Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Φυσικά και εκδίδεται βεβαίωση χωρίς περαίωση (μόνο με οριστική υπαγωγή) με την υποχρέωση της αναγραφής ότι απαιτείται ή δεν απαιτείται η ΜΣΕ, με πληρωμή τουλάχιστον του 30% προστίμου και δήλωση ότι έχουν αναρτηθεί στο σύστημα τα εκ του νόμου (και ανά περίπτωση) απαιτούμενα δικαιολογητικά (με εξαίρεση-εφόσον απαιτείται-την Μ.Σ.Ε). 

Προσοχή διότι πολλοί συμβολαιογράφοι έχουν μπερδέψει την "περαιωμένη υπαγωγή" με την "περαίωση διαδικασίας καταβολής προστίμου". Να τους εξηγείτε το νόμο διότι καμιά φορά και αυτοί άνθρωποι είναι και μπερδεύονται με τα δικά μας τα τεχνικά. Το κυριότερο όμως είναι, ότι πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό του κοινού μας πελάτη, ώστε να μην τον κάνουμε "μπαλάκι" του τένις ανάμεσά στα δυο γραφεία.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

Pavlos33

Συμφωνώ μαζί σου. Η διαδικασία βάση νόμου έτσι είναι.

Το πρόβλημα δημιουργείται διότι ορισμένοι συμβολαιογράφοι ακολουθώντας μία εγκύκλιο του συλλόγου τους , απαιτούν την δήλωση περαιωμένη.

Γι αυτόν το λόγο νομίζω ότι τέθηκε και το ερώτημα από τον συνάδερφο Vasili.

Και να το αλλάξω λίγο το ερώτημα , ώστε σε περίπτωση που ο συμβολαιογράφος επιμένει σε περαιωμένη να βρούμε λύση.

Εάν αντί για ΜΣΕ ανεβάσω έγγραφο  όπου θα αναφέρω , ότι την ΜΣΕ μπορώ να την ανεβάσω εντός τριετίας η πενταετίας (δεν θυμάμαι καλά)

και πατήσω το κουμπί για περαίωση.

Θα μπορώ σε μέλλοντα χρόνο να ανεβάσω την ΜΣΕ η όχι;

Γιατί αυτό θα βοηθούσε και θα σταματούσε και η διαμάχη με τους συμβολαιογράφους, αν χρειάζεται η δήλωση να είναι περαιωμένη η όχι.

Νομίζω έτσι πρέπει να τεθεί το ερώτημα.

Ας μας πει εάν το έχει κάνει κάποιος.

 

 

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Να μας εξηγήσουν λοιπόν οι συμβολαιογράφοι που απαιτούν δήλωση σε περαιωμένη υπαγωγή πως θα αντιμετώπιζαν μια μεταβίβαση κατά την οποία, ο πωλητής, έχοντας συμφωνήσει με τον αγοραστή να πληρώσει ο πρώτος το 30% του προστίμου και να γίνει η μεταβίβαση, με ειδική μνεία στο συμβόλαιο (ως ο νόμος του δίνει το δικαίωμα) για συνέχιση της διαδικασίας από τον αγοραστή. Στην περίπτωση αυτή, αφού το πρόστιμο δεν είναι εξοφλημένο, είναι προφανές ότι η δήλωση μπορεί να φτάσει μόνο μέχρι την οριστική υπαγωγή. Οι συμβαλλόμενοι βάσει του νόμου δικαιούνται να έχουν το συμβόλαιο αγοραπωλησίας.

