Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

Εύλογο το ερωτημά σου Tim22, το είχα θέσει και εγώ πριν λίγο καιρό, απάντηση δεν πήρα, αλλά από τον σχολιασμό του συναδέλφου pavlos33, δεν βλέπω και να υπάρχει τελικά απάντηση. Το

6 hours ago, Pavlos33 said:

Οπότε, κάνεις ότι κρίνεις καλύτερο.

δεν μας διαφωτίζει, αλλά δυστυχώς είναι μάλλον η σύνοψη της πραγματικότητας. Φαντάζομαι σου λέει ότι θα κάνεις τον υπολογισμό όπως συμφέρει για τη δήλωση, με την έννοια, πώς θα σε κατηγορήσει κάποιος μετέπειτα, και βάσει ποιας ερμηνείας αφού τέτοια ξεκάθαρη δεν υπάρχει; Ναι μεν ο νόμος υπερισχύει της εγκυκλίου, αλλά σε πολλά θέματα όλοι έχουμε εφαρμόσει τις οδηγίες της τελευταίας.

6 hours ago, Pavlos33 said:

Λέει για μεγέθη άδειας. Ποια μεγέθη;

Προσωπικά πιστεύω πως εννοεί ότι γίνεται να συγκρίνουμε με τα επιτρεπόμενα που γράφει η άδεια, άσχετα αν είναι σωστά και συμφωνούν με τους τότε όρους δόμησης, κατά το σκεπτικό που αναφέρουν συχνά στις Ε/Α από το ΤΕΕ, πως άδεια που δεν έχει ακυρωθεί παράγει ισχυρά αποτελέσματα. Αν ωστόσο η άδεια δεν γράφει αριθμό για τα επιτρεπόμενα μεγέθη ή θέλουμε να είμαστε πιο επιμελείς θα ελέγξουμε τους όρους δόμησης που ίσχυαν τότε.

Πιο σίγουρη λύση είναι βέβαια το να ελέγξουμε με τα σημερινά επιτρεπόμενα. Αλλά και εκεί υπάρχουν προβλήματα: Τι γίνεται, για παράδειγμα, αν το οικόπεδο δεν είναι σήμερα άρτιο επειδή ας πούμε έχει μπει η περιοχή σε ΓΠΣ; Αν έχουν αλλάξει οι πλαγιές αποστάσεις προς το δυσμενέστερο; Μια αυστηρή σύγκριση με τους σημερινούς όρους δόμησης θα έπρεπε να κρίνει ως αυθαίρετα και αδειοδοτημένα τμήματα που παραβιάζουν τις αποστάσεις..

6 hours ago, Pavlos33 said:

γιατί διαφοροποιήθηκε από την αντιμετώπιση για την εύρεση κατηγορίας

Το γιατί διαφοροποιήθηκε θεωρώ πως εύκολα θα μπορούσε να είναι αστοχία του συντάκτη να το γράψει αντίστοιχα και όχι ότι θέλει να υποδείξει τη διαφορά σε σχέση με τη λογική στην επιλογή κατηγορίας. Ίσως αυτό ήθελε και να διορθώσει /συμπληρώσει η εγκύκλιος. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι, και ο ίδιος ο νόμος (μέσω του παραρτήματος Α) προτρέπει σε σύγκριση με όρους δόμησης παρελθόντα χρόνου, όταν στους οικισμούς γράφει ότι (πρέπει να) συγκρίνουμε με τους όρους δόμησης που ίσχυαν το 2011 και όχι τους σημερινούς.

Edited by tettris
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλησπέρα, δεν ξέρω αν είμαι στο κατάλληλο νήμα.. Σε δ/μα κάλυψης αφαιρεί τμήμα πλατύσκαλού > 1,20... Επειδή δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει αυτός ο υπολογισμός μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει; Για να καταλάβω τι επιφάνεια έχει προσμετρηθεί τελικά στην δόμηση και τι όχι...

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα μιλάς για γοκ 85 σε συνδυασμό με κτιριοδομικό κανονισμό... 

