Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ πολύ. Γνώριζα ότι μπορεί να την διεκδικήσει ως κοινόχρηστο χώρο, ή ότι δεν μπορούν συμβολαιογραφικά να αλλάξουν την χρήση ή την σύσταση χωρίς συναίνεση 100%, αλλά  δεν γνώριζα ότι μπορεί να ακυρώσει και ολόκληρη την τακτοποίηση. 

Μα γιατί να την ακυρώσει? Τουλάχιστον θεωρούσα ότι ο νομοθέτης επιτρέπει την νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε χώρους αποκλειστικής χρήσης. 

και απλά θα εκκρεμούσε συναίνεση για να διορθωθούν οι τίτλοι και η σύσταση.

Edited by dazisimo
  • Απαντήσεις 948
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

να το διευκρινισουμε αυτο

Ως προς τις επεκτασεις μιας ΟΙ σε κοινοχρηστους χωρους ή επι αλλαγων της χρησης σε χωρους όπου εχεις αποκλειστικη χρηση

- Η μεν ακυρωση της τακτοποίησης, γινεται απο το ΣΥΠΟΘΑ, μονον για παραβασεις του 4495.

[πχ ελλειψη 51%, μη εκ κατασκευής, μη σε ολους τους οροφους. Για το ΣΥΠΟΘΑ η τακτοποιηση σε χωρους αποκλειστικης χρησης, ειναι νομιμη και δεν προσβαλλεται].

- Εξ ετερου, παρα την νομιμη  τακτοποίηση, η επεκταση  σε κοινοχρηστους χωρους ή η αλλαγη χρησης σε χωρο αποκλειστικης χρησης, μπορει να ακυρωθει, με τις κοινες διαταξεις του ΑΚ και με το αιτιολογικο οτι:

"Εκανες  μεν μια αλλαγη χρησης σε χωρο όπου έχεις την αποκλειστικη χρηση ή μια επεκταση σε κοινοχρηστα και τακτοποιησες για να γλυτωσεις τα προστιμα,   απο πλευράς Πολεοδομιας,

όμως,   απαιτειται  συναινεση απο  το 100%  των συνιδιοκτητών,    τοσο για  την αλλαγη της χρησης,  όσο  για  την  εγκριση της επέκτασης σε κοινόχρηστα

Εάν δεν υπαρχει αυτο το 100%,  υπαρχει προσβολη της συνιδιοκτησιας  των υπολοιπων επι της οικοδομης  κατα  παράβαση των διαταξεων του ν 3741/29.

Και, μπορει μεν "πολεοδομικα" να τακτοποιησε και να αποφυγει τα σχετικα προστιμα,

αλλά,  οποιοσδηποτε συνιδιοκτητης εχει δικαιωμα να ζητησει την κατεδαφιση του κτισματος που προσβαλλει την συνιδιοκτησια του.

[μεχρι στιγμης μονον δυο αποφασεις εχω  δεί   σχετικα με το θεμα...που σημαινει οτι,   εχοντας και οι υπολοιποι  συνιδιοκτήτες τις δικες τους αυθαιρεσιες, δεν πολυασχολουνται με των άλλων.]

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα συνάδελφοι, ξέροντας ότι το θέμα έχει αναλυθεί πολύ... ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση.:

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου έχουν κτιστεί 3  διαφορετικές πολυκατοικίες.. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι εξ αδιαιρέτου σε 3 συνολικά συνιδιοκτήτες.

Ο πελάτης μου  <<έχει>> την μία πολυκατοικία, στον οποίο έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα από την Πολεοδομία...

Μπορεί να τακτοποιήσει την Πολυκατοικία μονομερώς χωρίς συναίνεση και να διαγραφούν τα πρόστιμα;

Αν ναι,  σύμφωνα με ποιο άρθρο; 

Ευχαριστώ πολύ.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Όχι δεν μπορεί, εφόσον είναι εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτης σε όλο το οικόπεδο. Δεν "έχει" απολύτως καμία δική του πολυκατοικία!!! Θα μπορούσε μόνον αν εντάξει όλες τις αυθαιρεσίες, όλων των ακινήτων!

 

 

Δημοσιεύτηκε

σωστα

αλλά μας λειπουν  καποια "στοιχεία"

Αρα να ξαναδει τα συμβολαια.. [και τα  Ε9]

 

δεν μπορει τρεις  ολοκληρες οικοδομες να ειναι στο ..."χυμα" ....σαν εξ  αδιαιρετου

να μην εχει γινει μεχρι σημερα  καμμια συσταση καθετης ή/και ΟΙ ή και διανομης των διηρημενων χωρων

 

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Στο  Ε9 δηλώνει τα τετραγωνικά που αντιστοιχούν στην οικοδομή που ανέγειρε....Το συμβόλαιο λέει ότι έχει αποκτήσει ποσοστό επί ενός μεγαλύτερου ακινήτου....

Στην πολεοδομία μου είπε ο υπάλληλος ότι μπορεί να υπαχθεί στον 4495 ως φερόμενος ιδιοκτήτης για τα τετραγωνικά που έχει ανεγείρει αυτός, ώστε να διαγραφεί το πρόστιμο που του έχει βεβαιώσει παλαιότερα η πολεοδομία.....

Δημοσιεύτηκε

να πεις "ολη" την ιστορια

-αγορασαν τρεις  το ετος...οικοπεδο εμβαδου....τμ.

