Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Συμφωνώ με Karanus, είναι ακριβώς η περίπτωση που περιγράφεται στην αρχή της παρ. 10 του άρθρου 100 (η αντίθετη περίπτωση, για να ακριβολογούμε).

Βέβαια προυπόθεση για να είναι σωστή η απάντηση αυτή είναι να συντρέχει ο ίδιος ακριβώς όρος -περί "μη υπέρβασης του επιτρεπόμενου ΣΔ του ακινήτου"- και για την τελευταία περίπτωση της παρ. 10.

Αν αυτό δεν ισχύει, αν δηλαδή ο  υπολογισμός  με αναλυτικό,  που αναφέρεται εκεί,  ήταν δυνατός ΜΕ "υπέρβαση του επιτρεπόμενου ΣΔ του ακινήτου", τότε θα μπορούσε να επιλεγεί  αυτός ο τροπος. Το τελευταίο νομίζω πως δεν ισχύει.

Edited by maximos
Link to comment
Share on other sites

 

Συνάδελφε nikosantonakas, αν δεν προσδιορίσετε το αν η συγκεκριμένη υπέρβαση ύψους προκαλεί υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, νομίζω πως δεν μπορεί να δοθεί μια συνολική απάντηση. Δευτερευόντως  -επειδή δεν αναφερθήκατε σχετικά- αν δεν τηρείται η προυπόθεση του υπόγειου χώρου, δεν θα μπορείτε να υπολογίσετε την ΥΔ απο την αλλαγή χρήσης του υπογείου σε κύρια χρήση με μειωτικό συντελεστή (αν και δεν ρωτήσατε, το αναφέρω συμπληρωματικά, για την περίπτωση βέβαια που θα σας ενδιέφερε). Για το τελευταίο ερώτημα, ασφαλώς ναι, αφού είναι Κατ. 3 δεν εμπλέκεται η ΥΥ.

 

 

σε ευχαριστω συναδελφε για την απαντηση ,

1.συμπληρωνω λοιπον οτι η υπερυψωση της οροφης του υπογειου κατα 15 εκ ,δηλαδη απο 2.20μ στην αδεια σε 2.35μ,δεν προκαλει υπερβαση του  μεγιστου επιτρεπομενου υψους της περιοχης,αυτο που την προκαλει ειναι η αποθηκη κατ3 στο δωμα ,που δεν νομιζω οτι επηρεαζει.

2.Ως προς το δευτερο σκελος της απαντησης ,αν πληρουνται οι προυποθεσεις υπογειου-θα ηταν το δευτερο ερωτημα μου-κανω μια συντομη περιγραφη...

  στην αδεια του 83 υπαρχει μια τομη συμφωνα με τις τοτε προδιαγραφες ,δεν υπαρχουν υψομετρα στο τοπογραφικο κ στο διαγραμμα καλυψης κ  ο χωρος αναφερεται στις κατοψεις ,υπογειο ΒΧ.,απο τις δυο εναντι πλευρες υπαρχουν εφαπτομενα κτιρια,η τριτη πλευρα ειναι εφαπτομενη σε δρομο που βρισκεται στη σταθμη της οροφης <<υπογειου >>, τοσο στα σχεδια οσο κ στη πραγματικοτητα (δηλ υπερυψωθηκε το υπογειο 15 εκ για να φτασει στο επιπεδο του δρομου,οπως φαινοταν στην αδεια)κ τελος η τεταρτη απεναντι πλευρα που βρισκεται η εισοδος ειναι 1.10 ψηλοτερα απο τον αλλο δρομο (υψομετρικη διαφορα των δρομων 3.35μ).Η υπαρχουσα τομη αδειας δεν ειναι διαφωτιστικη ,διοτι δεν ειναι τομη κατα μηκος ωστε να φαινονται οι δρομοι,αλλα τομη κατα πλατος οπου φαινονται τα γειτονικα κ η σταθμη του επανω δρομου.