Το άλλο θέμα της περαίωσης είναι η ΜΣΕ (για τις περιπτώσεις εκείνες που απαιτείται). Αναφέρει ο νόμος (το έχω παραθέσει σε προηγούμενη δημοσίευση) ότι περαιωμένη υπαγωγή σημαίνει ταυτόχρονα δυο πράγματα:

(α) πρόστιμο πλήρως εξοφλημένο και (β) ανάρτηση όλων (ακόμη και της ΜΣΕ όταν αυτή απαιτείται) των δικαιολογητικών στο σύστημα. Οτιδήποτε δηλώνεται κατά παράβαση της (β) προϋπόθεσης αποτελεί ψευδή δήλωση, διότι ο νόμος σου δίνει τη δυνατότητα να εκπονήσεις την ΜΣΕ εντός τριετίας από την υπαγωγή, αλλά δε σου λέει ότι χωρίς αυτή μπορείς να έχεις περαίωση.

Επιπλέον να προσεχθεί και κάτι ακόμη στην σχετική απόφαση περί Μ.Σ.Ε (ΦΕΚ 1643/Δ/18) στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 αναφέρει

Από την έκθεση αποτίμησης προκύπτει είτε στατική επάρκεια του κτιρίου είτε ανεπάρκεια. Το παραπάνω συμπέρασμα κοινοποιείται υποχρεωτικά στον αιτούντα την υπαγωγή, συνοδεύει τη βεβαίωση του μηχανικού σε κάθε δικαιοπραξία και συμπληρώνεται στο πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αυθαιρέτων.

Με άλλα λόγια μας λέει η απόφαση ότι,  εφόσον κρίθηκε ότι απαιτείται ΜΣΕ, σε κάθε μεταβίβαση θα αναφέρεται στη βεβαίωση ότι (απαιτείται ΜΣΕ το γνωστό από το νόμο) και με βάση την απόφαση  θα πρέπει να υπάρχει πόρισμα που θα συνοδεύει την βεβαίωση Ν. 4495 για το αν το κτίριο είναι στατικά επαρκές ή όχι, που σημαίνει ότι για να το υπογράψει κάποιος αυτό θα πρέπει να έχει εκπονήσει ήδη την ΜΣΕ από την οποία θα έχει προκύψει αυτό το συμπέρασμα. Έτσι, κατά την προσωπική μου γνώμη, λόγω της αναντιστοιχίας με το νόμο κρίνεται και η εγκυρότητα της ανωτέρω απόφασης στο ανωτέρω περιγραφέν σημείο.

Συμπληρώνω τα παραπάνω με το εξής

Οι συμβολαιογράφοι μπερδεύονται στο εξής σημείο. Λέει στο άρθρο 82

Άρθρο 82 
Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις 
1.  α)  Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε 
ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή κατά την παράγραφο 1α του άρθρου 81, ή 
έχει  εγκατασταθεί  αυθαίρετη  αλλαγή  χρήσης  κατά  την  παράγραφο  1β  του  άρθρου  81,  ή  έχει 
εκτελεστεί  πολεοδομική  παράβαση  των  περιπτώσεων  β,  γ,  δ  της  παραγράφου  3  του  άρθρου  81. 
Στην ανωτέρω απαγόρευση εμπίπτουν και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται σε εταιρεία. 
β)  Δεν  επιτρέπεται  η  μίσθωση  και  παραχώρηση  ακινήτων  στα  οποία  έχει  εκτελεστεί  αυθαίρετη 
κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 
81 παράγραφος 1 περιπτώσεις α και β. 
2.  Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες 
κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που

(...)
ζ)   έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου ή έχει καταβληθεί ποσοστό 
τριάντα  τοις  εκατό  (30%)  του  ενιαίου  ειδικού  προστίμου
,  κατά  τις  διατάξεις  του  παρόντος  ή  τις 
διατάξεις του ν.4014/2011 και του ν.4178/2013, 
(...)

Μπερδεύουν λοιπόν την έκφραση ¨"να έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής του προστίμου" με τον ορισμό του άρθρου 81 που λέει για "περαιωμένη υπαγωγή". Γι αυτό αναφέρω ότι αν τους εξηγήσετε τη διαφορά θα καταλάβουν ότι κάνουν λάθος, διότι άλλο πράγμα είναι "περάτωση της διαδικασίας καταβολής του ειδικού προστίμου", ήτοι εξόφληση 100% και άλλο πράγμα-τελείως διαφορετικό- η περαίωση ή περαιωμένη υπαγωγή.

