Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Συνάδελφοι,

κατά τον έλεγχο νομιμότητας για αγοραπωλησία και έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας που πραγματοποίησα σε οριζόντια ιδιοκτησία Α΄ ορόφου, διαπίστωσα ότι η στέγη που υπέρκειται του διαμερίσματος είναι υπερυψωμένη σε σχέση με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα να ξεπερνά το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
Η οροφή του διαμερίσματος είναι πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία αποτελεί και διαχωριστική επιφάνεια με την δίρριχτη στέγη που προανέφερα.
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που διέπει τις οριζόντιες ιδιοκτησίες, η στέγη είναι κοινόχρηστη και ανήκει από κοινού σε όλους τους κατόχους των διαμερισμάτων. Άρα λοιπόν, άποψη μου είναι ότι δεν απαιτείται τακτοποίηση της υπερύψωσης της στέγης από τον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Συμφωνείτε με αυτό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Σαν σκέψη σωστή, αλλά προκύπτει ξεκάθαρα από τη σύσταση ότι η στέγη θα είναι κοινόκτητη-κοινόχρηστη; Προσωπικά διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις, καθώς δεν αναφερόμαστε σε δώμα (κοινώς ταράτσα) που θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποτελεί περιοχή κοινής χρήσης στο κτίριο. 

Υ.Γ Να υποθέσω η στέγη είναι ξύλινη με επικάλυψη κεραμίδια; Αν ναι, μπορείς να την πεις και εδραζόμενη στέγη (σε αντίθεση με αυτή που δεν πατάει σε πλάκα και είναι αυτοφερόμενη).

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει ακόμα την σύσταση, περιμένω να μου την φέρουν. Νομίζω ότι η νομοθεσία είναι οριζόντια ως προς αυτό σε όλες τις πολυ-ιδιοκτησίες, δώμα, στέγη, όψεις θεωρούνται κοινόχρηστα.

Αυτός είναι ο λόγος που για παράδειγμα σε μια άδεια επισκευής της στέγης, τα έξοδα επιμερίζονται σε όλους τους συνιδιοκτήτες, έτσι δεν είναι;

 

Edited by Alejandro_92
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα.

Ερώτηση γιατί έχω αρκετό καιρό να ασχοληθώ με τις υπερβάσεις ύψους.

Εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων με επιτρεπόμενο ύψος τα 7,50μ., η άδεια προέβλεπε διώροφη οικοδομή, στην πράξη έγινε τριώροφη, άρα έχω έναν όροφο επιπλέον.

Την υπέρβαση ύψους την υπολογίζω όλη στον τρίτο όροφο (3,00μ) άρα κατηγορία 5 ή θα πάω με ότι υπερβαίνει τα 7,50μ που είναι τα επιτρεπόμενα άρα στην δική μου περίπτωση 1,50μ που στα 7,50μέτρα είναι το 20% άρα κατηγορία 4?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις.

 

Edited by harriszante
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Η υ.υ είναι 1,50 μ (9,0-7,5) άνωθεν του επιτρεπόμενου ύψους. επομένως συντ/της υπέρβασης ύψους 1,50/7.50 οριακά στο 20% (κατηγορία 4). Επιπλέον, να θυμηθείς και μια λοιπή παράβαση αν δεν έχει κατασκευαστεί στέγη (ως συνήθως σε οριοθετημένους οικισμούς είναι υποχρεωτική-βλ. εγκ. 3 παράρτ. ΣΤ Ν. 4178/13 κατ' αναλογία). Τώρα, αναφορικά με το που θα χρεώσεις την Υ.Υ, η επικρατούσα άποψη είναι να χρεώνεται στην τελευταία στάθμη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα. για το που θα χρεωθεί η υπέρβαση ύψους μας ενδιαφέρει όταν υπάρχει σύσταση Ο.Ι. που στην δικιά μου περίπτωση δεν ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.