Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Δεν είπα αυτό, αλλά στο ν.1337 η πολιτεία δήλωσε πρώτη φορά ότι δε θα εξαιρέσει ποτέ ένα στατικά επικίνδυνο, αν δεν περάσει τον έλεγχό της. Εντός σχεδίου και εκτός σχεδίου.

Αργότερα ήρθε και ο Κτιριοδομικός που ονόμασε το επικίνδυνο ως αυθαίρετο.

 

Επομένως τα προ του 1983 περνάνε, όλα τα επόμενα ελέγχονται για επικινδυνότητα.

Νομική βάση όχι επιστημονική ...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Για να εξαιρεθεί με την Γ φάση του 1337 καταθέτεις από 2 μηχανικούς (ένας υποχρεωτικά πολ.μηχ) δηλώσεις αντοχής. Για να εξαιρέσεις με τον νέο νόμο (για προ 83) δεν καταθέτεις τίποτα για επάρκεια (εξαιρούνται τα πιο επικίνδυνα χωρίς ούτε τα τυπικά, καραμπινάτο για αντισυνταγματικότητα).

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Kan62 θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου για 2 λόγους .

Α. Η διάταξη αυτή αφορά τα αυθαίρετα που πρόκειτα να ενταχθούν σε σχέδιο και πάνε για οριστική εξαίρεση ( ενώ σήμερα τα παίρνει όλα η μπάλα )

 

και

 

Β. Η απαίτηση για μη επικινδυνότητα δεν έκανε διάκριση για τα προ του 1983 αντιθέτως  αφορούσε ακριβώς τα προ του 1983 υφιστάμενα αυθαίρετα  καθώς :

 

"Άρθρο 16 - Ένταξη αυθαιρέτων σε πολεοδομικά σχέδια
1. Τα εκτός σχεδίου πόλεων ή οικισμών προ του 1923 αυθαίρετα κτίσματα της παρ.1 του άρθρου 15 που εντάσσονται σε πολεοδομικό σχέδιο ...

εξαιρούνται  οριστικά της κατεδάφισης, έστω και αν αντιβαίνουν στους όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής εφόσον ταυτόχρονα :
α) δεν παραβλάπτουν υπέρμετρα την πόλη ή τον οικισμό ή στοιχείο αυτών που έχει ιδιάζουσα σημασία, με σημαντική υπέρβαση του συντελεστή δόμησης και των ακάλυπτων χώρων ή με αύξηση του ύψους.
β) δεν παραβλάπτουν το άμεσο ή πλατύτερο περιβάλλον γενικά ή με την ειδική χρήση που έχουν και
γ) δεν είναι επικίνδυνα από στατική άποψη."

 

Ποιά είναι τα κτίσματα της παρ.1 του αρθρου 15 τα οποία δεν πρεέπι να είναι επικινδυνα  ? Τα προ του '83 !  :
 

"Άρθρο 15 - Αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων
1. Αναστέλλεται η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί μέχρι 31.1.1983 και που βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών ....."

 

Αρα και από νομικής απόψεως δεν καταλαβαίνω την διάκριση

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος αφορούσε όλα τα αυθαίρετα εντός και εκτός σχεδίου (βλέπε και την παρ. 7).

 

Η αναστολή δεν είναι εξαίρεση. Η δηλώσεις του ν.1337 έδιναν μόνο αναστολή. Η εξαίρεση δινόταν μετά από τον έλεγχο της πολιτείας :smile: .

 

Το σημείο είναι κρίσιμο μόνο ως ο χρόνος που η πολιτεία δηλώνει ότι πλέον θα ελέγχω την επάρκεια. Παρόμοιο χρονικό ορόσημο είναι και το 1975 με το Σύνταγμα.

Το ΣτΕ δεν το ενδιαφέρει η τεχνική ισότητα μεταξύ των ανεπαρκών, αλλά θα βγάλει με βεβαιότητα παράνομη την εξαίρεση κτηρίου μετά το 1983 αν δεν γίνει ο έλεγχος επάρκειας.

Ακριβώς επειδή το 1983 η πολιτεία έθεσε τους όρους ! Οι προηγούμενοι εξαιρούνται λόγω άγνοιας των ιδιοκτητών αλλά και των οργάνων της πολιτείας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ένα ερείπιο προ του 83 ή και του 75 καμιά πολιτεία δεν το εξαιρεί χωρίς κάποιος έστω να υπογράφει για επάρκεια (αντοχή) και κανένα ΣΤΕ δεν το παίρνει αυτό κρίμα στο λαιμό του πόσο μάλλον με τις φασόν εξαιρέσεις εκατοντάδων χιλιάδων αυθαίρετων κτιρίων που θα προκύψουν (πολλά από τα κτίρια θα είναι πραγματικά μαργαριτάρια)

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Στην υποπαράγραφο γγγ) της περίπτωσης υποβολής μόνο τεχνικής έκθεσης,

ο έλεγχος του φορτίου άνω του 15% αφορά μόνο στα πατάρια υπερκείμενων 

ορόφων ή αφορά ΚΑΙ στα στατικώς ανεξάρτητα πατάρια ισογείου;

Link to comment
Share on other sites

Επομένως τα πατάρια καταστημάτων που πατάνε πάνω στα δοκάρια ισογείου πρέπει απαραίτητα να κάνουν έλεγχο στατικής επάρκειας; Ποιου όμως; Του κτιρίου όλου ή της ίδιας κατασκευής;

Link to comment
Share on other sites

Του κτιρίου και εάν είναι αυτοφερόμενα (κολώνες επί του εδάφους ή σε οροφή υπογείου) μόνο το αυθαίρετο.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν είναι αυτοφερώμενα δεν χρειάζεται κανένας έλεγχος.

 

Εγώ τώρα βλέπω μία περίπτωση που μάλλον τους ξέφυγε στις εξαιρέσεις. Επέκταση ρετιρέ και γενικά διαμερίσματος ορόφου σε εσοχή, εντός της βεράντας έμπροσθεν αυτού. Δηλαδή αν έχει μετακινηθεί ένας τοίχος διαμερίσματος π.χ 30εκ πιο έξω (εντός κάλυψης κτιρίου όχι σε πρόβολο) που δεν το καλύπτει και η ανοχή 5% τότε ελέγχεις ολόκληρη την πολυκατοικία στατικά. Είμαστε σοβαροί ?!

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Στις περιπτώσεις όπου ένα ακίνητο είχε καταταγεί στην κατηγορία Υ με βάση τον ΔΕΔΟΤΑ του 4178/13 και έχει κλείσει η υπαγωγή εκεί, δηλ. ήταν οριστική, ισχύουν οι διάφορες εξαιρέσεις της η(αα) και η(ββ) του άρθρου 99? 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.