Επιπλέον, στο άρθρο 81 παρ. 7 δίνεται ο ορισμός : 7.  Οριστική δήλωση υπαγωγής, είναι η δήλωση κατά την οποία έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το τριάντα 
τοις  εκατό  (30%)  του  ενιαίου  ειδικού  προστίμου
 κατά  τα  οριζόμενα  στο  άρθρο  100  και  μπορεί  να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 83. 

8.  Περαιωμένη  υπαγωγή  είναι  δήλωση  κατά την  οποία  έχει  εξοφληθεί  το  σύνολο του  ενιαίου  ειδικού προστίμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 100 και έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου 99.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε

Άρα δέχεσαι ότι για περαίωση πρέπει οπωσδήποτε να έχει ανέβει η ΜΣΕ , αλλά συμβολαιογραφική πράξη μπορεί να γίνει με το 30% του προστίμου πληρωμένο και η δήλωση σε οριστική υπαγωγή.

Συμφωνώ. Αλλά είπαμε ποιό είναι το πρόβλημα.

Ότι κάποιο συμβολαιογράφοι απαιτούν περαιωμένη.

Και σε σχέση με την ερώτηση του συναδέρφου προσπάθησα να τροποποιήσω το ερώτημα μήπως το ξεπεράσουμε με άλλον τρόπο.

Τώρα για το άν είναι ψευδής δήλωση.

Aυτό που είπα για το έγγραφο πρίν στην θέση της ΜΣΕ , θα έλεγα ότι βρίσκεται στα όρια του ψεύδους.

Γιατί;

Διότι δεν λέω ψέματα. Λέω αυτό ακριβώς που γράφει και ο νομος.

Ότι θα την προσκομίσω σε τρία χρόνια.

 

Ξαναλέω το σωστό είναι αυτό που γράφεις εσύ.

Απλά ψάχνω μήπως υπάρχει και άλλος τρόπος.

Γιατί όπως και να το κάνουμε το πρόβλημα υπάρχει και μάλιστα με τους περισσότερους των συμβολαιογράφων.

Και η γνώμη μου είναι ,ότι απαιτούν περαιωμένη γιατί ακριβώς δεν θέλουν να κάνουν αυτην την ειδική μνεία που χρειάζεται και που περιγράφεις και εσύ στο προηγούμενο post.

Και να το ρωτήσω ξανά , άσχετα με το θέμα που συζητάμε.

Mετά το περασμα της δήλωσης σε περαίωση, μπορούμε να ανεβάσουμε αρχεία η όχι;

 

ΥΓ. Εύκολα καταλαβαίνετε από την τοποθέτησή μου , ότι όλες τις δηλώσεις μου τις έχω το πολύ μέχρι οριστική υπαγωγή.

Δημοσιεύτηκε

Επειδή ίσως δεν πρόλαβες να διαβάσεις, έκανα μια συμπλήρωση στο προηγούμενο ποστ και θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρη η πλάνη στην οποία έχουν πέσει η συμβολαιογράφοι ζητώντας περαίωση λόγω δικής τους κακής και αυθαίρετης ερμηνειας του νόμου.  Αποδομείται πλήρως το επιχειρημά τους από τους ίδιους τους ορισμούς του άρθρου 81. 

Στο παραπάνω ερώτημα εννοείς να έχεις αναρτήσει δήλωση ότι θα ανεβάσεις τη ΜΣΕ στη θέση που ορίζει το δικαιολογητικο (δηλαδή τη μελέτη) και το πρόστιμο να έχει εξοφληθεί στο 100%. Με μια τέτοια "ντρίπλα" ναι θα περαιώσεις τη δήλωση με ότι αυτό συνεπάγεται. Από κει και ύστερα δε μπορείς να ανεβάσεις τίποτα. Ενδεχομένως να μπορείς κατόπιν αιτήματος για συγκεκριμένους λόγους να επιστρέψει το διαχειριστικό τη δήλωση σε προηγούμενη κατάσταση για να συμπληρωθεί κάτι.

