Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

@italian Kτίριο γραφείων από άποψη σπουδαιότητας δομήματος κατά ΝΕΑΚ εντάσσεται στην κατηγορία Σ2. Ο νόμος αναφέρει ότι η υποχρέωση υποβολής ΜΣΕ (Αν απαιτείται) είναι 5 χρόνια από την ημερομηνία υπαγωγής. Αν απαιτείται ΜΣΕ αναγράφεται στην Τ.Ε. Αν δεν απαιτείται ΜΣΕ, πάλι αναγράφεται στην Τ.Ε. Τώρα, η Τ.Ε.Σ.Ε που συνέταξε ο συνάδελφος λογικά θα αναγράφει τις παραγράφους της σχετικής Υ.Α στις οποίες στηρίχθηκε για την απαλλαγή από την Μ.Σ.Ε. Μπορεί όπως αναφέρει ο Άκης να είχε θεωρηθεί χώρος ως ΗΧ και να κλείστηκε μπορεί ενδεχομένως να στηρίχθηκε σε άλλη παράγραφο απαλλαγής από ΜΣΕ. Δες ξανά την Τ.Ε.Σ.Ε και επιπλέον να ελέγξεις μήπως στο σύστημα δηλώσεων ν. 4495 υπάρχει κάποια τροποποίηση της δήλωσης που σου παραδόθηκε και έχει συμπληρώσει κάτι άλλο στην τεχνική έκθεση. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι και καλή εβδομάδα, μου καλύψατε κάποια ερωτήματα, δυστυχώς ο συνάδελφος ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία με όλα τα έγγραφα, οπότε δεν έχω πρόσβαση και στην τεχνική του έκθεση, θέλει να προχωρήσει σε ηλεκτρονική ταυτότητα, εγώ αποφάσισα να το αφήσω πάνω του και να μην ασχοληθώ ούτε να φέρω εμπόδιο σε κανέναν, θα δηλώσω σήμερα στον πελάτη μου κόλλημα και το τελειώνω εδώ, πάντως σας ευχαριστώ όλους.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι επειδή δεν έχω καταλάβει, σας παρακαλώ βοηθήστε με.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει πώληση ακινήτου με απαίτηση για ΜΣΕ χωρίς τη σύνταξη της ΜΣΕ;

Έχω αναλάβει τακτοποίηση σε ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται εντός παραδοσιακού οικισμού και ταυτόχρονα εντός αρχαιολογικού χώρου. Εντός του οικοπέδου υπάρχει μια πέτρινη κατοικία (στυλ καμάρα με πάχος τοίχων 1,30μ) υφιστάμενη πριν το 1955. Επάνω σε αυτή και περιμετρικά της έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα πέτρινοι τοίχοι πάχους 50εκ. και ύψους 2,70μ. οι οποίοι εδράζονται σε σκυρόδεμα το οποίο και αυτό κατασκευάστηκε αυθαίρετα. Η προσθήκη ορόφου δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο χώρος που περικλείουν οι τοίχοι δεν στεγάστηκε. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο έγινε αντίστοιχη αυθαίρετη προσπάθεια, δλδ κατασκευή πέτρινων τοιχων ύψους 2,10μ και πάχους 50εκ. οι οποίοι δεν στεγάστηκαν επίσης. Η δήλωση μου είναι σε κατάσταση αρχικής υποβολής και συντάχθηκε τέλος του 2021. Τον Μάρτη του 2024 πήρα θετική γνωμοδότηση για την υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών από το ΚΕ.Σ.Α. αφού χρειάστηκε επίσης να πάρω γνωμοδοτήσεις από τρεις αρχαιολογίες. Σήμερα έρχεται ο ιδιοκτήτης και θέλει να πουλήσει το ακίνητο. Δύναται να πωληθεί πριν την σύνταξη ΜΣΕ; Μπορεί να αναγραφεί στην Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου ότι υποχρεούται σε Μελέτη Στατικής Επάρκειας εντός 5 χρόνων από την υπαγωγή και να μεταφερθεί αυτή η ευθύνη στο νέο ιδιοκτήτη;

Link to comment
Share on other sites

@komati5 

Η μεταβίβαση μπορεί να γίνει με αναφορά στην τεχνική έκθεση για τη μελέτη στατικής επάρκειας, βάσει του άρθρου 2 (παράγραφος 6) της υπ. απόφασης 27454/2631/2017.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ,

Κτήριο με άδεια του 1968 με ισόγειο και πρώτο όροφο , όπου στο ισόγειο έχει 2 ιδιοκτησίες , εκ των οποίων η μία του ισογείου έχει τις αυθαιρεσίες που επισυνάπτω στην φωτογραφία , οι οποίες έχουν συντελεστεί μετά το 1993.Για την μη απαίτηση Μ.Σ.Ε. μπορούν να εξεταστούν ξεχωριστά         εξώστης = 1,98μ < 2,00 μ προεξοχή και (Κ.Χ. + Β.Χ.) = (5,47+11,54)μ2 =17,01μ2 < 25μ2 ;

Ευχαριστώ

 

1.JPG

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Θα το απαλλάξεις με βάση τα κριτήρια που αναφέρεις. Ο εξώστης σε κτίριο του 68 κατασκευάστηκε το 93;

Μήπως  εννοείς μπαζωμένη βεράντα και όχι εξώστη;

Link to comment
Share on other sites

Ναι η μπαζωμένη βεράντα δεν είναι εξώστης να "κρέμεται" για να μας απασχολεί η στατική λειτουργία του. Έχεις μια κατασκευή η οποία ουσιαστικά (και τυπικά) αποτελεί διαμόρφωση εδάφους. Άρα, αντιλαμβάνεσαι την διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι φυσικά , αλλά που την κατατάσσω για την απαλλαγή , την δόμηση θα την πάω με (Κ.Χ. + Β.Χ.) = (5,47+11,54)μ2 =17,01μ2 < 25μ2 και την βεράντα; Επίσης γενικά οι εξώστες δεν υπολογίζονται στα 25μ2 , σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.