Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

7 λεπτά πριν, dimitris GM said:

ειναι υπο δικαστικη διερευνηση η νομιμοτητα της  ανω ρυθμισης  για την  "ενσωματωση" κοινοχρηστων.......και θα κριθει στην Ολ του ΣτΕ...

....μαζι με αυτο το 50% της παρ. 9 και λοιπες "μονομερεις" ενεργειες...

 

Δημήτρη ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα Συνάδελφοι. Σε 5όροφο κτίριο το ισόγειο είναι μεγαλύτερο από τους ορόφους. Όλοι οι παραπάνω όροφοι έχουν επεκταθεί κατά 50 εκατοστά πάνω από το ισόγειο. Εμένα με αφορά μόνο ο τρίτος όροφος. Σε κάθε όροφο υπήρχε εξώστης ο οποίος έχει κατασκευαστεί με τις σωστές διαστάσεις αλλά μετατοπισμένος κατά 50 εκατοστά εξαιτίας της επέκτασης του κτιρίου. Πώς θα αντιμετωπίζατε αυτή την επέκταση? Είναι υπέρβαση δόμησης και κάλυψης. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι εάν πρέπει να αναφερθεί σαν επέκταση σε κοινόχρηστο χώρο αφού εκεί τυπικά ο αέρας είναι κοινόχρηστος ή εάν απλά μπορώ να πω ότι επεκτάθηκε η ιδιοκτησία του τρίτου ορόφου στον εξώστη και δεν επηρεάζεται άλλη ιδιοκτησία? (Δείτε το σχέδιο)

Ευχαριστώ πολύ

ΤΟΜΗ.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους.

Σε προσφυγικό διώροφο ακίνητο υπάρχει μια αυθαίρετη αποθήκη στον ακάλυπτο χώρο η οποία πληρεί τις προϋποθέσεις για κατηγορία 3, δεν αποτελεί οριζόντια ιδιοκτησία και δεν είναι δηλωμένη σε κάποιο Ε9. Δεν βρίσκεται σε επαφή με το κτίριο, είναι ανεξάρτητο κτίσμα.
Ως προσφυγικό ακίνητο το παραχωρητήριο αποτελεί την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας στην οποία δηλώνεται ότι το οικόπεδο ανήκει κατά 50% στους δύο ιδιοκτήτες. Μπορεί να τακτοποιηθεί βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 98 μόνο από τον έναν χωρίς την συναίνεση του δεύτερου; 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

εξαρταται....

  Εαν  το διεκδικει ενας, τοτε, εκτος απο το οτι,  οι τακτοποιησεις επεκτασεων  σε κοινοχρηστα ειναι υπο δικαστικη διερευνηση στο ΣτΕ,  δεν καλυπτεσαι  με το 50%  του 98 παρ.9.

Αν θεωρειται οτι προκειται για κατασκευη και απο τους δυο, τοτε πας με το 98/4

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν τίθεται ζήτημα νομικής διεκδίκησης απλώς ο ιδιοκτήτης του ισογείου θέλει να την τακτοποιήσει διότι πρόκειται να προχωρήσει σε ανακαίνιση και έκδοση άδειας μικρής κλίμακας και εφόσων η αποθήκη βρίσκεται στον ακάλυπτο που πρακτικά έχει ως αυλή του (πρακτικά, δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση), σκέφτομαι ότι καλύτερα να μην υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. 
Κατασκευή έγινε όντως από τον ιδιοκτήτη του ισογείου (προ του ΄75) αλλά χωρίς να έχει κατοχυρώσει ιδιοκτησία με οποιονδήποτε τρόπο. Διατίθεται να την τακτοποιήσει για να είναι ο ίδιος καλυμμένος.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, η επέκταση του διαμερίσματος, που είναι εκ κατασκευής και φαίνεται στο σχήμα, μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εντός νόμιμου όγκου;

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ-Model_page-0001.jpg

Edited by Tim22
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι. Είμαι νέος στο χώρο εργασίας καθώς εργάζομαι μόνο 1 μήνα επομένως και άπειρος. Δεν βρήκα κάποια παρόμοια περίπτωση με την δική μου παραπάνω οπότε την παραθέτω εδω.

Ασχολούμαι με ΟΙ καταστήματος στο ισόγειο μιας 4οροφης πολυκατοικίας με άδεια του 1970. Έχει δημιουργηθεί ένα άνοιγμα με πρόσβαση κάτω από την σκάλα της οικοδομής (στον χώρο του κλιμακοστασίου δηλαδη) όπου και δημιουργήθηκε ένα wc που δεν απεικονίζεται στην οικοδομική άδεια. Πιστεύω ότι η κατασκευή αυτή υπάρχει από την κατασκευή της οικοδομής. Η απορία μου είναι σχετικά με την τακτοποίηση καθώς ο χώρος του wc εισέρχεται στον κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου αλλά σε βάθος 0.5 μέτρων περιοχή που δεν προσμετρήθηκε στον σδ και σκ. Μπορεί να θεωρηθεί μόνο διαμερισμάτωση; Ή αναγκαστικά ΥΔ και ΥΚ; Παραθέτω και μια φωτογραφία για να βοηθήσω στην κατανόηση της περίπτωσης.

2024-06-10 14_27_10-Window.png

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται να καταλαμβάνει τμήμα πλατύσκαλου, στη συνέχεια ένα που μοιάζει  σαν χώρος (δεν μας εξηγείς τι είναι) στο φανάρι της σκάλας και στη συνέχεια χώρο κάτω από το πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου. ΥΔΚΧ είναι και πάει για τροποποίηση ΠΣΟΙ, καθώς  έχει γίνει αυθαίρετη επέκταση σε ΚΧ οικοδομής (από κατασκευής όπως λες και θα το δηλώσει βεβαίως υπεύθυνα ο ιδιοκτήτης) και  τροποποιούνται τα όρια και εμβαδόν της οριζόντιας του καταστήματος 1. Το προτεύον θέμα για σένα (για τον ιδιοκτήτη βασικά) είναι να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα γίνει τροποποίηση της σύστασης (μάλλον μονομερής) προκειμένου το κατάστημα να γίνει μεταβιβάσιμο (εντός συναλλαγής).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Παύλο σε ευχαριστώ για την απάντηση. Έχεις δίκιο δεν ανέφερα ότι αυτό που μοιάζει σαν χώρος στο δεύτερο πλατύσκαλο είναι μικρή αποθήκη για τα καθαριστικά της πολυκατοικίας. Και από κάτω βρίσκεται το wc του καταστήματος όπως ανέφερες. Κι εγώ εκεί κατέληξα για ΥΔΚΧ και όπως είπες τροποποίηση της οριζόντιας. Όταν βγάλω άκρη θα επανέλθω με την απάντηση καθώς είναι λίγο περίεργη περίπτωση. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.