Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Καλημέρα,για το δεύτερο ερώτημα,η χαμηλότερη πραγματοποιημένη στάθμη,σε σχέση με την στάθμη της άδειας, στο υπόγειο και στο ισόγειο,αποτελούν όντως παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού,εφόσον τα ύψη που κατασκευάστηκαν δεν υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.

Ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του συνολικού ύψους του κτιρίου,η κατηγορία 3 γιε) αναφέρει:

γιε) αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%) και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) και κατά παρέκκλιση των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89,

Μόνο αν συμβαίνουν λοιπόν όλα τα παραπάνω,μπορείς να εντάξεις την διαφορά ύψους σε αυτήν.

[Δεν αναφέρεις όμως το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής,γιατί αν το ύψος του κτιρίου δεν το υπερβαίνει,τότε η υπέρβαση σε σχέση με την οικοδομική άδεια αποτελεί παράβαση αναλυτικού προϋπολογισμού.Αν το υπερβαίνει και δεν έχεις όλες τις προϋποθέσεις της Κατ.3,γιε) για το κτίριο στο σύνολο του,τότε θα πρέπει να χρεωθεί συντελεστής υπέρβασης ύψους.]

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, παραθέτω την όψη διώροφης οικοδομής με μεγ. επιτρ. ύψος τα 7,50μ. Οι μπλε στάθμες είναι της ΟΑ, στην οποία προβλέπονταν μεγ. ύψος 7,20μ (δεν είχε ληφθεί υπόψιν η κλίση του δρόμου). Δεν υπάρχει ΣΟΙ και συντρέχουν κι άλλες παραβάσεις, όπως ΥΔ, που έχουν δηλωθεί σε ξεχωριστά φύλλα καταγραφής. Οπότε πως θα δηλωθεί η υπέρβαση ύψους; Έως το σημείο που έχει ύψος 7,50μ. με αναλυτικό και από εκεί και πέρα με υπερ. ύψους; -όμως η υπέρβαση είναι κλιμακωτή, οπότε πόσα εκατοστά θα δηλωθούν στο αντίστοιχο πεδίο -; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

image.thumb.png.7b3fe4131d7a12bda07d1476c0f75fc2.png

Link to comment
Share on other sites

Πονεμένη πολύ η ιστορία της Υ.Υ. Γνώμη μου να το πας όλο με Υ.Υ.

Δεν πας με αναλυτικό με την παρ.5 γιατί υπερβαίνεις το επιτρεπόμενο

ΑΡΘΡΟ 100 παρ.10 Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής, όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος, που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση
υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ.5

Υπέρβαση ύψους σε cm ότι είναι πάνω από το επιτρεπόμενο.
 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

Έχοντας διαβάσει πολλές ερωτοαπαντήσεις. Θέτω το ερώτημα μου όσο απλοικα γίνεται προς κατανόηση.

Δεδομένα: τριόροφη κατοικία με οριζόντιες ιδιοκτησίες ανα όροφο. Εγώ εξετάζω την ισόγεια οριζόντια ιδιοκτησία. Η οριζόντια εχει επεκταθεί εντός κοινόχρηστου διαδρόμου (ΥΔ), έχει γίνει προσθήκη κατ επέκταση σε κοινόχρηστο χώρο (ΥΔ&ΥΚ), και υπάρχει αύξηση σταθμης θεμελίωσης και αύξηση ύψους κτιριου και αύξηση ύψους ορόφου διαμερίσματος.

Συγκεκριμένα:

Εγκεκριμένο ύψος ο.α. 10 μέτρα, επιτρεπόμενο 7.5 για διώροφο 10μ λόγω κλίσης.

Στην πράξη:

                      -Υλοποιημένο 10,81μ κτιρίου.

