Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα

σε ισόγεια κατοικία έχει γίνει επέκταση <25τμ και επιπλέον, στο ακίνητο  υπάρχει  στέγαστρο 30 τμ, το οποίο στηρίζεται στην κατοικία.

Υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση Μ.Σ.Ε για κατοικία και στέγαστρο;

Edited by Pavlos33
τονισμός, σύνταξη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

On 25/10/2019 at 1:23 ΠΜ, Pavlos33 said:

Αν η ΜΣΕ δείξει ανεπάρκεια ενημερώνεις εγγράφως τον ιδιοκτήτη και το πόρισμα αναγράφεται στην ΤΕ της δήλωσης και σε κάθε βεβαίωση μεταβίβασης. Εκεί σταματά η ευθύνη σου. Δεν έχεις καμία υποχρέωση για επίβλεψη εργασιών ενίσχυσης. Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης εντός 3 ετών πρέπει να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση εργασιών και μέχρι τότε το αυθαίρετο δεν μπορεί να μισθωθεί ή να λάβει άδεια λειτουργίας. 

Πράγματι έτσι είναι Παύλο (με τις καλησπέρες μου) και ευκαιρίας δοθείσας, ήθελα να επισημάνω κάτι που μου φαίνεται "περίεργο" στο :

image.png.19fb7dca9768ac341449bea68a2a2bd4.png

αφού, με αυτό, :

  • "προφυλάσσει " μεν  τον όποιον χρήστη-μισθωτή μιάς αυθαίρετης προσθήκης ορόφου, θεωρώντας την  ως κτίσμα εν δυνάμει επικίνδυνο (ορθώς),  ...
  • αφήνει όμως ελεύθερη την χρήση-εκμίσθωση των υποκάτω νομίμων ορόφων που αυτοί βασικά και κατά κύριο λόγο θα έχουν το πρόβλημα σε περίπτωση ανεπάρκειας...!!  :o
Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα Αντώνη. Πολύ σωστή η επισήμανσή που κάνεις. Αυτό συμβαίνει με τους αυθαιρετονόμους που έχουν κατακρεουργήσει την έννοια του στατικά ενιαίου κτιρίου σε φύλλα καταγραφής για να μεγαλώνουν οι εισπράξεις. Είδαμε αυτά τα χρόνια, να μας μιλάνε για επιμερισμό κάλυψης, επιμερισμό δόμησης, ΔΕΔΟΤΑ ανά οριζόντια ιδιοκτησία και φτάσαμε σήμερα στο τραγελαφικό να υπάρχει απαγόρευση μίσθωσης σε κτίσμα με αυθαιρεσίες (άρθρο 82 παρ . 1 β) αλλά να μην αναφέρεται καμία ποινή και να μην επιβάλει ο νόμος βεβαίωση μηχανικού σε μισθώσεις (αν θυμάμαι σωστά υπήρχε στο αρχικό προσχέδιο νόμου η πρόβλεψη για μια τέτοια βεβαίωση). Η απόφαση τώρα τι μας λέει ότι αν διαπιστωθεί στατική ανεπάρκεια να μεριμνήσει ο ιδιοκτήτης εντός τριών ετών μελέτη ενίσχυσης και να την υλοποιήσει. Κάποιοι δεν δαπάνησαν πάνω από ένα λεπτό για να σκεφτούν τις συνέπειες αυτής της διάταξης.

Αυθαίρετος όροφος όπως το λες Αντώνη. Προκύπτει στατική ανεπάρκεια. Τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου; Θα ενισχύσει το φέρων οργανισμό μιας πολυκατοικίας; 

Πρακτικά το ξέρουμε και το αντιλαμβανόμαστε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, αφού δεν μπορείς να διώξεις ενοίκους και να κάνεις το κτίριο σουρωτήρι για να γίνουν οι ενισχύσεις.

Αναφέρει ότι δεν ενοικιάζεται και δεν παίρνει άδεια λειτουργίας. Μήπως αυτός όταν θα πάει να το νοικιάσει θα το βγάλει βούκινο ότι υπάρχει πρόβλημα στατικής ανεπάρκειας;

Αν το μάθουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της οικοδομής ότι λόγω αυθαίρετης καθ ύψος προσθήκης προέκυψε στατική αναπάρκεια δεν θα πρέπει να αξιώσουν αγωγές αποζημίωσης για την επισφάλεια που δημιουργήθηκε και κατ επέκταση την μείωση της εμπορικής αξίας των δικών τους διαμερισμάτων;

Τι γίνεται με τα προσημειωμένα διαμερίσματα τα οποία έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, για φωτιά και σεισμό (ο σεισμός μας ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση). Θα πρέπει μετά οι ασφαλιστικές να αυξήσουν κατακόρυφα τα ασφάλιστρα ή ακόμη και να λύσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη του υποθηκευμένου ακινήτου και τις οφειλές του ιδιοκτήτη προς την τράπεζα.

