Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Το θέμα έχει και αυτό συζητηθεί εκτενώς με διαφορετικές (όπως αναμενόταν και είναι λογικό) απόψεις. Σύμφωνα με το άρθρο 100, με αναλυτικό προϋπολογισμό λογίζονται παραβάσεις που δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου με εξαίρεση όσους ρητά αναγράφονται (π.χ Η.Χ, κιόσκια κλπ). Επιπλέον, στην άλλοτε εγκύκλιο 3, αναφέρονταν ότι για τον υπολογισμό του προστίμου δεν ενδιαφέρει αν το υπάρχον ύψος συνάδει με αυτό της υφιστάμενης χρήσης κατά τους εκάστοτε κανονισμούς (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χαμηλά τμήματα σοφίτας στα άκρα της στέγης  ή ένα υπόγειο με χαμηλό ύψος μικρότερο του 2,20 κλπ). Επομένως, το να θεωρηθεί έτσι απλά, χωρίς τεκμηρίωση ότι το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό, ίσως να μην είναι τόσο καλή ιδέα. Έχει προταθεί από συναδέλφους, σε τέτοιες περιπτώσεις να τοποθετείται μια γυψοσανίδα στο άνοιγμα, οπότε εκεί έχεις μια μη βατή κατασκευή αναλυτικού. Εξυπακούεται ότι δεν είναι λανθασμένη αντιμετώπιση το να προσδιορίσεις το πρόστιμο με Υ.Δ μειωτικού συντελεστή, καθώς δεν βγάζεις Ο.Α αλλά υπάγεις την αυθαιρεσία είτε σε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είτε σε αναστολή κυρώσεων για 30 έτη (κατηγορία 5 όσο ήταν σε ισχύ).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση 

ωστοσο να κλείσω τη πρόσβαση στο χώρο ώστε να μπορώ να υπολογίσω με Α.Π. δεν το θεωρώ λύση . Ίσως να το αντιμετωπίσω με ΥΔΜΣ αλλά και πάλι όντας με ύψος μικρότερο του επιτρεπόμενου , δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να δηλωθεί ως υπόγειος χώρος στο Ε9 και στην τυχόν ΗΤΚ που θα εκδοθεί για το ακίνητο. 

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε άλλη μια φορά τι γράφω. Το ύψος δεν παίζει κανένα ρόλο για την τακτοποίηση (βλ. εγκ. 3 Ν. 4178 κατ' αναλογία). Από κει και πέρα οι επιλογές είναι γνωστές...

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλημέρα!

Μπορείτε παρακαλώ να με βοηθήσετε με το τι ίσχυε βάσει ΓΟΚ '73 για το ύψος υπογείου?

Έχω περίπτωση υπογείου σε 2όροφη οικοδομή όπου το υπόγειο στο δυσμενέστερο σημείο εξέχει πάνω από 2μ. από τη στάθμη 0 του εδάφους και θ'έλω να καταλάβω αν τακτοποιείται ως υπόγειο.. 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος αναφέρεται σε υπόγειες στάθμες, δίνοντας έτσι την ευχέρεια σ' εμάς να το αντιμετωπίσουμε κατά την κρίση  μας. Η εγκ. 2 Ν. 4495 διαφοροποιήθηκε και χωρίς να έχει δικαιοδοσία παρήγαγε νόμο αλλοιώνοντας-παραφράζοντας την διατύπωση του νόμου. Αν λοιπόν έχεις αυθαίρετο υπόγειο τότε το ρυθμίζεις με μειωτικό συντελεστή κατά το άρθρο 100. 

Υ.γ Αν θυμάμαι καλά για στον ΓΟΚ 73 επιτρέπονταν η οροφή  υπογείου μέχρι 1,80 μ. άνω της αφετηρίας μέτρησης ύψους.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

Σε διώροφη μεζονέτα+υπόγειο το ύψος του υπογείου (βοηθητικός χώρος) εσωτερικά είναι 2,60μ, αντί για 2,25μ που φαινόταν στα σχέδια της άδεια. Ωστόσο η στάθμη εξωτερικά δεν ξεφεύγει ώστε να μη μπορεί να χαρακτηριστεί υπόγειο αλλά ούτε και το συνολικό ύψος του κτιρίου. Η οροφή του είναι όπως στην άδεια. Δηλαδή, καταλήγει κανείς ότι έχει σκαφτεί περισσότερο στα θεμέλια και κέρδισε αυτούς τους 35 πόντους.

Δεν έχω ξανασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Θεωρείται αυθαιρεσία αυτό και καλύπτεται πχ με αναλυτικό ή δε προκύπτει λόγος τακτοποίησης?

Ευχαριστώ

Edited by aspire
Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ για την απάντηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ακινήτου θέλω να βγάλω ταυτότητα και δεν είχα σκοπό να προχωρήσω σε τακτοποίηση. Δεν έχει υπερβάσεις. Αν γινόταν ρύθμιση, έτσι θα το προσέγγιζα. Το θέμα είναι κατά πόσο κρίνεται απαραίτητο να  κάνεις ρύθμιση μόνο γι αυτό?

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)-Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή πέτυχες ακίνητο που δεν έχει την παραμικρή αυθαιρεσία ούτε καν αναλυτικού (κουφώματα, μικρομεταβολές διαστάσεων κλπ); Μάλλον πρέπει να παίξεις κάποιο τυχερό παιχνίδι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.