ΓΟΚ85 αρθ7, 1Β Δεν προσμετρούνται: 

θ) Η επιφάνεια κύριων κλιμάκων, η πέρα από τις ελάχιστες διαστάσεις που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις και έως το 50% των διαστάσεων αυτών. Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φρέατα ανελκυστήρων και τους διαδρόμους κοινής χρήσης.

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά για ΓΟΚ 85 μιλάμε. Αν σου ειναι εύκολο, μπορείς να μου πεις που μπορώ να βρω τις ελάχιστες διαστάσεις που ίσχυαν;

Edited by Tim22
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε 2όροφη οικοδομή  που έχω αναλάβει προς τακτοποίηση τα διαμερίσματά της, υπάρχει διαμέρισμα/αποθήκη υπογείου όπου έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα βεράντα. Δεν είναι εντός περιγράμματος οικοδομής αλλά εκτείνεται στον ακάλυπτο του οικοπέδου. Βρίσκεται στην αποκλειστική χρήση όμως της εν λόγω Ο.Ι./αποθήκης.

Αυτό πως τακτοποιείται? Επισυνάπτω σχετικές φωτογραφίες. 

Θεωρώ πως πρόκειται για ΥΚ αλλά διατηρώ και επιφυλάξεις μήπως υπάρχει ευμενέστερος τρόπος λόγω υπογείου? 

p50016-2.jpg

p50016-3.jpg

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα σωστά έχεις ξεμπαζωμένο το υπόγειο και τον πέριξ χώρο επιστρωμένο με μωσαϊκό ενώ ένα τμήμα του είναι υπερυψωμένο κατά περίπου +1,20 μ( 6 ρίχτια μέτρησα στη σκάλα) και στο επίπεδο αυτό υπάρχει η μπαζωμένη βεράντα;  (άσχετο αλλά η  κληματαριά δεξιά της σκάλας γιατί δεν έχει φύλλα; Χειμώνα πήρες τις φωτογραφίες ή τους έχει ξεραθεί;) )

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που φαίνεται είναι το υπόγειο της οικοδομής και το μωσαικό είναι στην ίδια στάθμη με το πάτωμα της Ο.Ι./αποθήκης για το οποίο φτιάχτηκε η βεράντα. Η ξεμπαζωμένη βεράντα βρίσκεται εντός ακάλυπτου (κάτω φυσικά από τη στάθμη του ακάλυπτου).

(Είναι παράβαση εκ κατασκευής και φυσικά θα γίνει τροποποίηση ΣΟΙ- έχει τα 1002 η οικοδομή)

(η φωτό είναι χειμερινή όντως :))

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Aν έχεις άλλες πιο μακρινές φωτογραφίες θα βοηθούσαν. Επιπλέον, ανέβασε και την κάτοψη αποτύπωσης να καταλάβουμε καλύτερα την όλη κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω προς το παρόν άλλες φωτογραφίες. Επισυνάπτω όμως τη κάτοψη.

Λάβε υπόψιν ότι η στάθμη εδάφους του ακάλυπτου είναι 10-15εκ πριν το άνω μέρος του τοιχίου.

ΟΙΚΟΔΟΜΗ Α.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, σε διαμέρισμα τετάρτου ορόφου εξώστης 12 τ.μ. έχει κλείσει και έχει μετατραπεί σε ΚΧ με αποτέλεσμα να έχουμε ΥΔ. Παραβίαση Δ και πλαγίων δεν υπάρχει. Βάσει των πολεοδομικών μεγεθών σε ισχύ στο οικόπεδο υπάρχει υπόλοιπο κάλυψης περίπου 260 τ.μ. Μπορώ για τον υπολογισμό του προστίμου να ισχυριστώ ότι δεν έχουμε υπέρβαση κάλυψης ή πρέπει βάσει χιλιοστών της ιδιοκτησίας να δω πόσο από το υπόλοιπο αναλογεί στο διαμέρισμα συγκεκριμένα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.