 

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, να βγουν σιγά σιγά όλα αυτά στην φόρα, τουλάχιστον να μπορούν οι ιδιοκτήτες των ΟΙ να δουν τι αλλαγές έχουν γίνει στον φέροντα οργανισμό (στοιχεία/φορτίσεις) που αφορά την ιδιοκτησία τους και να δούμε που θα βγάλει αυτό.
Ας πάρει και κανένας άλλος ευθύνη μια φορά.... όχι όλα εμείς. Που στην τελική δεν μας ρωτάνε τι να κάνουν, αλλά με τους αυθαιρετονόμους μας λένε "έλα να δεις τι έκανα!"

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς για ότι ζει, αναπνέει και κινείται εμάς φορτώνουν τις ευθύνες. Ρωτάς τι θα γίνει σε συνιδιοκτησίες αν γίνει αν θα αποκαλυφθεί μια τέτοια κατάσταση;

Μια μόνο λέξη θα σου πω. "ζούγκλα".

Σκέψου μόνο πόσες φορές θέλουν να κάνουν αγωγές ο ένας στον άλλο για ήσσονος σημασίας ζητήματα σε μια πολυκατοικία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά!

Έχω περίπτωση καταστήματος 55τμ που πραγματοποιήθηκε πατάρι 40τμ το οποίο δεν είναι στατικά ανεξάρτητο και στηρίζεται στις περιμετρικές δοκούς του καταστήματος!

Απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας ή μπορώ να περιοριστώ στην τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου με κάποιο τρόπο;

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Ανεβάζω ξανά το προηγούμενο post μου διορθωμένο.

Έχω την εξής περίπτωση που με προβληματίζει όσον αφορά την ΜΣΕ .Έχω περίπτωση αυθαιρέτου ισογείου που διαπίστωσα τα εξής 1)η Άδεια είναι του 1992 με δόμηση 75m2.Eχει όμως φτιαχτεί υπόγειο 32m2 και κλείσιμο ΗΧ ίσο με 12,60m2.H η τρίτη αυθαιρεσία είναι υπέρβαση του ισογείου κατά 6,9m2. Χρειάζομαι ΜΣΕ επειδή οι παραβάσεις ξεπερνούν τα 25m2 ή οι παραβάσεις ΗΧ και υπογείου εξαιρούνται όποτε θεωρώ μόνο τα 6,9 του ισογείου<25m2? 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

η εκπτωση του 10% στην ΜΣΕ λαμβανεται μονο στον πρωτο χρονο απο την πληρωμη του παραβολου στον 4495

ή μπορει να ληφθει και μετα τον πρωτο χρονο,αρκει να μην εχει εξοφληθει το προστιμο για να γινει η μειωση του 10% στις υπολειπομενες δοσεις?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Παράθεση

ια) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρημένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο δεν επιφέρει αύξηση των κατακόρυφων φορτίων άνω του 20% για κατηγορία σπουδαιότητας Σ2 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ) και 10% για κατηγορίες σπουδαιότητας Σ3 και Σ4 για τη διηρημένη ιδιοκτησία αυτή ή το ανεξάρτητο κτίριο

Όπου κατακόρυφα φορτία εννοεί ίδιο βάρος+κινητά, ή εξαιρούνται τα κινητά;

Edited by TBD
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, TBD said:

Όπου κατακόρυφα φορτία εννοεί ίδιο βάρος+κινητά, ή εξαιρούνται τα κινητά;

Ανατρέχωντας στις προηγούμενες σελίδες του thread είδα ότι πολλοί συνάδελφοι προτείνουν τον συνδυασμό G+Q πριν και μετά την αυθαιρεσία.

Προκύπτει από πουθενά αυτό;

Γιατί όχι σκέτο G ή 1.35G+1.50Q;

 

Επίσης, υπάρχει κάποια νεώτερη ετυμηγορία για το αν το εμβαδόν των χώρων που απαλλάσονται από ΜΣΕ (κατηγορία 1, 2 και 3, υπόγεια κτλ.) αφαιρούνται από τον έλεγχο των 25μ2 ή όχι;

Κτήριο με συνολικές αυθαιρεσίες κατηγορίας 2 ίσες με 30μ2 και κατηγορίας 4 ίσες με 17μ2:

1)Θα εξαιρεθεί από απαίτηση ΜΣΕ γιατί τα 30μ2 απαλλάσσονται γιατί είναι κατηγορία 2 και τα 17 είναι < 25μ2

ή

2)Δε θα εξαιρεθεί από απαίτηση ΜΣΕ γιατί το άρθρο λέει 

Παράθεση

ι) το σύνολο των αυθαιρέτων κατασκευών ανά διηρη-
μένη ιδιοκτησία ή ανεξάρτητο κτίριο είναι μικρότερο σε
επιφάνεια από 25 τ.μ.,

και το σύνολο εν προκειμένω είναι 47μ2>25μ2

 

Οι γνώμες που έχουν δωθεί στο παρελθόν υποστηρίζουν πειστικά και τις δυο απόψεις, ήθελα να μάθω αν είχαμε κάποια νεώτερη αποσαφήνιση.

Edited by TBD
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.