εχτισαν ..με αδεια...χωρις αδεια... τότε

εκαναν ...δεν εκαναν διανομη...

[χωρις διανομη δεν μπορει να δηλωνει "αυτα που εχτισε ο καθενας.]

εχει επιβληθει προστιμο σε εναν...σε ολους...το ετος  λογω...

τα λεμε

Δημοσιεύτηκε
5 ώρες πριν, dimitris GM said:

 

Ανακεφαλαιώνω την περίπτωση μου και συγχωρέστε με αν δεν ήμουν κατανοητός.....

-Το έτος 1981 έγινε αγορά από τον πελάτη μου, ποσοστού (176/1700) εξ αδιαιρέτου σε κληροτεμάχιο εκτάσεως 1700τ.μ. που βρισκόταν σε εκτός σχεδίου καθεστως.

- Το έτος 1987 εγκρίθηκε ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή.

- Το 1990 ο πελάτης ανέγειρε τριώροφη οικοδομή χωρίς οικοδομική άδεια (κάθε όροφος έχει επιφάνεια 120τ.μ.) σε τμήμα εκτάσεως 176τ.μ. του όλου γεωτεμαχίου  των 1700τ.μ.

- Το 2007 μετά από καταγγελία, επιβλήθηκαν από την πολεοδομία πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης στο όνομα του πελάτη μου , για την εν λόγω τριώροφη οικοδομή. 

Μετά από ερώτηση στον αρμόδιο υπάλληλο της πολεοδομίας, μου είπε:

ότι μπορώ να κάνω δήλωση του Ν.4495/2017 για την αυθαίρετη τριώροφη οικοδομή και τον πελάτη μου να έχει την ιδιότητα του <<φερόμενου ιδιοκτήτη>>  στην αίτηση, χωρίς απαραίτητα την συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών του όλου γεωτεμαχίου εκτάσεως 1700τ.μ.  

Προκειμένου να διαγράψει η πολεοδομία τα επιβληθέντα πρόστιμα στον πελάτη μου, αφου εξοφλήσει το πρόστιμο του 4495.

Υ.Γ. Δεν έχω πληροφορίες για τις άλλες οικοδομές που βρίσκονται στο γεωτεμάχιο και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε αυτές, απλά από πληροφορίες του ιδιοκτήτη έχουν υπαχθεί στο 4495 (κρατώ επιφύλαξη).

Έχει δίκιο ο υπάλληλος της πολεοδομίας που μου λέει να προχωρήσω στην τακτοποίηση..? Γτ προφανώς ο νόμος απαιτεί την συναίνεση των συνιοδιοκτητών στα εξ αδιαιρέτου...

Μήπως όταν έχουν καταβληθεί πρόστιμα δεν απαιτείται όντως συναίνεση  προκειμένου να διαγραφούν επιβληθέντα πρόστιμα.

 

Ελπίζω να έγινα όσο μπορώ πιο σαφής...Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ο πελάτης σου είναι συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου σε ένα "οικόπεδο". Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι, είναι συνιδιοκτήτης (με βάσει το ποσοστό του) σε όλα τα κτίρια τα ευρισκόμενα επί του συγκεκριμένου "οικοπέδου" (κι αυτά δηλαδή, που θεωρεί δικά του κι εκείνα των έτερων συνιδιοκτητών). Αυτό στο μέλλον θα "λυθεί" με σύσταση κάθετων συνιδιοκτησιών..... Δηλαδή, για να μπορέσει να γίνει διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων αυθαιρέτων, θα πρέπει να γίνει υπαγωγή στο Ν.4495/2017, όλων των αυθαίρετων κτιρίων των ευρισκόμενων επί του "οικοπέδου" ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης - συναίνεσης των υπολοίπων συνιδιοκτητών, να βγει το ανάλογο πρόστιμο υπαγωγής, να εξοφληθεί και μετά να γίνει η διαγραφή των προστίμων. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνος του! Απλώς χρειάζονται γερά νεύρα και ....γεμάτο πορτοφόλι!!!

Οπότε με απλά λόγια, αν στο συγκεκριμένο "οικόπεδο" υπάρχουν κι άλλα κτίρια (πόσο μάλλον αν είναι πολλά και μεγάλα σε εμβαδόν κ.λπ.), που ανεβάζουν το συνολικό πρόστιμο σε δυσθεώρητα ύψη, εσύ ως μηχανικός δεν έχεις να περιμένεις απολύτως τίποτα!!! Απλώς θα χάσεις το χρόνο σου, ασχολούμενος με θέματα που δεν θα πληρώνεσαι, ελπίζοντας ότι, θα πάρεις μια αμοιβή π.χ. 1.000 ευρώ για μια δήλωση αυθαιρέτου και που στο τέλος δεν πρόκειται να γίνει - κάνεις απολύτως τίποτα..... Γι' αυτό λοιπόν φίλε μου συνιστώ σε σένα "στρίβειν δια του αρραβώνος" (το γρηγορότερον) και τόσο στον πελάτη σου, όσο και στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες ν' αναθέσουν το συνολικό "έργο" όλοι μαζί, σε ένα μηχανικό της εμπιστοσύνης τους, που από κοινού θα επιλέξουν, αλλιώς "...μαύρο φίδι που τους έφαγε"!!!

P.S. Μακάρι εσύ να είσαι αυτός.... Δεν είναι όμως "καιρός για πρίγκιπες"....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.