Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Ναι, μπορεί.
Γίνεται ηλεκτρονικό αίτημα στο ΤΕΕ ώστε να επιλεγεί το πεδίο «Υποβολή Μελέτης Στατικής Επάρκειας» και να υπολογιστεί το πρόστιμο με την προβλεπόμενη έκπτωση για να αναπροσαρμοστούν οι ανεξόφλητες δόσεις.
Τυχόν υπερβάλλοντα ποσά προστίμου δεν επιστρέφονται.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

στο άρθρο 99 αναφέρεται "μελέτη στατικής επάρκειας πραγματοποιείται για κάθε κατασκευή που ανήκει σε μία από τις κατωτέρω περιπτώσεις, εκτός των περιπτώσεων των κατηγοριών 1, 2 και 3 του άρθρου 96 και κτιρίων σπουδαιότητας Σ1 σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ)".

Πως γνωρίζουμε οτι αυτο το και δεν εννοεί οτι απαιτείται το κτήριο να είναι κατ. 1,2,3 και ταυτόχρονα να είναι Σ1 για να μην απαιτείται Μ.Σ.Ε.? Διευκρινίζεται κάπου αλλού πιο ξεκάθαρα?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι ερώτηση. Σε τακτοποίηση αυθαίρετου στεγάστρου που τακτοποιείται ως ΠΠ κατ. 4, και μετατροπή κλιμακοστασίου από ανοιχτό σε κλειστό, ποιά είναι η απάντηση για απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας? Αν δεν απαιτείται, τότε σε ποιες υποπαραγράφους εμπίπτει του ΦΕΚ 1643Β' 11-05-2018? Γιατί διαβάζω και ξαναδιαβάζω αλλά δεν βρίσκω απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

Δώσε μας πλήρη περιγραφή. Κτίριο, αν έχει σύσταση, που είναι αυτές οι αυθαιρεσίες, χρονολογία αυθαιρεσιών, εμβαδά κλπ. Με τηλεγράφημα πως να καταλάβουμε συνάδελφε;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, δίκαιο έχεις.

Πρόκειται για δήλωση αυθαιρέτων που αφορά ακάλυπτο χώρο οικοπέδου εντός του οποίου βρίσκονται δυο οικοδομές με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών. Οι αυθαιρεσίες είναι το στέγαστρο στον ακάλυπτο (χρονολογίας '90) και σε μια εκ των δυο οικοδομών το κλιμακοστάσιο προβλεπόταν ανοικτό ενώ εκ κατασκευής κατασκευάστηκε κλειστό (κι αυτό εκ κατασκευής, κάπου το '90). Η επιφάνεια του κλιμακοστασίου ανά όροφο είναι 10τμ.

Link to comment
Share on other sites

Τα κριτήρια απαλλαγής είναι γνωστά και από την σχετική απόφαση. Το στέγαστρο στον ακάλυπτο απαλλάσσεται και λόγω κατηγορίας σπουδαιότητας Σ1 (ανεξάρτητο κτίσμα από την κατοικία) και λόγω του ότι μεταβιβάζει φορτία στο έδαφος και δεν επιβαρύνει την κατασκευή. Το κλιμακοστάσιο είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν αφορά την δήλωση κάποιας οριζόντιας. Αν όμως κάνεις και δήλωση για κοινόχρηστες αυθαιρεσίες και πάλι το πιθανότερο είναι ότι θα το απαλλάξεις από την υποχρέωση ΜΣΕ με την προσαύξηση φορτίου μικρότερη του 20%

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Παύλο! Η δήλωση είναι για κοινόχρηστες αυθαιρεσίες. Γι αυτό και εντάσσω ακάλυπτο και κλιμακοστάσια κτλ

Αυτή η προσαύξηση φορτίου μικρότερη του 20% πως αποδεικνύεται?

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, the_topo said:

...Αυτή η προσαύξηση φορτίου μικρότερη του 20% πως αποδεικνύεται?

Υπολογίζεις τα κατακόρυφα φορτία των κατασκευών που έγιναν (τοίχοι κλπ) και τα συγκρίνεις με τα αξονικά nd της θεμελίωσης. Θα χρειαστεί να πάρεις το στατικό τεύχος.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενναλακτικά (αν δεν έχεις τεύχος) υπολογίζεις εσύ ένα «θεωρητικό» nd αθροίζοντας τα φορτία της κατασκευής ως «από άδεια» και συγκρίνεις με n «ως κατασκευάστηκε».  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.