Κατα την αποψη μου κακως εδοθη τοτε σαν υπογειο ,αλλα δεν  εξεταζω την νομιμοτητα της αδειας,οποτε θεωρω το χωρο σαν υπογειο ,....θεωρω οτι παραμενει στην ιδια σταθμη με την αδεια (αλλωστε δεν φαινονται σταθμες,το μονο που εχω σαν μπουσουλα ειναι η οροφη του υπογειου στο υψος του δρομου τοτε κ τωρα μετα τα 15 εκ υπερυψωση)

Το μονο που δεν ειμαι σιγουρος αν το 2.35 μ ηταν αποδεκτο σαν υψος υπογειου το 1983

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Σε ισόγειο κτίριο με νόμιμο όγκο που συντίθεται από (νόμιμη) επιφάνεια 80μ2 και ύψος (εγκεκριμένο, δηλαδή νόμιμο) 3,30μ έχουμε υπέρβαση αυτού του ύψους κατά 20cm περίπου, δηλαδή το 3,30 κατασκευάστηκε 3,50. Το επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή είναι 7,50μ.

Αυτή η υπέρβαση ύψους προφανώς έγινε με την κατασκευή του κτιρίου (πώς αλλιώς? :smile:  :smile: ) , για το οποίο έχω αναφορά σε δημόσιο έγγραφο του 1967 (προικοσύμφωνο συμβόλαιο όπου περιγράφεται το κτίριο όχι με επιφάνεια αλλά αρκετά λεπτομερώς ως προς τους χώρους του κλπ...).

Παράλληλα στο κτίριο έχω και μια αυθαίρετη προσθήκη ΚΑΤ 2 (προ του 1983) που ακολουθεί το ύψος των 3,50μ .

Ενώ τέλος στο δώμα υπάρχει και μια αποθήκη 7 τ.μ. με ύψος 1,80. Τα παραπάνω έχω στο μυαλό μου να δηλωθούν ως εξής:

α. 1ο φύλλο καταγραφής ΚΑΤ 1 , όπου δηλώνονται 80 τ.μ. κατηγορίας 1 (1967 είπαμε..) με υπέρβαση ύψους = 20 cm < 20% x 750 = 150cm, με συντελεστή ΥΥ 1,20 , και χωρίς υπέρβαση κάλυψης, δόμησης.

β. 2ο φύλλο καταγραφής ΚΑΤ 2, όπου δηλώνονται τα τ.μ. της αυθαίρετης προσθήκης με ΥΔ,ΥΚ και Υ.Υ. 

γ. 3ο φύλλο καταγραφής ΚΑΤ3 με την αποθήκη επιφανείας 7 τ.μ. και ύψους 1,80 , και με την υπέρβαση ύψους που προκάλεσε αυτή η αποθήκη (1,80μ) δεν ξανασχολούμαι κατά την δήλωση των υπολοίπων φύλλων καταγραφής του κτιρίου.Κάποια άποψη? Ευχαριστώ!

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

συναδελφε κατα την αποψη μου,το πρωτο φυλλο καταγραφης δεν χρειαζεται ,δηλωνεις μια λοιπη παραβαση στο δευτερο φυλλο για την ΥΥ,επισηςστο δευτερο φυλλο  δεν χρειαζεται Υ.Υ.αφου δεν ξεπερνας το μεγιστο επιτρεπομενο υψος της περιοχης

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Γεια σου συνάδελφε. Περίπου το ίδιο δεν είναι?..Αφού είναι ΚΑΤ 1 αυτή η υπέρβαση ύψους των 20cm που περιγράφω στο 1ο φύλλο καταγραφής, και έτσι όπως λέω εγώ αλλά και όπως λες εσύ πάλι 250άρι δεν βγαίνει? 

Επεξηγεις λίγο που στηρίζεις τον αναλυτικό?Σε ευχαριστώ!

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

<<Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.>>ΑΡΘΡΟ 100 παρ10

Επισης δεν θα βαλεις ΥΥ για την προσθηκη

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, την οποία υποψιαζόμουν :smile: ..

Το λεκτικό του νόμου στο σημείο που παρέθεσες αναφέρει "οικοδομικής άδειας",ενώ η δική μου περίπτωση δεν έχει οικοδομική άδεια αλλά για το νόμιμο τμήμα της που αναφέρω έχει  οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση (είχε ρυθμιστεί με τον 720/1977 και βάσει και της παρ 7, άρθρο 15 του 1337/1983 δεν είχε υποχρέωση υπαγωγής στον 1337 και έτσι πήρε οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση για το νόμιμο τμήμα). Επομένως δεν είναι ορθότερο να το δηλώσω όπως προτείνω?

