Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Να συμπληρώσω στα πολύ σωστά του συναδέλφου, ότι αν και όταν θα πας να εφαρμόσεις ΝΟΚ σε πιθανή μελλοντική άδεια, θα βρεις λύσεις ή και δυσκολίες διαφορετικής φύσης. Ένα παράδειγμα, αφού έχεις υπόλοιπο δόμησης πάνω από 10τμ, πιθανόν να μπορείς να αφαιρέσεις από την δόμηση το εμβαδόν των κλιμακοστασίων.

Οπότε η όλη σου σκέψη, ναι μεν σωστή, αλλά όλα μαζί δεν γίνονται/λύνονται. Στην τελική, όταν έρθει εκείνη η ώρα ας "γκρεμίσουνε" τόσα τετραγωνικά πυλωτής ώστε να μην τα χρεωθούν. Μην τα θέλετε και όλα δικά σας αγαπητά πελατάκια...

 

Edited by pk10gr
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ΟΚ! η ένσταση μου ήταν ως προς το διάγραμμα κάλυψης της τακτοποίησης και κατά πόσο αυτό θα έπρεπε να είναι στημένο βάσει ΝΟΚ για να έχει πραγματική χρησιμότητα σε μελλοντικές εργασίες.

Τα θεωρώ ως "άσχετα" μεταξύ τους και βλέπουμε την κάθε περίπτωση από την δική της σκοπιά.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι,

έχω κάνει οριστική υπαγωγή για κατασκευή λεβητοστασίου στον ακάλυπτο με 4178 με συναινέσεις 70%,

με βεβαίωση από πολεοδομία γιατί είχε καταγγελία κ.λ.π. όλα έγιναν με πολύ λεπτομέρεια.

Γίνεται δικαστήριο και βγαίνει απόφαση να κατεδαφιστεί.

Το ξηλώνουν και ζηταει τωρα ο ιδιοκτητης να το βγάλω από την ρύθμιση και  ότι του είπε το ΤΕΕ ότι μπορώ να το κάνω.

Ήταν μία πρόχειρη κατασκευή εγκιβωτίζετο στους μαντρότοιχους και είχε λαμαρίνα για σκεπή και όψη.

Τι λέτε;

 

Link to comment
Share on other sites

- Θα πρέπει να βγει άδεια κατεδάφισης;
Αν ναι θα πρέπει να ανοίξεις τη δήλωση και να το βάλεις σε δικό του φύλλο καταγραφής, αν δεν είναι ήδη, και αντί για ρύθμιση να επιλέξεις προς κατεδάφιση. Θεωρητικά η άδεια κατεδάφισης έχει προθεσμία 6 μήνες για να βγει, αλλά από την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου. Δεν ξέρω κατά πόσο εφαρμόζεται, θα πρέπει να το συνεννοηθείς με την πολεοδομία. Αν δεν το δέχονται μάλλον θα θέλει νέα δήλωση και νέο παράβολο, στην οποία θα αναφέρεις και την προηγούμενη και ότι όλα τα άλλα έχουν ρυθμιστεί βάση αυτής (και από την άλλη δήλωση το βγάζεις, που μας φέρνει στο επόμενο σημείο). Βέβαια έτσι θα έχουμε 2 δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο. Go figure που λένε και στο χωριό μου, δεν ξέρω πιο είναι το μικρότερο κακό.

- Εφόσον είσαι σε οριστική υπαγωγή, το σύστημα κατά την επανυπαγωγή θα εφαρμόσει τον κόφτη του 20% στη μεταβολή του προστίμου. Αν σε πιάνει θα χρειαστεί θετική από ΣΥΠΟΘΑ, την οποία τη θεωρώ σίγουρη σε αυτή την περίπτωση (προϋπόθεση να έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά), αλλά θα πάρει λίγο χρόνο.

Για να ανοίξει η δήλωση κάνεις αίτημα και πληρώνεις παράβολο 10€, σε μια δυο μέρες είσαι έτοιμος. Πριν μπεις στον κόπο κάνε έναν υπολογισμό με το χέρι για να δεις την μεταβολή του προστίμου.

συμπλ:

Τώρα πρόσεξα τον 4178. Αν δεν είσαι κατηγορία 5 μπορείς να το μεταφέρεις στον 4495, οπότε φεύγει και ο κόφτης του 20% (για τον 4178 δεν θυμάμαι αν υπήρχε, μάλλον ναι). Βέβαια μπορεί να σου βγάλει ΜΣΕ (για τα υπόλοιπα, αν υπάρχουν), δες το πριν το κάνεις. Αν είναι να μείνει στον 4178 η δήλωση, θα έλεγα να την αφήσεις όπως είναι και να πας στη λύση των 2 δηλώσεων. Ο 4178 έχει λήξει.

 

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι οτι:

-εγινε μια αυθαιρεσια στον κοινοχρηστο ακαλυπτο

- την τακτοποιησαν...όπως την τακτοποιησαν

- ενας/δυο συνιδιοκτητες προσεφυγαν στα αστικα δικαστηρια που αποφασισαν το ...αυτονόητο:

"αλλο η τακτοποιηση που καλυπτει πολεοδομικές  παραβασεις και απαλασσει απο προστιμα

και αλλο η καταληψη κοινοχρηστων, που προσβαλλει δικαιωματα συνιδιοκτησιας και δεν θεραπευεται με την τακτοποιηση."

