Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Δόμησης - Κάλυψης (γενικά)


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

διώροφη οικοδομή με υποχρεωτική στέγη και ΣΟΙ έχει βάλει και τρίτο όροφο (σηκώθηκε η στέγη 1.5μ). Ο τρίτος όροφος (δηλαδή ο αυθαίρετος όροφος) έχει σε κάποιο σημείο βεράντα στη θέση της υποχρεωτικής στέγης. Άρα, είναι υπέρβαση Δόμησης σε κοινόχρηστο χώρο.

Όμως, οι από κάτω νόμιμοι όροφοι έχουν και αυτοί βεράντα στο ίδιο σημείο η οποία δεν έχει μετρήσει ούτε στη δόμηση ούτε στην κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι η βεράντα του αυθαίρετου τρίτου ορόφου έχει και υπέρβαση κάλυψης;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω την εντύπωση πως μου τυχαίνουν οι πιο περίεργες υποθέσεις αλλά μάλλον δεν έχω δει τίποτα ακόμα.

Στο δια τάυτα. Τεμάχιο με τμήμα εντός σχεδίου οικισμού και τμήμα εκτός σχεδίου οικισμού με διάφορες αυθαιρεσίες. Έχει μια αποθήκη το εν λόγω τεμάχιο η οποία ''κόβεται'' στη μέση από το όριο του οικισμού.

Πως τακτοποιώ την αποθήκη, την μισή με μία δήλωση και την άλλη μισή με άλλη δήλωση?

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και από εμένα!και τώρα που χαλαρώσαμε λίγο και μπαίνουμε άνετα και στο ΤΕΕ, να κάνω μια ερώτηση?????¨Αδεια του 2010 δείχνει ένα υπόγειο 210τμ αν το μετρήσεις στο σχέδιο. Στο διάγραμμα κάλυψης γράφει υπόγειο 180τμ!!!, εγώ το βρίσκω 220τμ. Τι τακτοποιώ?220-210=10?? ή 220-180=40τμ???πείτε μου σας παρακαλώ...νομίζω ότι πρέπει να κρατήσω τα τμ του ΔΚ(δλδ να τακτοποιήσω 40τμ) γιατί για αυτά πήρε άδεια, με την έννοια ότι δεν θα κάτσει ποτέ κάποιος να ελέγξει αν κάνεις σωστή εμβαδομέτρηση..ε???

Link to comment
Share on other sites

On 4/10/2018 at 9:42 ΠΜ, Steliosgr18 said:

Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω την εντύπωση πως μου τυχαίνουν οι πιο περίεργες υποθέσεις αλλά μάλλον δεν έχω δει τίποτα ακόμα.

Στο δια τάυτα. Τεμάχιο με τμήμα εντός σχεδίου οικισμού και τμήμα εκτός σχεδίου οικισμού με διάφορες αυθαιρεσίες. Έχει μια αποθήκη το εν λόγω τεμάχιο η οποία ''κόβεται'' στη μέση από το όριο του οικισμού.

Πως τακτοποιώ την αποθήκη, την μισή με μία δήλωση και την άλλη μισή με άλλη δήλωση?

πιστεύω ότι όχι. Δεν θα έπρεπε να κάνεις ξεχωριστή δήλωση. Νομίζω οριζόντια ιδιοκτησία τακτοποιείς. Τουλάχιστον τα δυο τμηματα του αγροτεμαχίου είναι του ίδιου ιδιοκτήτη, οπότε μια δήλωση. Εντός δεν ξέρω ακριβώς πως θα δήλωνες την παράβαση/παραβάσεις απλώς εγώ θα εστίαζα να γίνει μια πιο αναλυτική περιγραφή στην τεχνική έκθεση.
Ενδεχομένος λέω τώρα να τακτοποιούσα με δύο φ.κ. ειδικά αν διαφορετικοί όροι ανα τμήμα επιβάλουν διαφορετική παράβαση κάθε τμήματος της αποθήκης.

Στην τεχνική έκθεση θα τα έγραφα: τμήμα α (ορισμένο)(α,β,γ,δ,α και σημειωμένο με αυτά τα γράμματα στην κάτοψη μου) βρίσκεται στο τμήμα τεμχίου που ..............και τμήμα β' (γ,δ,ε,στ,γ) σε τμήμα ..........................και εις σε αυτό παρατηρούνται παραβάσεις...................................

 

On 5/10/2018 at 11:04 ΠΜ, sissy_arch said:

καλημέρα και από εμένα!και τώρα που χαλαρώσαμε λίγο και μπαίνουμε άνετα και στο ΤΕΕ, να κάνω μια ερώτηση?????¨Αδεια του 2010 δείχνει ένα υπόγειο 210τμ αν το μετρήσεις στο σχέδιο. Στο διάγραμμα κάλυψης γράφει υπόγειο 180τμ!!! Παραβλέπουμε το γεγονός ότι κάποιο σχέδιο μπορεί να μην τυπώθηκε σε σωστή κλίμακα. Οκ????, εγώ το βρίσκω 220τμ. Τι τακτοποιώ?220-210=10?? ή 220-180=40τμ???πείτε μου σας παρακαλώ...νομίζω ότι πρέπει να κρατήσω τα τμ του ΔΚ(δλδ να τακτοποιήσω 40τμ) γιατί για αυτά πήρε άδεια, με την έννοια ότι δεν θα κάτσει ποτέ κάποιος να ελέγξει αν κάνεις σωστή εμβαδομέτρηση..ε???Εγώ θα έλεγα αρχικά να μην μπερδέψεις καθόλου με "το ποιό σχέδιο είναι το σωστό". Ελενξε σχεδιων πολεοδομίας εξωτερικές διαστάσεις κτιρίου και πλάγιες από στάσεις και ενημέρωσε. Και το ύψος..

