Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
41 λεπτά πριν, dimitris GM said:

τι ελεγε η αδεια;

τι η συσταση;

πώς το μετρησες  στην πραγματικοτητα;

για ποιόν λόγο εγινε "μικροτερη";

αφου λες οτι "εγινε" τακτοποιηση....

πώς εγινε;

η άδεια έδειχνε πυλωτή αλλα είχε εκδοθεί πριν 1975 ,η σύσταση διαμέρισμα ,στη πραγματικότητα  οι διαστάσεις συμπίπτουν με πολύ μικρες διαφορές αλλα τα μ2 δεν μου βγαινουν ακριβως οπως λεει η σύσταση .Έγινε τακτοποΊηση σύμφωνα με αυτα που μέτρησα .Τώρα η συμβολαιογράφος λέει οτι πρέπει τα μ2 της σύστασης να ειναι ίδια με της υπαγωγής διαφορετικα πρεπει να γίνει τροποποίηση   διαφορετικά δεν μπορεί να γινειε μεταγραφήμιλαμε γαι λιγότερα απο 2,00μ2.Ισχυει?

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Διώροφο κτίριο με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Σύνολο δύο ιδιοκτησίες (διπλοκατοικία). Οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να κάνουν κοινή δήλωση για τον παρακάτω λόγο:

Οι υπερβάσεις της μίας οριζόντιας, αν αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, είναι βαριά κατηγορία 5. Εάν το κτίριο αντιμετωπιστεί στο σύνολό του, οι υπερβάσεις είναι κατηγορίας 4, καθώς η μία οριζόντια έχει ελάχιστες παραβάσεις.

Το ερώτημα είναι, γίνεται να αντιμετωπιστεί η οικοδομή ως ενιαία και να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει, ή κάθε οριζόντια πρέπει υποχρεωτικά να μπει σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής με τα αντίστοιχα ποσοστά του πίνακα σύστασης για τον υπολογισμό διαφορετικών ποσοστών υπέρβασης (και κατ' επέκταση της κατηγορίας)?

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Edited by Giannis Psihogios
Δημοσιεύτηκε

Κάθε οριζόντια σε ξεχωριστό φυλλο καταγραφής και οι υπερβάσεις υπολογίζονται ανάλογα το ποσοστό της κάθε μιας.

Δημοσιεύτηκε

@Giannis Psihogios  Η γνώμη  που έχει εκφραστεί από μεγάλο μέρος συναδέλφων (αποτελεί και προσωπική μου θέση) είναι να μην κάνεις χρήση της διάταξης για κοινή δήλωση ειδικά δε όταν έχουμε να κάνουμε με οριζόντιες που δεν ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη. Θυμίζω ότι ως σήμερα, ενώ πράγματι ο νόμος το επιτρέπει (αρχής γενομένης της ημερομηνίας ισχύος του ν. 4014/11) καμία εγκύκλιος μέχρι σήμερα, δεν έδωσε οδηγία για το πως θα υπολογίζεται το πρόστιμο σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό από μόνο του είναι περίεργο για να μην πω ύποπτο. Εν τέλει αφού έχεις αποφασίσει να κάνεις μια τέτοια δήλωση και είσαι σίγουρος για την επιλογή σου, θα σου πω ένα κανόνα (άγραφο) που θα έχεις υπόψη. Η κοινή δήλωση δεν θα πρέπει να βγάζει ευμενέστερα πρόστιμα ή ευμενέστερη κατηγορία σε σύγκριση με την αντιμετώπιση ως δυο αυτοτελών δηλώσεων. Όμως για να εξαντλήσουμε και το ερώτημα, πες μας τα  εξής: Επιφάνειες οριζοντίων ιδιοκτησιών, ποσοστά συνιδιοκτησίας, επιφάνεια οικοπέδου, συντελεστής δόμησης, ποσοστό κάλυψης και είδος-μέγεθος αυθαιρεσιών για την κάθε μια ιδιοκτησία.

Δημοσιεύτηκε

σωστα

Προκειται για ανεξαρτητες ΟΙ..

Καθε μια παιρνει τους δικους της συντελεστες, ανεξαρτητα απο την αλλη.

[εγω θα προσθετα  οτι , δεν υπαρχει κανενα οφελος  σε περιπτωση κοινης δηλωσης, πλην ενα παραβολο...., αλλά το μπλεξιμο ειναι αναποφευκτο...]