Δημοσιεύτηκε

Αν εννοείς αυτό "

Επιπλέον να προσεχθεί και κάτι ακόμη στην σχετική απόφαση περί Μ.Σ.Ε (ΦΕΚ 1643/Δ/18) στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 2 αναφέρει

Από την έκθεση αποτίμησης προκύπτει είτε στατική επάρκεια του κτιρίου είτε ανεπάρκεια. Το παραπάνω συμπέρασμα κοινοποιείται υποχρεωτικά στον αιτούντα την υπαγωγή, συνοδεύει τη βεβαίωση του μηχανικού σε κάθε δικαιοπραξία και συμπληρώνεται στο πληροφοριακό σύστημα υπαγωγής των αυθαιρέτων.

Με άλλα λόγια μας λέει η απόφαση ότι,  εφόσον κρίθηκε ότι απαιτείται ΜΣΕ, σε κάθε μεταβίβαση θα αναφέρεται στη βεβαίωση ότι (απαιτείται ΜΣΕ το γνωστό από το νόμο) και με βάση την απόφαση  θα πρέπει να υπάρχει πόρισμα που θα συνοδεύει την βεβαίωση Ν. 4495 για το αν το κτίριο είναι στατικά επαρκές ή όχι, που σημαίνει ότι για να το υπογράψει κάποιος αυτό θα πρέπει να έχει εκπονήσει ήδη την ΜΣΕ από την οποία θα έχει προκύψει αυτό το συμπέρασμα. Έτσι, κατά την προσωπική μου γνώμη, λόγω της αναντιστοιχίας με το νόμο κρίνεται και η εγκυρότητα της ανωτέρω απόφασης στο ανωτέρω περιγραφέν σημείο."

θα παρακαλούσα να το εξηγήσεις λίγο καλύτερα , γιατί δεν το κατάλαβα.

 

Όσο για το δεύτερο.

Ναι πράγματι "ντρίπλα" .

Βρήκες την κατάληλη λέξη.

Και σίγουρα θα μας δίνεται το δικαίωμα να ανεβάσουμε, δεν μπορεί να μην δεν δίνεται...

Πες ότι ανακάλυψα ένα λάθος στην ΜΣΕ.

Τι θα γίνει;

Θα αφήσω την λανθασμένη ΜΣΕ στο σύστημα;

Δημοσιεύτηκε

Άλλο λεω. Αυτό που έχω στο τέλος του μηνύματος. για την περαίωση. Μη κάνω συνεχώς παραθέσεις γιατί δε θα μπορεί να διαβάσει εύκολα ο κόσμος τις δημοσιεύσεις. Γι αυτό που ρωτάς δεν λέω κάτι παραπάνω από ότι λέει η απόφαση. Το θέμα είναι ότι κρίνεται η εγκυρότητά της αφού αυτή διαφοροποιείται από το νόμο. 

Για το ενημερωτικό περί εισαγωγής της ΜΣΕ στο σύστημα εντός τριετίας προκειμένου να περαιώσεις διαφωνώ και συνιστώ να μην το κάνει κανείς διότι αποτελεί ψευδή δήλωση με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες. Τα γράφουμε και πιο πάνω. Περαίωση σημαίνει ανάρτηση όλων των δικαιολογητικών. Επιπλέον έχω παραθέσει όλα τα σχετικά εδάφια που αποδομούν την άποψη και αυθαίρετη ερμηνεία κάποιων συμβολαιογράφων, οι οποίοι ζητούν περαιωμένη δήλωση.

