Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Ευχαριστώ πολύ Παύλε, η κατάσταση του ορόφου σήμερα είναι ενός διαμερίσματος με τον κοινόχρηστο διάδρομο ενσωματωμένο σε αυτό, όπως ακριβώς φαίνεται στην άδεια του 2001. Μίλησα σήμερα με συμβολαιογράφο και μου είπε πως θα πρέπει να γίνει διόρθωση της σύστασης τη στιγμή που υπάρχει η άδεια και πως δε χρειάζεται να τακτοποιηθεί η χρήση του κοινόχρησου χώρου.

Ο ιδιοκτήτης είναι συγγενής μου και μου ζήτησε να του πω τη γνώμη μου γιατί έβλεπε πως ο μηχανικός που είχε αναλάβει καθυστερούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Εχω συμβουλευτικό ρόλο και θα κατευθύνω το μηχανικό να το ολοκληρώσει με το σωστότερο τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Καλησπέρα σε όλους.
 
Πολυκατοικία, με οικοδ. άδεια του 1988, κατασκευάστηκε σε άλλη νόμιμη θέση, από αυτή που προβλεπόταν στην οικοδ. άδεια.  Επίσης, τα καθαρά ύψη των ορόφων της κατασκευάστηκαν λίγο μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα στην οικοδ. άδεια, με αποτέλεσμα το τελικό ύψος του κτηρίου να υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Ακόμα, έχουν γίνει παραβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους. 
 
Σε ένα από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, έχει ήδη γίνει υπαγωγή στο Ν. 4178, για τις ανωτέρω παραβάσεις καθώς και για λοιπές παραβάσεις του διαμερίσματος, από άλλο μηχανικό. 
 
Θα μπορούσε να γίνει υπαγωγή στο Ν. 4495, για τις παραβάσεις στα κοινόκτητα/κοινόχρηστα μέρη του κτηρίου, στην οποία να δηλωθεί η υπέρβαση ύψους του κτηρίου, η μετατόπισή του σε νέα θέση και οι παραβάσεις στα κοινόχρηστα, ενώ έχει ήδη γίνει μία υπαγωγή για μία εκ των οριζοντίων ιδιοκτησιών του κτηρίου? Όλοι οι ιδιοκτήτες συμφωνούν σε αυτό, ωστόσο αναρωτιέμαι αν είναι τυπικά σωστό. 
 
Ευχαριστώ όποι@ αφιερώσει χρόνο να απαντήσει.
 
Link to comment
Share on other sites

1. Προφανώς και θα μπορούσε να γίνει δήλωση για ρύθμιση των αυθαιρεσιών στους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου.

2. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν θεωρώ ορθό τη ρύθμιση των επιμέρους αυθαίρετων υψών του κάθε επιπέδου (ορόφου) με μια κοινή ενιαία δήλωση των κοινόχρηστων. Δεν συμψηφίζονται τα ενδιάμεσα ύψη και αντιμετωπίζονται στον τελευταίο όροφο, που προσπερνάει το επιτρεπόμενο της περιοχής! Κάθε "ενδιάμεσο ύψος" έχει αφετηρία μέτρησης (π.χ. +6,00 κ.λπ.) και τέρμα (π.χ. +9,00 κ.λπ.), οπότε υπάρχει πρόβλημα, άρα κάθε διαμέρισμα - ιδιοκτησία έχει πρόβλημα στο "ενδιάμεσο" ύψος, το οποίο οφείλει να ρυθμίσει με αναλυτικό προϋπολογισμό και με ξεχωριστή δήλωση που θ' αφορά στη ρύθμιση των δικών της αυθαιρεσιών. Προφανώς ο τελευταίος όροφος την "πάτησε" και βρίσκεται εκτός του επιτρεπόμενου και θα ρυθμίσει με τ.μ. Πολλοί συνάδελφοι όμως διαφωνούν με αυτή τη λογική....

3. Ο κάθε ιδιοκτήτης για την αυτόνομη και ανεξάρτητη δική του οριζόντια ιδιοκτησία μπορεί να κάνει, ή να έκανε ό,τι θεωρεί καλύτερο, γεγονός που δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τους υπόλοιπους....

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.