Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

 "Αρα εχεις "επεκταση -καταληψη - σε κοινοχρηστα", με ανεξαρτητα κτισματα, που κανενα δεν εχει χιλιοστα, με τρεις ξεχωριστους "παραβατες"

Αυτοι -καθε ενας χωριστα- τακτοποιουν με το 98 παρ. 9, .."επεκταση καταληψη  επι κοινοχρηστων"

[ηθελα ναξερα ποσο τις πληρωσαν....και τι τις θελουν αυτες τις "αποθηκες"]

τεσπα

τακτοποιει οποιος δηλωνει στο Ε9,  με το  αρθρο 98/9

 

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλή Χρονιά

Έχω τριώροφη οικοδομή με υπόγειο με σύσταση με τέσσερις οριζόντιες, ισόγειο, Α, Β και Αέρας.

Ο ιδιοκτήτης του ισογείου έχει και τον Αέρα. Θέλει να μεταβιβάσει το ισόγειο τον αέρα το υπόγειο + ένα λεβητοστάσιο σε επαφή με το υπόγειο. Το ισόγειο έχει άδεια του 1963, για 70τμ όπως αναφέρεται και στην σύσταση. Με νέα άδεια το 1969 έκαναν προσθήκη Α ορόφου με προσθήκη υποστυλωμάτων και κλιμακοστασίου και το 1975 προσθήκη Β ορόφου. Με τη δεύτερη άδεια το κτήριο μεγάλωσε και το ισόγειο έγινε 85τμ + ΗΧ + εξώστης (όχι μπαζωμένος). Το υπόγειο περίπου 40τμ δεν φαίνεται ούτε στην άδεια ούτε στη σύσταση. Επίσης στον εξώστη του ισογείου κατασκευάστηκε αποθήκη το 2008 και λεβητοστάσιο κάτω από τον εξώστη.

Σκέφτομαι να κάνω δύο υπαγωγές μια για το ισόγειο+ Η/Χ+ εξώστη + αποθήκη στον εξώστη και να συμπεριλάβω και μια αποθήκη στον αέρα

και μία για τους κοινόχρηστους χώρους δηλαδή υπόγειο+λεβητοστάσιο (εξυπηρετεί μόνο το ισόγειο) + ένα μικρό τμήμα του κλιμακ που μπαίνει εντός πρασιάς όπου θα υπογράψουν όλοι οι ιδιοκτήτες (δεν υπάρχει πρόβλημα)

Το ερώτημα είναι αν είναι σωστή η προσέγγιση και αν θα συμφωνήσει ο συμβολαιογράφος να μεταβίβαση το ισόγειο+αποθήκη και να δημιουργήσει μια νέα ιδιοκτησία υπόγειο+λεβητοστάσιο (΄η καλύτερα να την κάνει παράρτημα του ισογείου)?

Θα μπορούσε να γίνει και μία υπαγωγή αντι για δύο?

Edited by grmaster
  • 3 weeks later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

@grmaster Ο μοναδικός τρόπος μεταβίβασης κοινόχρηστων χώρων είναι μαζί με —ολόκληρο— το υπόλοιπο κτίριο.
Συνεπώς, η σκοπούμενη μεταβίβαση δεν μπορεί να γίνει.
Για τον ίδιο λόγο, τακτοποίηση αυθαίρετων κοινόχρηστων κατασκευών μπορεί να γίνει μόνο με δήλωση για όλη την οικοδομή.
Η μετατροπή ενός χώρου από κοινόχρηστο σε ιδιόκτητο σημαίνει τροποποίηση της σύστασης, διότι εκεί καθορίζονται τα κοινόχρηστα και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες.

Edited by Harvester
  • Like 3
  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

 

grmaster,

Το αρθρο 98 αναλυει τις περιπτωσεις κατασκευης ή επεκτασης σε κοινοχρηστα

Στο ανω ερωτημά σου,  λαμβανουμε σαν δεδομενο οτι υπαρχει η συναινεση των υπολοιπων.

Επομενως

διαβαζεις αυτα

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο - Page 124 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών - Page 58 - Ν. 4495/17 - Αντιμετώπιση Αυθαίρετης Δόμησης - Michanikos.gr

Και μιλας με τον συμβ/φο για το πρακτικο μερος της τακτοποιησης  των αυθαιρεσιων και της τροποποιησης της συστασης.

 

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας.

Έχουμε ένα παράδειγμα μίας διώροφης πολυκατοικίας με pilotis, και υπόγειο. Οι ιδιοκτήτες έχουν ο καθένας από έναν διαμέρισμα που βρίσκεται σε κάθε όροφο και τους κοινόχρηστους χώρους 50/50 (κλιμακοστάσιο, αέρινη στήλη και υπόγειο).

Ερώτηση 1η: Προφανώς για κάθε ιδιοκτησία θα κάνουμε ξεχωριστή δήλωση. Για τον κοινόχρηστο χώρο; Θα πρέπει να κάνουμε τρίτη δήλωση;

Ερώτηση 2η: Το ποσοστό κάλυψης υπολογίζεται για όλο το κτίριο ενιαία, σωστά; Εφόσον το κάθε διαμέρισμα έχει και παραβάσεις ως προς την κάλυψη, οι υπερβάσεις ως προς αυτήν θα πληρωθούν από δύο φορές; Τι εννοώ: Έστω 100 τμ νόμιμα το κάθε διαμέρισμα του κάθε ορόφου. Έστω ότι κάθε διαμέρισμα υπερβαίνει την κάλυψη της άδειας κατά τα ίδια 5 τμ.  Φαντάζομαι πως ναι, επειδή οι δύο ιδιοκτήτες έκαναν την ίδια παράβαση, απλά αν πχ ένας ήταν ο ιδιοκτήτης όλης της οικοδομής, το αντίστοιχο πρόστιμο για την υπέρβαση κάλυψης θα την πλήρωνε μία φορά. Σωστά το καταλαβαίνω;

Ευχαριστώ.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σας, 

Θα ήθελα τη βοήθεια σας αν σας είναι εύκολο. 

