχει υπόλοιπο δόμησης, δύναται να νομιμοποιηθεί το πατάρι του ισογείου. Την αυθαίρετη κατασκευή του ακαλύπτου  όμως δεν τη θέλει ο ιδιοκτήτης. Πως μπορεί να γίνει μία υπαγωγή στο Ν.4495/17 με έκδοση άδειας νομιμοποίησης αλλά και ταυτόγχρονα έκδοση εγκριση εκτέλεσης εργασιών για οικειοθελής κατεδάφιση σύμφωνα με το Άρθρο 106 του νόμου;

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Λογικά πας με το άρθρο 106, παρ. αα, περίπτωση ii.

Θα υποβάλεις δήλωση με το Ν. 4495/17, όπου θα επιλέξεις στον τύπο αυθαιρεσίας "έκδοση άδειας νομιμοποίησης / έγκριση κατεδάφισης"...οποτε θα πληρώσεις μόνο το παράβολο (θα δηλώσεις στα φύλλα καταγραφής τα τ.μ. που θα νομιμοποιήσεις και το τι θα κατεδαφίσεις).

Επειτα θα βγαλεις την έγκριση κατεδάφισης...ελεγκτης δόμησης κτλ...

Και μετα θα βγάλεις την άδεια νομιμοποίησης για το πατάρι...

Μην ξεχάσεις όταν τα τελειώσεις όλα αυτά να ανεβάσεις στη δήλωση του Ν. 4495/17 και την έγκριση κατεδάφισης και την άδεια νομιμοποίησης για να περαιώσεις τη δήλωση αυτή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,
έπειτα από πολύ ψάξιμο κατά καιρούς, αλλά και τις δύο τελευταίες μέρες, βλέπω πολλούς συναδέλφους να γράφουν ότι για αυθαίρετα μετά την 28/7/2011 ακολουθούμε το αρ. 94 (πλέον αρ. 125...) σε συνδυασμό με το αρ. 106.

Η έντονη απορία μου όμως έχει δημιουργηθεί από το εξής: Το αρ. 94 βρίσκεται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ, που αφορά αυθαιρεσίες μετά το 2011 και το αρ. 106 βρίσκεται στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, που αφορά αυθαιρεσίες πριν το 2011.

Μέχρι τώρα είχα την εκτίμηση ότι για άδεια νομιμοποίησης αυθαιρεσιών πριν το 2011, ακολουθώ το αρ. 106 φτιάχνοντας δήλωση του ν.4495 και στο φύλλο καταγραφής επιλέγω «προς νομιμοποίηση» και μετά εκδίδω την άδεια ώστε στο τέλος να ολοκληρώσω και τη δήλωση.

Και για αυθαιρεσίες μετά το 2011, θα ακολουθούσα το μέχρι πρότινος αρ. 94 χωρίς να έφτιαχνα δήλωση του ν.4495 (καθώς αυτή αφορά αυθαιρεσίες προ του 2011) και θα εξέδιδα απευθείας άδεια νομιμοποίησης μετά από αυτοκαταγγελία, καθώς στο e-άδειες ζητάει το δικαιολογητικό του προστίμου της ΥΔΟΜ. Εδώ μόνο να αναφέρω, ότι άλλος συνάδελφος έπειτα από συνεννόηση με την ΥΔΟΜ δεν έκανε αυτοκαταγγελία και εξέδωσε πρόστιμο προς την ΥΔΟΜ (100 ευρώ) και προς τον Δήμο (100 ευρώ) απευθείας για τη δική του περίπτωση.

Εν τέλει τι θεωρείτε ότι ισχύει;

Οι ονομασίες των κεφαλαίων θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές για την ερμηνεία του νόμου.  

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι τελικά  ισχύει μετά τις προσθέσεις των άρθρων 125Α-Β... ΚΑ

π.χ 

ΑΡΘΡΟ 125 ΚΑ

1. Η περ. ι) του άρθρου 28 περί άδειας νομιμοποίησης δεν εφαρμόζεται για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που εγκαθίστανται μετά την 1η Μαΐου 2024, εκτός:

α) κτισμάτων και κατασκευών των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τυπικό λόγο, αν δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο κατασκευής τους ή ισχύουν κατά τον χρόνο της έκδοσης της άδειας νομιμοποίησης,

β) της παρ. 2 του άρθρου 106, περί κατασκευών ή εγκαταστάσεων ακινήτων στρατηγικών επενδύσεων,

γ) από τις περιπτώσεις που προβλέπεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ??

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.