Το δικαστηριο, με την αποφαση του,  υποχρεωνει τον παρανομο να το κατεδαφισει με δικα του εξοδσ αλλως να το πραξει ο εναγοντας καταλογιζοντας σε βαρος του εναγομενου τις σχετικες δαπανες.

[επι της διαδικασιας]

-ή θα γινει κατεδαφιση παρουσια δικαστικου επιμελητη

- ή θα απαιτηθει εκδοση σχετικης αδειας.

ΑΡΙΘΜΟΣ: 1899/2017   ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/58899-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-κοινόχρηστο-χώρο/

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ τις ίδιες σκέψεις έχω κάνει, άρα δεν είναι υπερβολή ότι θα έπρεπε να υπάρχει άδεια κατεδάφισης έστω κι αν είναι πρόχειρη κατασκευή.

ή θα γινει κατεδαφιση παρουσια δικαστικου επιμελητη , ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες .

Ήθελα να μάθω πριν μιλήσω με το ΤΕΕ,  γιατί μου είπαν οτι μίλησαν με τον ταδε στο ΤΕΕ και  τους είπε ότι υποχρεούμαι να το κάνω.  Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ακυρωθεί από το σύστημα αφού έχει την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω περίπτωση ΟΙ υπόγειας αποθήκης και ξεχωριστής ΟΙ ισόγειου διαμερίσματος σε  κτίριο διαμερισμάτων 4 ορόφων, με αδεια εντός πόλεως . Σε κάθε όροφο έχουμε από μια οριζόντια ιδιοκτησία με το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και το φρεάτιο του ασανσέρ .

Η αποθήκη είναι στη σωστή υπόγεια στάθμη και επεκτάθηκε αυθαίρετα  εκτός του περιγράμματος της άδειας  στον ακάλυπτο κατά 25 μ2. εντός της πρασιάς , επίσης  μπήκε   αυθαίρετα κατά 2 μ2 εντός του κοινόχρηστου χώρου του ορόφου.

Στις υπόλοιπες ΟΙ των άλλων ορόφων έχουμε μια ΥΔ κατά 4μ2.

Το κοινόχρηστο τμήμα του ορόφου (δηλ το κλιμακοστάσιο και το φρεάτιο του ασανσέρ) επεκτάθηκαν αυθαίρετα προς τον ακάλυπτο κατά 1 μ2 ,   άλλαξε σχήμα και υφίσταται σε όλους τους ορόφους.

Η πρόσβαση στην υπόγεια αποθήκη σύμφωνα με την  άδεια είναι από το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και μόνο αλλά στην πραγματικότητα φτιάχτηκε και ράμπα εισόδου στον ακάλυπτο ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα της εξωτερικής πρόσβασης.

Εγώ έχω αναλάβει να τακτοποιήσω το υπόγειο και το ισόγειο διαμέρισμα. Θα κάνω από μία ξεχωριστή δήλωση για το κάθε ένα.

Ασχολούμαι με τις αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα τμήματα σε αυτούς τους δυο ορόφους και την αυθαίρετη ράμπα? ή το σωστό είναι να γίνει μια ξεχωριστή δήλωση για τα κοινόχρηστα όλου του κτιρίου?

Link to comment
Share on other sites

Καθε ΟΙ εχει τα δικα της,

-το υπογειο εχει αυθαιρεσιες  και εντος του περιγραμματος της οικοδομης και επεκτασης σε κοινοχρηστα, κατω απο τον ακαλυπτο και με την ραμπα.

Πας με το 98 παρ. 5/ή και 8/ή και 9.

- Ομοιως τακτοποιεις το ισογειο.

Ως  προς τα κοινοχρηστα η βεβαιωση ειναι "χωρις τα κοινοχρηστα"

αλλά, καλα θα ηταν να συμφωνουσαν να τακτοποιήσουν ολες τις αυθαιρεσιες που εχει καθε ΟΙ αλλα και οσες αυθαιρεσιες εχουν γινε σε βαρος καθε ΟΙ υπερ κοινοχρηστων, αλλως δεν ανακατευεσαι σε αυτα. 

Παντως,  αφου ολοι εχουν απο καποια αυθαιρεσια, ειναι ευκαιρια να τακτοποιησουν οριστικα ολη την οικοδομη.

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Μου ζητήθηκε να ελέγξω διαμέρισμα 'α ορόφου διώροφης οικοδομής με οριζόντια σύσταση. Η οικοδομή αποτελέιται από κατάστημα ισογείου και το διαμέρισμα που ανέφερα στον 'α όροφο (διαφορετικοί ιδιοκτήτες).

Κατόπιν αυτοψίας δεν παρουσιάστηκε κάποια παράβαση στο διαμέρισμα του ορόφου, όμως, σε κοινόχρηστο χώρο ισογείου υπάρχουν αυθαιρεσίες όπως αποθήκη, λεβητοστάσιο, στέγαστρο κτλ.

Εγώ τον έλεγχο τον έκανα για να ενημερώσω τους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος του ορόφου για τυχόν αυθαιρεσίες δεδομένου 1)ότι θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα εξοικονομώ προσεχώς και 2)για μελλοντικά προς έκδοση βεβαίωσης μη αυθαιρεσιών προκειμένου να προβούν σε μεταβίβαση. 

Λογικά από τη στιγμή που οι αυθαιρεσίες αφορούν κοινόχρηστο/κοινόκτητο χώρο δεν πρέπει να τακτοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες πριν από εξοικονομώ/βεβαίωση μη αυθαιρεσίας για τον όροφο? Ή όχι?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.