Εν κατακλείδι, μεταβίβαση μπορεί να γίνει με οριστική υπαγωγή (πληρωμένο τουλάχιστον το 30% του προστίμου, είτε ολόκληρο) και δήλωση του μηχανικού επί της βεβαίωσης περί απαίτησης ή μη μελέτης στατικής επάρκειας και ότι έχουν αναρτηθεί όλα (εξαιρείται η ΜΣΕ) τα εκ του νόμου απαιτούμενα δικαιολογητικά στο σύστημα του ΤΕΕ. Κάντε copy paste τα αντίστοιχα εδάφια και διεκδικείστε το αυτονόητο. Αυτό που ορίζει ο νόμος.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ .

Κατάλαβα τώρα και αυτό που λες περί εγκυρότητας και +1.

Όσο για εμένα καταλαβαίνεις και από το υστερόγραφό μου πιό επάνω , ότι περαιωμένη δεν έχω ακόμα.

Άρα οι φίλοι συμβολαιογράφοι απο εμένα, σε οριστική υπαγωγή παίρνουν τις δηλώσεις.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι ευχαριστώ πολύ για τις πολύ διαφωτιστικές απαντήσεις. Το ερώτημα μου τέθηκε γιατί μου ζητά η συμβολαιογράφος να της δώσω περαιωμένη υπαγωγή και βεβαίωση προκειμένου να γίνει συμβόλαιο, αλλά δεν έχω έτοιμη ακόμη την ΜΣΕ και αναρωτιόμουν αν γίνεται να ανεβάσω την ΜΣΕ σε περαιωμένη υπαγωγή. Απορούσα επίσης γιατί δίνει ο νόμος 3 χρόνια προθεσμία για την ΜΣΕ και από την άλλη να σου ζητά να περαιώσεις για το συμβόλαιο. 

Τα μηνύματα του Παυλού ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά. Οντως φαίνεται πως ο σύλλογος των συμβολαιογράφων εχει ερμηνέυσει το "περαιωμένη διαδικασία προστίμου" σε "περαιωμένη υπαγωγή" και  με αυτή την εγκύκλιο οι συμβολαιογράφοι δεσμέυονται και επιμένουν. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί από το υπουργείο πιστεύω γιατί μέχρι στιγμής αυτό μου ζήτησε επίμονα και επικαλέστηκε την εγκύκλιο τους. Και σε αντίθεση με τους μηχανικούς, ό,τι πει ο σύλλογος είναι ευαγγέλιο.

επομένως καταλήγουμε πως:

α) δεν γνωρίζουμε αν το σύστημα θα επιτρέπει την ανάρτηση ΜΣΕ σε περαιωμένες υπαγωγές (θα προσπαθήσω να μάθω τηλεφωνικά από το ΤΕΕ και θα ποστάρω ότι μου πουν εδώ)

β) οτι μάλλον λάθος το έχουν ερμηνέυσει οι συμβολαιογράφοι για την περαίωση και πως θα μπορεί να εκδοθεί η βεβαίωση σε οριστική υπαγωγή (όπως το έχω κάνει μέχρι στιγμής αρκετές φορές)

 

Δημοσιεύτηκε

Θα φτάσουμε να αποσαφηνίζουμε την ελληνική γλώσσα σε λίγο στα συμβολαιογραφικά γραφεία . Συνάδελφοι μην επαναλάβουμε τα ΄ίδια. Σημειώστε τα αντίστοιχα εδάφια του νόμου και θέστε τα επιχειρήματα στους συμβολαιογράφους ώστε να κατανοήσουν περί τίνος πρόκειται. Αν δεις τα παραπάνω ποστ είναι οι κατάλληλες αναφορές για να αποδομήσεις το επιχείρημα της συμβολαιογράφου. Αντιγραφή λοιπόν και δώσε τη μάχη της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Όσο για το ΤΕΕ άστο συνάδελφε. Θα βγούμε πολύ εκτός θέματος.

 

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.