Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Υπέρβαση ύψους στέγης, από 1,20 μ που επιτρέπεται έγινε περίπου 1,50 μ με αναλυτικό?

Δημοσιεύτηκε

Με το υπόλοιπο ύψος του κτιρίου τι γίνεται;

Αν κρίνω από το ύψος στέγης αναφέρεσαι σε εκτός σχεδίου ακίνητο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

όντως εκτός σχεδίου. Οι υπόλοιποι όροφοι όσο και στην οα + ξεμπαζωμα υπογείου λόγω κλίσης εδάφους.

Και για τη στέγη μια εκτίμηση κάνω για το ύψος με βάση πώς βγαίνει στο αρχ. σχέδιο, γιατί δεν την έχω μετρήσει.

Edited by LESS
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, τριωροφη οικοδομή με ο.α. Έχει εγκεκριμένο ύψος 9,50μ. (3,0-3,0-3,0 και 0,5 υπερυψωση ισογείου. Το 0,00 είναι από περιβάλλον χώρο γιατί η οικοδομή δεν εφάπτεται με την Ο. Γ.
Οι όροφοι έγιναν 3,35 με αποτελεσμα να έχω υπερβαση 1,05 μέτρα και 0,55 πάνω από το μέγιστο της περιοχής. Το ισόγειο είναι το μισό κατοικία και το άλλο μισό πιλωτη, ο Α οροφος διαμέρισμα και ο Β οροφος διαμέρισμα με ξεχωριστές οριζόντιες. Στην πιλωτη θέλω να βγάλω άδεια αλλαγής χρήσης σε κατοικία γιατί έχω υπόλοιπο συντελεστή.
Θα πρέπει να κάνω μια δήλωση ξεχωριστή για κάθε οριζόντια με μοναδική Υπερβαση το ύψος? Με την άδεια αλλαγής χρήσης θα έχω πρόβλημα λόγω που το συνολικό ύψος είναι πάνω από το επιτρεπόμενο?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

καλημερα συναδερφοι,ηθελα να ρωτησω το εξης.σημερα απο το τεε το κεντρικο μου ειπαν(απο 2 διαφορετικα ατομα εκει μηχανικους) οτι οταν εχεις υπερβαση δομησης( προσθηκη οροφου ας πουμε) βαζεις υπερβαση υψους ετσι και αλλιως.Οχι με λοιπη παραβαση αλλα κανομικα τον συντελεστη.Ασχετως δηλαδη αν ειναι συνολικα το κτιριο κατω απο το επιμετρεπομενο υψος της περιοχης.και μου το ειπαν σαν σιγουρο.ποια ειναι η γνωμη σας ?

Δημοσιεύτηκε
1 ώρα πριν, tyrobas said:

καλημερα συναδερφοι,ηθελα να ρωτησω το εξης.σημερα απο το τεε το κεντρικο μου ειπαν(απο 2 διαφορετικα ατομα εκει μηχανικους) οτι οταν εχεις υπερβαση δομησης( προσθηκη οροφου ας πουμε) βαζεις υπερβαση υψους ετσι και αλλιως.Οχι με λοιπη παραβαση αλλα κανομικα τον συντελεστη.Ασχετως δηλαδη αν ειναι συνολικα το κτιριο κατω απο το επιμετρεπομενο υψος της περιοχης.και μου το ειπαν σαν σιγουρο.ποια ειναι η γνωμη σας ?

Η γνώμη μου: Είναι επιτακτική ανάγκη οι μηχανικοί του ΤΕΕ να παρακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης στην πολεοδομική νομοθεσία. Προτιμώ τα σεμινάρια αυτά να μην οργανωθούν από το ΤΕΕ ούτε και από την ΔΑΟΚΑ. Και με την ευκαιρία διεξαγωγής των σεμιναρίων, να τα παρακολουθήσου και οι μηχανικοί της ΔΑΟΚΑ.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Τα επιχειρήματά μου επί του θέματος:

Η τελευταία πρόταση της παραγράφου 10 του αρθ. 100 του νόμου:

  Παράθεση

Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.

κατά τη γνώμη μου δεν συνδέεται με τα προηγούμενα γραφόμενα της παραγράφου που εξηγεί για την περίπτωση ειδικά που δεν έχουμε ΥΔ. Η τελευταία πρόταση είναι γενική και ανεξάρτητη και προφανώς συμπεριλαμβάνει και περιπτώσεις με ΥΔ. Εφόσον είναι μια ακόμα περίπτωση που τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, μου αρκεί που μπορεί να ερμηνευτεί κάλλιστα πως πιάνει όλες τις περιπτώσεις. Έχω δει και αρκετές Ε/Α που το ερμηνεύουν έτσι. Σκέψου εξάλλου ότι αν υπήρχε αυθαίρετο χωρίς Ο.Α., πάλι με το επιτρεπόμενο ύψος θα συγκρίναμε για συντελεστές επιβάρυνσης ύψους και δεν θα είχαμε συντελεστή ΥΥ ξεκινώντας από τη στάθμη 0. Ο επιπλέον όροφος δεν είναι κάτι "χειρότερο" από μία τελείως αυθαίρετη κατασκευή.

Επίσης στην εγκύκλιο 2:

  Παράθεση

στ) Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών κατ’ επέκταση νομίμως υφισταμένου κτιρίου δεν εφαρμόζεται συντελεστής ύψους εφ’ όσον η αυθαίρετη προσθήκη δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

Μάλλον αυτοί του ΤΕΕ θεωρούν πως όπως με την ΥΔ κάθε επί πλέον της άδειας τ.μ. θα συνυπολογιστεί στο ποσοστό επιβάρυνσης, έτσι και στο ύψος κάθε επί πλέον της άδειας εκατοστό (για την καθ' υπέρβαση δόμησης επιφάνεια) θα έχει συντελεστή επιβάρυνσης. Δεν συμφωνώ όμως. Η περίπτωση της ΥΥ είναι διαφορετική ή τουλάχιστον αυτό μπορεί -αρκετά ξεκάθαρα- να ερμηνευτεί.

Άσε που αν μάλιστα εννοούν ότι ένα κτίριο που έχει ΥΔ (π.χ. κλείσιμο Η/Υ) πάντα θα παίρνει συντελεστή ύψους (και όχι μόνο στην καθ' υπέρβαση της άδειας επιφάνεια), τότε πρακτικά ο αναλυτικός δεν θα είχε εφαρμογή και τα πρόστιμα θα ήταν αδικαιολόγητα υψηλά.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Το συνεχίζω... και προτείνω τα σεμινάρια να δοθούν από ιδιώτες μηχανικούς που έχουν βγάλει τα μάτια τους και έχουν εντρυφήσει τόσα χρόνια στους νόμους αυθαιρέτων και οικοδομικιών αδειών και να τα παρακολουθήσουν επιπλέον των παραπάνω και οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ, των συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και γενικώς όλων των υπηρεσιών που κρίνουν χωρίς να έχουν την επαγγελματική συνείδηση να ασχοληθούν σε βάθος πρώτα με το αντικείμενό τους όπως θα όφειλαν.

  • Like 3
  • Upvote 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.