Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Οι "εξώστες" του δώματος, που συνήθως δεν είναι εξώστες αλλά μη βατές μαρκίζες, ΔΕΝ είναι τμήμα του δώματος.

 

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως από ξεκάθαρες ερμηνείες αυτού του τρελονόμου πάμε να βγάλουμε πρόβλημα. Το υπόλοιπο του υπαίθιριου, οι εξώστες κτλ. Ο νόμος είναι σαφής! Το 20% της επιφάνειας του δώματος του κτιρίου. Ούτε υπόλοιπα, ούτε εξώστες, ούτε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

joanne, ο ν.4495 αναφέρει ρητά ότι εάν απαιτείται ΜΣΕ υπό τις προϋποθέσεις του ν.4495, τότε θα πρέπει να γίνει και για τα ακίνητα που τακτοποιήθηκαν με τον ν.4178 με την μόνη διαφορά ότι η ΜΣΕ θα πρέπει να υποβληθεί κατά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας (σε άλλο χρόνο δηλ.). Άρα δεν γλυτώνει από το έξοδο αυτό και αν η μείωση του προστίμου είναι μεγάλη (που είναι όπως κατάλαβα αφού τη συγκρίνεις με το έξοδο ΜΣΕ) τότε σαφώς και την συμφέρει.

 

Έχει ακούσει κανείς πότε και πιο σημαντικό αν θα βγεί αυτή η εγκύκλιος; Διότι όλο ακούγεται μεταξύ μας αλλά δεν βλέπουμε καμία κίνηση και τον Απρίλιο λήγει η πρώτη προθεσμία με τους ευνοϊκότερους συντελεστές...

Link to comment
Share on other sites

telaka είσαι μηχανικός ή ιδιώτης? Βαλτο και στο προφίλ.

Το λέω γιατί αν είσαι μηχανικός και δε καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ ΜΣΕ στην ταυτότητα

και ΜΣΕ για να κλείσει η δήλωση κάτσε και δες το λίγο πιο προσεκτικά το θέμα. Τα χουμε αναφερει 

πολλάκις εδώ μέσα. Άλλο έκλεισα δήλωση 4178 εστειλα τα απαιτούμενα εκει αρχεία και άλλο 

μετέφερα τη δήλωση στον 4495 και για να την κλείσω πρέπει να στείλω ΜΣΕ.... Η ταυτοτητα

κλπ είναι νέα μελλοντική δουλειά-υποχρέωση αποσυνδεδεμένη απο τη δήλωση του 4178...

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου iaxanos καταλαβαίνω απόλυτα τη διαφορά, η οποία πιο πολύ με προβληματίζει όσον αφορά τις ευθύνες που αναλαμβάνει ο μηχανικός μέχρι την κατάθεση της ΜΣΕ. Εσύ καταλαβαίνεις ότι ο πελάτης ρωτάει για λεφτά και δεν τον νοιάζει η διαδικασία και οι ευθύνες σου; Εάν απαιτείται ΜΣΕ με τον 4495 τότε ο πελάτης δεν γλυτώνει το κόστος αυτής άσχετα με την απαιτούμενη διαδικασία και τον νόμο που έχει τακτοποιήσει το αυθαίρετό του. Με τα δεδομένα αυτά και απ'ότι είπε η συνάδελφος, ο πελάτης της θα έχει οικονομικό όφελος να μεταφερθεί και σε αυτό αναφέρθηκα και μόνο. Διαφωνείς; Εξ'άλλου ο νόμος δίνει 5 χρόνια σε Σ2 για την κατάθεση της ΜΣΕ. Τα άλλα δυστυχώς (πολυπλοκότητα, ορθότητα, ευθύνες, εξασφαλίσεις) αφορούν εμάς.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω έχει δίκιο ο nik, τα μπαλκόνια δεν είναι τμήμα της επιφάνειας του δώματος (βλ. ορισμό για δώμα) και άρα δεν θα 'πρεπε να προσμετράνε εδώ. Γνώμη μου πως ούτε η καλυπτόμενη από κατασκευές (π.χ. απόληξη) επιφάνεια είναι δώμα, αλλιώς θα έγραφε το 20% της κάλυψης κτιρίου και τελείωνε το θέμα. Για μένα μόνο η ακάλυπτη χωρίς τους εξώστες είναι το "δώμα" και επ' αυτής λαμβάνεται το 20%. Αν έχεις χτίσει π.χ. μια κατοικία στην ταράτσα (με άδεια) και επιπλέον την μεγάλωσες αυθαίρετα δεν γλυτώνεις εύκολα την ΜΣΕ.

 

ΥΓ Τι σχέση έχουν αυτά με τα στατικά; Θα μπορούσαν να βάλουν ένα +/- 20% στα ανοίγματα και τα υποστυλώματα με κάποια ελάχιστα/ μέγιστα για πιο δίκαια

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

msg1je.jpg

Καλησπερα.

Στο σχήμα έχω μία διώροφη οικία με υπόγειο. Υπόγειο και ισόγειο έχουν άδεια. Ο όροφος είχε περάσει όρους δόμησης, ΕΠΑΕ και στατικά και μετά κόλλησε. Παρόλα αυτά ο όροφος κατασκευάστηκε, χωρίς να βγει η άδεια. Εκτός από αυτό στο υπόγειο κάνανε προσθήκη χώρου εντός του περιγράμματος (διαγράμμιση), δεν φτιάξανε την σκάλα (Χ) και στην πορεία κάνανε και ξεμπάζωμα.

Ο φέροντας οργανισμός έχει τηρηθεί παρόλα αυτά, όπως στην εγκεκριμένη μελέτη (εκτός της σκάλας και του χώρου στο υπόγειο).

Ο χώρος του υπογείου που προστέθηκε, και η θέση της σκάλας είναι σε υπόγειο χώρο (στ) και το ξεμπάζωμα του υπογείου (θ), δεν απαιτούν από μόνα τους ΜΣΕ.

Το γεγονός ότι ο όροφος κατασκευάστηκε όπως προέβλεπε η στατική μελέτη που ελέγθηκε από την πολεοδομία, μου επιτρέπει να μην κάνω νέα ΜΣΕ;

 

Link to comment
Share on other sites

λοιπον,το θεμα εχει καταντησει μια αηδια και μιση . . . βαρεθηκα . . . βγαλτε την εγκυκλιο μπας και ξεστραβωθουμε

εμεις οι αδαεις . . .

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, σε ότι αφορά τις ισόγειες αποθήκες θεωρώ οτι κατηγορία Σ2 θεωρούνται οι οι επαγγελματικές αποθήκες οι οποίες στον 4178 ούτως η άλλως πήγαιναν σαν κύριοι χώροι. Μια αποθήκη δίπλα σε κάποια κατοικία που φιλοξενεί κάποια εργαλεία κήπου κλπ δεν μπορεί να είναι Σ2 αλλά Σ1. Δηλαδή αν στο οικόπεδο υπάρχει μια κατοικία, η αποθήκη είναι βοηθητικός χώρος της κατοικίας και πηγαίνει Σ1. Θεωρώ πραγματικά ασύλληπτο να κάνουμε ΜΣΕ γι αυτού του είδους τις αποθηκες.

Link to comment
Share on other sites

Αν η Υπουργικη Αποφαση δεν περιλαμβανει την περιπτωση σου τοτε κατα τη γνωμη μου ειναι στην κριση του μηχανικου να καθορισει την κατηγορια .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.