Πλεον του οτι,  οταν λεει "διπλοκατοικια  με συσταση"

πιθανον να εννοει οτι εχει γινει σύσταση καθέτων,

αρα προκειται   για "οιονει" ανεξαρτητα "τμηματα"

 

Δημοσιεύτηκε

Τις προάλλες συν/φος μου έδειξε e-mail από τεε τκμ που αναγράφει ότι μπορεί να γίνει σύγκριση με το ποσοστό υπέρβασης δόμησης που προκύπτει από το άθροισμα των ποσοστών ιδιοκτησίας των επιμέρους οριζόντιων ιδιοκτησιών...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

δξ τι μειλ ηταν...ποιος το εξεδωσε και βεβαια δεν υπαρχει  καμμια περιπτωση να ισχυουν οσα λεει.

εδω...στην ε/α 471...παλαιοθεν

https://docplayer.gr/2415582-N-4178-4-2013-11-925-24-2-2014-ada-vier0-2fn.html

 

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Άκη: Είναι μια αντιμετώπιση -πρακτική από πολλούς συναδέλφους, η οποία όμως δίνει πλεονέκτημα κατηγορίας σε Ο.Ι με βαριές αυθαιρεσίες , αντλώντας υπόλοιπο ΣΔ (μέσω του αθροίσματος χιλιοστών επιμερισμένου ΣΔ) από αυτή με τις ελάχιστες αυθαιρεσίες, ενώ δεν θα έπρεπε.

Δημήτρη: Αν και πρώιμη η τότε 471 ερωτοαπάντηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου.

Η προσωπική μου θέση στο θέμα είναι ένα τεράστιο ΌΧΙ σε κοινή δήλωση Ο.Ι. 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα ήθελα να προβώ σε ορισμένες διευκρινίσεις:

Το κτίριο είναι διώροφο, με μία οριζόντια ιδιοκτησία σε κάθε όροφο. Έχει γίνει σύσταση οριζοντίων και οι ιδιοκτήτες είναι ανδρόγυνο. Δεν υπάρχει άλλο κτίσμα στο ακίνητο.

  • Μέγιστη δόμηση ακινήτου: 180τ.μ. Κάλυψη 60%, η οποία έχει υλοποιηθεί νομίμως (βάσει Ο.Α.) και είναι στο όριο.
  • Οικοδομική άδεια: 120 τ.μ. ισόγειο, 55 τ.μ. όροφος
  • Πραγματοποιημένη δόμηση: 120 τ.μ. ισόγειο, 120 τ.μ. όροφος.

Συνεπώς, ο όροφος από μόνος του δεν τακτοποιείται, διότι είναι κατηγορία 5. Αν τακτοποιηθεί το ακίνητο στο σύνολό του και η υπέρβαση μετρήσει αθροιστικά, βγαίνει κατηγορία 4. Αν δηλαδή δεν είχε γίνει ποτέ η σύσταση, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην τακτοποίηση. Εννοείται πως όλες οι άλλες παράμετροι (ποσοστά υπέρβασης κάλυψης, ύψους κτλ) έχουν ληφθεί υπόψη και δεν αποτελούν πρόβλημα.

Σημείωση: Τα παραπάνω νούμερα έχουν στρογγυλοποιηθεί.

 

Δημοσιεύτηκε (edited)

 να προσθεσω επισης οτι:

Oυτε απο την εγκ.3   παρ. 36, προκυπτει κατι διαφορετικο

Αντιθετως οριζει οτι

"Το γεγονος αυτο, δλδ της κοινης δηλωσης πλειονων ιδιοκτητων, δεν επηρεαζει  τον αριθμο των βεβαιωσεων που τυχον θα απαιτηθουν για την συνταξη συμβ/κων πραξεων."

Αρα,καθε ΟΙ εχει δικη της δηλωση και  κρινεται χωριστα

οι σχετικες διαταξεις παραμενουν οι ιδιες.

4178 αρθρο 11

1. Αίτηση.

Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ΄ επιλογή του ιδιοκτήτη, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης*. Την αίτηση υποβάλλει:

4495 αρθρο 99

α) αίτηση: Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης*.

"μια" λυση θα ηταν η καταργηση της συστασης

η αλλη να περιμενεις την Ανοιξη να νομοθετησουν για την κατ. 5

[μηπως εισαι σε περιοχη  σεισμο/πυροπληκτη;;;;]

υγ

φυσικα η λεξη "μεταβιβαση" ειναι λαθος...

Η σωστη λεξη ειναι "τακτοποιηση"

Αυτο κανει ο ιδιοκτητης.

Αν θα μεταβιβασει ή οχι δεν ειναι θεμα του 4178 και των αλλων νομων

 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.