Υπάρχει μια οικοδομή η οποία έχει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιων. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας. Η οικοδομή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 1337/83 και έχει λάβει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση. 

Ετσι λοιπόν σύμφωνα με την σύσταση υπάρχουν δύο διαμερίσματα στο ισόγειο, δύο στον α' όροφο (Ν. 1997/83). Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης κατασκεύασε μια αυθαίρετη κατοικία στον β' οροφο (όπου ως δώμα ο χώρος είναι κοινόχρηστο). 

Το διαμέρισμα β οροφου δεν βρίσκεται ούτε στην τακτοποίηση του ν Τρίτση ούτε στη σύσταση. 

Πως γίνεται η τακτοποίηση του σε αυτή την περίπτωση; 

Πρέπει να εξετάσω όλα τα κοινόχρηστα τμήματα της οικοδομής; αλλά πως θα βρω το ποσοστό για να δω αν ανήκει στην κατηγορία 4;

Δημοσιεύτηκε (edited)

@v.veli
Για την πρώτη ερώτηση: δύο δημοσιεύσεις πάνω από την δική σου περιγράφεται πώς γίνεται η τακτοποίηση των κοινοχρήστων (που παραμένουν κοινόχρηστα) και δίνεται η σχετική εξήγηση.
Εάν εννοείς επέκταση οριζοντίων ιδιοκτησιών επί κοινόχρηστου χώρου, τότε διάβασε την προηγούμενη (από την δική σου) δημοσίευση.
Για την δεύτερη ερώτηση: οι υπερβάσεις υπολογίζονται για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ξεχωριστά.
Αυτό δεν επηρεάζεται ούτε από τον αριθμό των ιδιοκτητών ούτε από τον αριθμό των δηλώσεων.
Δηλαδή, ο κάθε όροφος έχει και υπέρβαση κάλυψης.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σύσταση, τότε η υπέρβαση κάλυψης υπολογίζεται μία φορά αφού όλο το κτίριο είναι μία ιδιοκτησία.

@vagias
Ο έλεγχος της κατηγορίας 4 μπορεί να γίνει για ολόκληρο το κτίσμα (με την συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών).
Αφού ο ιδιοκτήτης είναι ένας, δεν υπάρχει θέμα συναίνεσης.
Για τον υπολογισμό του προστίμου, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.
Οι τιμές των τετραγωνιδίων υπολογίζονται μόνο για την αυθαίρετη προσθήκη.

Edited by Βρασίδας
  • Upvote 5
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!Έχουμε την εξής περίεργη υπόθεση:

Σε πολυκατοικία (με Ο.Α. αλλά χωρίς φάκελο στην πολεοδομία), έχουμε στον ημ/όροφο, με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών (συμβόλαιο του 1973), ένα κατάστημα. Τα μόνα σχέδια που υπάρχουν είναι από το συμβόλαιο της σύσταση οριζόντιων για την πολυκατοικία. Το θέμα είναι πως ενώ η σύσταση αναφέρει άλλο κατάστημα, στην πραγματικότητα ο ιδιοκτήτης έχει άλλο και επί της ουσίας έχει διαμορφωθεί διαφορετικά όλος ο ημ/φος. Έτσι ο ιδιοκτήτης μας κατέχει και κοινόχρηστο χώρο, αλλά και τμήμα διπλανής οριζόντιας ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν προσκομισθεί στο συμβόλαιο. Ομοίως και οι διπλανές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Αυτό αναφέρεται ακόμα και σε ένα μετέπειτα συμβόλαιο του 1998. Προφανώς από την κατασκευή της οικοδομής διαμορφώθηκε διαφορετικά όλος ο όροφος. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση? Πώς τακτοποιεί ο ιδιοκτήτης το δικό του?

Ευχαριστώ!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα σας,

Σε οικόπεδο υπάρχει διόροφη  διώροφη οικοδομή με κατοικία ισογείου (οριζόντια 1) και κατοικία α' ορόφου (οριζόντια 2) με άδεια και σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Ο πελάτης (ιδιοκτήτης και των δύο οριζόντιων ιδιοκτησιών) θέλει να κάνει γονική παροχή. 

Τα διαμερίσματα απαιτούν τακτοποίηση λόγω υπερβάσεων (κατηγορία 3).

Όμως, η κλίμακα που οδηγεί στον α' όροφο είναι εξωτερική υπαίθρια και βρίσκεται κατά ένα μέρος της στο προκήπιο. Σύμφωνα με την σύσταση ΟΙ η κλίμακα είναι κοινόχρηστη. 

Μπορώ να τακτοποιήσω τις δύο ΟΙ κανονικά και να μην ασχοληθώ με τα κοινόχρηστα;

Και να τον ενημερώσω ότι τα κοινόχρηστα τμήματα της οικοδομής δεν τακτοποιούνται.

Ευχαριστώ,

Edited by Pavlos33

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.