Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Εφόσον έχει τηρηθεί η στάθμη, υπολογίζεται με υπέρβαση δόμησης μειωτικού συντελεστή

-0,30 αν δεν είναι ανεξάρτητο

-0,50 αν είναι ανεξάρτητο

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχει τηρηθεί η στάθμη, υπολογίζεται με υπέρβαση δόμησης μειωτικού συντελεστή

-0,30 αν δεν είναι ανεξάρτητο

-0,50 αν είναι ανεξάρτητο

 

Πάντως Δανάη αυτό με τη στάθμη ίσχυε στον 4178/13....

 

Στον 4495/17 μέχρι να διευκρινιστεί, θεωρώ οτι δεν ισχύει. Διαφορετικά ας το είχαν ενσωματώσει εντός του σώματος του νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ εφόσον παραμένει υπόγειο.

Αν θεμελιώθηκε πιο ψηλά και έγινε ισόγειο δεν θα πάρει προφανώς μειωτικό. Δεν χρειάζεται παραπάνω διευκρίνηση αυτό

Link to comment
Share on other sites

Στον 4495/17 μέχρι να διευκρινιστεί, θεωρώ οτι δεν ισχύει. Διαφορετικά ας το είχαν ενσωματώσει εντός του σώματος του νόμου.

 

Αναφέρεται, διάβασέ το προσεκτικά και θα το βρες!

 

 

Ο Ν.4495/17 αναφέρει χαρακτηριστικά: "...6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: α) υπόγειες στάθμες που δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο, β) εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. Στις υπόγειες στάθμες, που αποτελούν αυτοτελή χώρο, εφαρμόζεται συντελεστής 0,50.....".

Δηλαδή, με απλά λόγια δεν θέτει απολύτως καμία προϋπόθεση να έχει εκδοθεί για το ακίνητο ΟΑ, διότι μόνο τότε και αποκλειστικά υφίσταται "υπόγεια στάθμη".
Αν κάποιος με νέα εγκύκλιο ορίσει κάτι διαφορετικό από αυτό, του προτείνω να το ...."καταπιεί" και να το κάνει "γαργάρες", διότι θα είναι ο μόνος που θα το εφαρμόσει!!!!
Κι αν θέλει πάμε νομικά να δούμε ποιός έχει δίκιο.....

Yπενθύμιση από τους κανόνες συμμετοχής σε όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χρώμα και έντονη γραμματοσειρά στα γραφόμενά τους :

 

Κανόνες Συμμετοχής

 

1. Επιδιώκουμε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενα σε μηνύματα και τίτλους.

  • Δε κάνουμε κατάχρηση της μορφοποίησης κειμένου με χρωματισμό και δεν χρησιμοποιούμε χρώματα στα γραπτά μας διαφορετικά του μαύρου και του μπλε, ώστε να είναι εύκολη η ανάγνωση.
  • Δεν κάνουμε κατάχρηση της έντονης (bold), πλάγιας (italics) και υπογραμμισμένης (underlined) γραφής γιατί τότε το κείμενό μας γίνεται κουραστικό και δίνουμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους τις απόψεις μας και όχι να παραθέσουμε απλώς τα επιχειρήματά μας.

yian

 

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είμαι τι γίνεται αν έχουμε στάθμη άδειας αλλά ξεμπάζωμα ;; (Τώρα που δεν υπάρχει εγκύκλιος που να παραπέμπει σε αναλυτικό); Πχ εγώ έχω ημιυπόγειο που λόγω ξεμπάζωμα τις έχει 2,00μ αντί για 1,50 (χωρίς να έχει ξε μπαζωθεί πλευρά πλήρως. Και έστω ότι τηρείται και στάθμη δαπέδου άδειας. Είμαι υπόγεια στάθμη η όχι; Θελουμε διευκρίνιση εδώ).

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Με προλάβες!

Αυτό ειναι όμως η λογική του 4178 & πιστοποιημένη με εγκύκλιο. Τώρα όμως δε προκύπτει ότι ισχύει αυτοδίκαια και στον 4495!

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο , πολλές φορές κρίνουμε με βάση τον 4178 απο κεκτημένη ταχύτητα ίσως.