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν έγινα κατανοητή. Η κλίμακα μια χαρά. Αν μετρήσεις και βάλεις κάτω τις διαστάσεις όπως τις λέει βγαίνει άλλο εμβαδόν από αυτό που χρεώνει στο διάγραμμα. Κοινώς είναι σαν να λέει 3χ4=11τμ.

Εγώ κρατάω το 3χ4 ή το 11????Αυτά όλα είναι εγκεκριμένα πολεοδομίας, το ύψος είναι οκ, οι πλάγιες δεν υπάρχει παραβίαση. Ψάχνω μόνο να δω πόση υπέρβαση χρεώνω...

Link to comment
Share on other sites

μια σκέψη είναι να το πάρω σαν σχήμα, αν η πραγματοποιηθήσα κατάσταση συμφωνεί με σχέδιο πολεοδομίας δεν θα υπολόγιζα αυθαιρεσία, δύσκολο να πω αν δεν έχω τα σχέδια μπροστά μου, ας πει και και κάποιος συνάδελφος τη γνώμη του

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 27/9/2018 at 5:50 ΜΜ, Largy said:

στην ίδια οριζόντια ιδιοκτησία μπαινει η ΥΚ μια φορά.

Για διαφορετικές ΟΙ πχ μιας πολυκατοικίας μπαίνει στη δήλωση κάθε μιας ΟΙ, γιατί ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί τη δήλωση άλλης ιδιοκτησίας.

Αυτό παιδιά το γράφει κάπου? γιατί εμένα με συμφέρει αυτό, και αυτό μου φαίνεται λογικό, για ένα κτίριο που είναι μια Ο.Ι. όμως κάποιοι συνάδελφοι βάζουν ΥΚ σε κάθε όροφο.

Εγώ βάχω ενα ΦΚ την ΥΚ....

Link to comment
Share on other sites

Όχι μόνο ΔΕΝ το γράφει πουθενά, αλλά είναι ξεκάθαρο από το αρ. 100 ότι οι συντελεστές επιβάρυνσης για Υ.Δ, Υ.Κ, Υ.Υ, Δ, πρασιάς καθορίζονται ".....ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96".   Εκεί πουθενά δεν αναφέρει για απαλλαγή Υ.Κ στους υπερκείμενους χώρους.

Η Υ.Κ δεν αποτελεί ένα συνολικό μέγεθος που προστιθέμενο στην νόμιμη κάλυψη δίνει τάχα την τελική υφιστάμενη κάλυψη του κτιρίου, αλλά αφορά στο εάν και κατά πόσο μία αυθ. επιφάνεια βρίσκεται εκτός του Δ/Κ της αδείας.

Κάθε επιφάνεια με Υ.Κ λοιπόν θα πρέπει να χρεώνεται με συντ. Υ.Κ. έστω και αν είναι της ίδιας ιδιοκτησίας.

Άρθρο 100

Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου

"Ο υπολογισμός του ενιαίου ειδικού προστί-

μου γίνεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης

στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης

αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξι-

ών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.1.2016, επί το

συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και επί τους

συντελεστές των σχετικών ενδείξεων -τετραγωνιδίων,

που ορίζονται στον πίνακα του Παραρτήματος Α΄, όπου

απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του

αυθαιρέτου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96"

Υ.Γ   Για φανταστείτε σε διώροφη μεζονέτα με αυθ. κατ΄επέκταση προσθήκη και στους δύο ορόφους να γίνει χρέωση της Υ.Κ μόνο στο  ισόγειο, να γίνει μετά σύσταση και χωρισμός σε δύο Ο.Ι και αργότερα μεταβίβαση της Ο.Ι του α΄ορόφου.  Πως θα καλύπτεται τότε η βεβαίωση του α΄ορόφου από  την Υ.Κ του ισογείου που κάαααποτε ήταν ενιαία ιδιοκτησία.....;

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοινώς αν κάποιος κάνει μια δήλωση όπου βάζει σε ένα φκ όλες τισ υδ άρα και τη συνολική υκ, ισχυρίζεσαι ότι μετά δε θα μπορεί να κάνει σύσταση διαφορετική. edit: μιλάω για μια ΟΙ τώρα, όπου τώρα η ημερομηνία τακτοποίησης. Πάντως το άρθρο μιλάει για κατηγορία και είδος. όχι στάθμες...

Edited by sissy_arch
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.