                     -Αύξηση σταθμης ύψους θεμελίωσης ισογείου. (δάπεδο ισογείου από 0,40 της ο.α. σε 0,94μ στη πράξη). Η αύξηση στάθμης θεμελίωσης υπολογίζεται ως αναλυτικός-επιχωμάτωση;. Η διαφορά των 0,81μ  σημαίνει ότι εκ κατασκευής έχει κατανεμηθεί σε ορόφους, και οι ιδιοκτήτες κάθε ορόφου είναι υπόχρεοι και αναφέρουν το τμήμα που τους αναλογεί;, αν ναι δηλαδη 0,81/3=0,27cm ΥΥ για όλη την επιφάνεια του ισόγειου διαμερίσματος;

                      -Ελεύθερο ύψος ισογείου 3,14μ αντί 3,35μ ο.α..

                     -Ύψος ισόγειου ορόφου από 3.90 ο.α. σε 4.23μ για το διαμέρισμα και  για μια προσθήκη κατ' επέκταση της οριζόντιας ισογείου. Δηλαδή αυξηση στάθμης θεμελίωσης με ταυτόχρονη μείωση ελεύθερου ύψους. Η διαφορά 0,33 πως αντιμετωπίζεται;

Να αναφέρω ότι ο τελευταίος όροφος αντί για ελεύθερο ύψος 2,45 έχει 3μ, δηλαδή το συνολικό ύψος του κτιρίου των 10,81μ δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση στάθμης θεμελίωσης.

Πως  αντιμετωπίζω το ισόγειο όσον αφορά υπερβάσεις ύψους;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.. επισυνάπτω τομή (με πράσσινο η οικοδομική άδεια, με μοβ η πραγματικότητα)

tomh_me_ypsometra.tif

Διορθώθηκε το χρώμα γραμματοσειράς. Βλ. Κανόνες συμμετοχής.

Pavlos 33

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τέτοια μακροσκελή ερωτήματα που δεν συνοδεύονται από σχέδια και τομή δύσκολα κάποιος θα καθίσει να τα διαβάσει. Οπότε πράξε τα δέοντα για να λάβεις απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα, στο συνημμένο σχέδιο δείχνω την τομή κτιρίου σύμφωνα με τα ύψη της άδειας αλλα και τα πραγματικά. Πρόκειται για τριώροφη οικοδομή με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχης 10,00μ και υποχρεωτική στέγη 1,50μ ύψος. Η στέγη δεν κατασκευάστηκε και αντι αυτής κατασκευάστηκε απόληξη κλιμακοστασίου μεγαλύτερο σε κάτοψη απο την επιφάνεια της σκάλας και κατ'επέκταση αυτής χώρος λεβητοστασίου. Το ύψος του κλιμακοστασίου είναι απο 2,10 εως 2,40 αλλά το δώμα είναι ήδη 70εκ. πάνω απο το επιτρεπόμενο της περιοχής. Η δήλωση γίνεται για ολο το κτιριο απο τους ιδιοκτήτες αυτής (υπάρχει σύσταση οριζόντιας) και  πέρα απο διάφορες υπερβάσεις δόμησης που υπάρχουν ανα όροφο, δημιουργώ και ενα φύλλο που αφορά την υπέρβαση μόνο του ύψους για 70εκ πάνω απο το επιτρεπόμενο ύψος της συνολικής επιφάνεια του τελευταίου ορόφου (η επιφάνεια είναι ίδια σε όλους τους ορόφους). Θεωρώ πως μέχρι εδω ολα καλά. Το οτι δεν κατασκευάστηκε η υποχρεωτική στέγη πιστέυω δεν είναι αυθαιρεσία. Την απόληξη κλιμακοστασίου μπορώ να την θεωρήσω νόμιμη (πράσινη διαγράμμιση στο σχέδιο) απο τη στιγμή που το ύψος της είναι 2,40 απο το δώμα αλλα 3,10μ απο το μέγιστο επιτρεπόμενο? Την αυθαίρετη επέκταση απόληξης και το λεβητοστάσιο (κόκκινη διαγράμμιση στο σχέδιο) τα βάζω ως υπέρβαση δόμησης κατηγορία 5 λόγω ύψους (το παράβολο έχει πληρωθεί απο τον ιουλιο του 2020). Ή πρέπει να μπεί η συνολική επιφάνεια (πράσινο και κόκκινο) ως υπέρβαση δόμησης κατηγορία 5?

ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΨΗ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Το οτι δεν κατασκευάστηκε η υποχρεωτική στέγη πιστέυω δεν είναι αυθαιρεσία.  Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για την μη κατασκευή στέγης .

Προσωπικά και εγώ δεν θα το έβαζα, Αν περνάει επιτροπή πιθανόν να σου το επιβάλλουν.

Την απόληξη κλιμακοστασίου μπορώ να την θεωρήσω νόμιμη (πράσινη διαγράμμιση στο σχέδιο) απο τη στιγμή που το ύψος της είναι 2,40 απο το δώμα αλλα 3,10μ απο το μέγιστο επιτρεπόμενο?

Δεν είναι νόμιμη γιατί δεν προβλέπεται στην άδεια

Την αυθαίρετη επέκταση απόληξης και το λεβητοστάσιο (κόκκινη διαγράμμιση στο σχέδιο) τα βάζω ως υπέρβαση δόμησης κατηγορία 5 λόγω ύψους (το παράβολο έχει πληρωθεί απο τον ιουλιο του 2020). Ή πρέπει να μπεί η συνολική επιφάνεια (πράσινο και κόκκινο) ως υπέρβαση δόμησης κατηγορία 5?

Τα ύψη νομίζω ότι δεν ξεπερνούν το 20% για κατηγορία 5 ( δες άρθρο 16 του ΝΟΚ )

Η απόληξη με αναλυτικό  , το λεβητοστάσιο και λοιπά ως ΥΔ

 

Link to comment
Share on other sites

Για το κλιμακοστασιο δες το αρ.16. Το ύψος κτιρίου  προσαυξανεται κατα 2.40 στο μέγιστο επιτρεπομενο για το κλιμακοστασιο , αν το ερμηνεύω σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Ως προς το θέμα σου zulumpo θα με ενδιέφερε και εμένα ο τρόπος κατανομής της ΥΥ στις οριζόντιες ιδιοκτησίες του κτιρίου. Από τη μεριά μου να σου πω ότι η πιο συγκεκριμένη προσέγγιση του ζητήματος που θυμάμαι, είναι μία ανάρτηση που είχε κάνει κάποια στιγμή ο συνάδελφος Inzaghi

On 4/9/2020 at 1:25 PM, Inzaghi said:

Κτίριο με εγκεκριμένο συνολικό 9μ (3μ/όροφο), επιτρεπόμενο περιοχής 10μ, υλοποιημένο ύψος 10,20μ(ισογ: 3,6μ, 1ος:3,3μ, 2ος:3,3μ). 

Η υπέρβαση ύψους σου είναι 1,20μ. Υπερβαίνεις κατά 20εκ το επιτρεπόμενο της περιοχής και το ποσοστό ΥΥ σου είναι 1,20/10=12%. Αυτό αν κρίνεις το κτήριο ως μια ιδιοκτησία. Αν δουλέψεις επιμέρους κάθε όροφο, τότε κάθε όροφος έχει "επιτρεπόμενο" ύψος 3,33μ όπως σωστά αναφέρεις και το ποσοστό υπέρβασης ύψους στο ισόγειο είναι 0,60/3,33=18% ενώ στους ορόφους 0,30/3,33=9%. 

Ένα σημείο που με δυσκολεύει προσωπικά στην περίπτωσή σου @zulumpo (ίσως επειδή δεν γνωρίζω τις σχετικές διατάξεις) είναι τί συνεπάγεται το ότι δικαιούσαι 10μ ύψος σε περιοχή που, αν κατάλαβα, επιτρέπονται το πολύ διώροφα κτίρια και πώς κατ' επέκταση επηρεάζει αυτό το δεδομένο τους υπολογισμούς της ΥΥ.

Νομίζω αξίζει ο κόπος κάποιος που έχει προσδιορίσει μια μέθοδο προσέγγισης σε ανάλογες περιπτώσεις (κατανομή υπέρβασης επιτρεπόμενου ύψους κτιρίου στις οριζόντιες), να διαβάσει τα παραπάνω δεδομένα που παραθέτει ο συνάδελφος και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.