Εαν υπονείς για την περιπτωσή σου να μην βάλεις τον μειωτικό, δεν πιστεύω ότι θα ισχύσει.

 

Πιστεύω όμως ότι πρόθεσή τους γενικά, είναι να τα κάνουν ευνοικότερα τα πράγματα και όχι δυσμενέστερα.

Έτσι έχω καταλάβει απο αυτά που έχουν πεί στο Ηράκλειο , στην Θεσσαλονίκη και στην Πελοπόνησο.

Άσχετα βέβαια το πόσο έτοιμοι ήταν γι'αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Όχι και γω επισήμανα απλά επίσημα δεν υπάρχουν οι παλιές εγκύκλιοι. Και γω πιστεύω θα το διευκρινίσουν, προς το ευνοϊκό, απλά μέχρι να γίνει αυτό ειναι παρακινδυνευμένη η οποία απόφαση (γιατί θα μιλάμε για μεγάλη διαφορα χρημάτων στην περίπτωση μου τουλάχιστον )

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα παιδιά.

Μου έτυχε η εξής περίπτωση που αφορά νομιμοποίηση - αλλαγή χρήσης - διαχωρισμός ιδιοκτησιών και άδεια λειτουργίας μαζί, οπότε δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό θέμα αλλά μιας και περιέχει νομιμοποίηση υπογείου είπα να το εντάξω εδώ.

Σε πολυκατοικία με άδεια του 1957 φαίνεται όλο το ημιυπόγειο ως 4 αποθήκες. Στην πραγματικότητα έγιναν 3 κατοικίες-διαμερίσματα. Εμένα με αφορά το 1 από αυτά, το οποίο είναι επιφάνειας 65m2. Σε συμβόλαιο αγοραπωλησίας του διαμερίσματος, το 1973 , περιγράφονται αναλυτικά οι χώροι του καθώς και το ποσοστό του από τα χιλιοστά της οικοδομής.

Ο ιδιοκτήτης τώρα, θέλει να χωρίσει την ιδιοκτησία του σε δύο ιδιοκτησίες, έτσι ώστε η μία ιδιοκτησία να παραμείνει κατοικία, και να αλλάξει τη χρήση από την άλλη ιδιοκτησία, από κατοικία σε κατάστημα ΚΥΕ με σκοπό την έκδοση άδειας λειτουργίας (οι προϋποθέσεις χώρου κυρίας χρήσης πληρούνται, ύψος-φωτισμός-αερισμός, ενώ επιτρέπεται η χρήση που θέλει να εγκαταστήσει από τις χρήσεις γης).

 

Το "εύκολο" είναι ένταξη στον 4495 του υπογείου ως προ του 1975 και μάλιστα με ελάχιστο πρόστιμο.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Μήπως θα πρέπει να εντάξω στον 4495 ως διαμερισμάτωση τον διαχωρισμό που θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης

 

2) Αν υποθέσουμε ότι προχωράμε με την νομιμοποίηση του υπογείου, για την αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα υπάρχει περίπτωση να κολλήσει κάπου στην πολεοδομία λόγω του ότι είναι ιδοκτησία από νομιμοποίηση?

 

3)Και αν υποθέσουμε ότι δεν κολλάει κάπου, η ΥΔΟΜ θα θέλει και Η/Μ μελέτες για την αλλαγή χρήσης μιας και στην άδεια φαίνεται ως αποθήκη? Ή μπορεί να τις γλιτώσω μιας και η ιδιοκτησία είναι από νομιμοποίηση? (Αλλαγές στα Η/Μ δεν θα υπάχουν σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση)

 

4) Υπάρχει κάποια απαίτηση σε ότι αφορά τις θέσεις στάθμευσης για την αλλαγή χρήσης απο κατοικία σε κατάστημα?

 

Συγγνώμη που τα ρωτάω όλα αυτά, αλλά αν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει κάπου το όλο θέμα, δεν υπάρχει λόγος για τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει και στη νομιμοποίηση της ιδιοκτησίας του..

Ευχαριστώ.

Edited by CAPRICE_
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.