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

nikosantonakas

.....δηλωνεις μια λοιπη παραβαση στο δευτερο φυλλο για την ΥΥ,επισηςστο δευτερο φυλλο  δεν χρειαζεται Υ.Υ.αφου δεν ξεπερνας το μεγιστο επιτρεπομενο υψος της περιοχης........

 

Νομίζω αυτό ισχύει όταν έχουμε υπέρβαση ύψους χωρίς να συντρέχει υπέρβαση δόμησης.

 

Άρθρο 100

10.      Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφιστα- μένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμέ- νων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελε- στή δόμησης του ακινήτου, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται  χωρίς  να  πολλαπλασιάζεται  ο συντελε-στής του Παραρτήματος Α΄ αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρε- πόμενης κάλυψης

 

Στην περίπτωση που αναφέρει ο συνάδερφος όμως, πιστεύω ότι συντρέχει ΥΔ που είναι ίση με τα τμ της προσθήκης, +ΥΚ +ΥΥ τικάροντας το τεραγωνάκι του ύψους. Όπως γράφει ο συνάδερφος   pirsogiannis.

 

Και για την αποθήκη στο δώμα πιστεύω μόνο 1Κ3 , χωρίς την ΥΥ.

 

 

edit: Διόρθωσα αυτό που αναφέρει ο συνάδερφος στο #139

 

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

karanus μάλλον όπου γράφεις "αποθήκης" εννοείς "προσθήκης " γιατί όπως γράφω στο #133 (αρχικό μου μνμ) την αποθήκη πιστεύω πως πρέπει να την δηλώσω ΚΑΤ 3( βλέπε γ αρχικού μηνυματος) και την προσθήκη με ΥΔ,ΥΚ,ΥΥ (βλέπε β αρχικού μηνύματος).

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

 

nikosantonakas

.....δηλωνεις μια λοιπη παραβαση στο δευτερο φυλλο για την ΥΥ,επισηςστο δευτερο φυλλο  δεν χρειαζεται Υ.Υ.αφου δεν ξεπερνας το μεγιστο επιτρεπομενο υψος της περιοχης........

 

Νομίζω αυτό ισχύει όταν έχουμε υπέρβαση ύψους χωρίς να συντρέχει υπέρβαση δόμησης.

 

Άρθρο 100

10.      Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους(ποιου υψους της αδειας η του επιτρεπομενου,στα τετραγωνιδια αναφερει το επιτρεπομενο)νομίμως υφιστα- μένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμέ- νων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελε- στή δόμησης του ακινήτου, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται  χωρίς  να  πολλαπλασιάζεται  ο συντελε-στής του Παραρτήματος Α΄ αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρε- πόμενης κάλυψης<<Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 5.>>  θεωρω οτι αποτελει ξεχωριστη παραγραφο απο τα πιο πανω,

Στην περίπτωση που αναφέρει ο συνάδερφος όμως, πιστεύω ότι συντρέχει ΥΔ που είναι ίση με τα τμ της αποθήκης, +ΥΚ +ΥΥ τικάροντας το τεραγωνάκι του ύψους. Όπως γράφει ο συνάδερφος   pirsogiannis.Η αυθαιρετη προσθηκη για ποιο λογο θα παρει ΥΥ,εφοσον δεν περνα το max επιτρεπομενο υψος της περιοχης?

 

Και για την αποθήκη στο δώμα πιστεύω μόνο 1Κ3 , χωρίς την ΥΥ

 

 

Τελικα ξαναδιαβαζωντας το αρθρο,μου δημιουργειται η απορια γιατι στο πρωτο σκελος αναφερει <<νομιμως υφισταμενων κτιριων>> κ στη τελευταια  παραγραφο αναφερει  ΥΥ <<οικοδ.αδειας>>Μηπως η πρωτη παραγραφος αναφερεται στο επιτρεπομενο της περιοχης?

Edited by nikosantonakas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.