Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε υπόγειες στάθμες


Recommended Posts

Kαλησπέρα,

σε ότι αφορά την υπόγεια στάθμη, και εφόσον δεν αναμένουμε άμεση επίλυση του θέματος με εγκύκλιο, εγώ καταλήγω στα εξής : 

-Για ακίνητα  εντός, εάν έχουν υπερύψωση από διαμορφωμένο της οροφής υπογείου ως 1,50μ (πάνω ή κάτω ίνα συζητήσιμο) ,  τα ορίζω υπόγειες στάθμες.

-Για τα εκτός σχεδίου που είναι πιο μπερδεμένα, σκέφτομαι να λαμβάνω το εξής όριο (από τελική διαμόρφωση) ανάλογα με το τί ίσχυε κατά την υλοποίηση της παράβασης: 

 -1,50μ βάσει το αρχικού ΠΔ του 1985, που ίσχυε ως ?2000?  / 1,00μ για 2000-2003 / 0,80μ για μετά το 2004.

 Το θεωρείτε πολύ αυστηρό ?

πάντως δε βλέπω τρόπο να θεωρήσω υπόγεια στάθμη έναν όροφο πχ τελείως ξεμπαζωμένο από τη μία πλευρά, επειδή μόνο και μόνο αναγραφόταν έτσι στην άδεια, δεδομένου ότι οι εγκύκλιοι του 4178 δεν ισχύουν βάσει Ν 4495/17.

ΥΓ θυμάται κάποιος παλιός πότε στα σίγουρα μπήκε το 1,00μ αντί 1,50μ στα εκτός? γιατί δε μπορώ να το βρω ξεκάθαρα αλλά νομίζω 2000.

 

                                         

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Γνωρίζει κάποιος αν σε οικόπεδο που ειναι εξ΄αδιαιρετου οριζόντια ιδιοκτησία (241μ2 σε οικόπεδο 750μ2) με υπόλοιπο συντελεστή μπορώ να τακτοποιήσω υπόγεια αποθήκη που έγινε διαμέρισμα ή πρέπει να βγάλω άδεια. Η αποθήκη είναι του 1960 έγινε καθ΄υπέρβαση της άδειας και νομιμοποιήθηκε με το Ν1512/85. Η αλλαγή χρήσης έγινε το 2004 και έχει απόσταση απο τα πλάγια όρια 2.50μ. σύμφωνα με τον ΓΟΚ 55. Αν γίνει τακτοποίηση εφόσον  υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή θα πάει με Υ.Δ. <50%  ή χωρίς υπέρβαση; Η πελάτισά μου έχει συνολικά 550/1000 στο οικόπεδο τμήμα των οποίων είναι σε μελλοντικό όροφο και της αναλογούν 50 μ2 υπολοίπου δόμησης ενώ η υπόγεια αποθήκη είναι 38μ2.

 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε να ρωτήσω :

- "οικόπεδο που είναι εξ αδιαιρέτου οριζόντια ???" Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Επίσης, το αν είναι υποχρεωτική η έκδοση άδειας νομιμοποίησης ή μπορεί να ρυθμιστεί η αυθαιρεσία, δεν είναι απόλυτα σαφές, εγώ το θεωρώ κατ επιλογή.

Εάν πας στην τακτοποίηση όμως, δεν παίζουν ρόλο υπόλοιπα κλπ κλπ. Ότι άλλαξε χρήση με υπέρβαση δόμησης, είναι προς δήλωση και χρέωση (ακόμα και αν έχεις υπόλοιπο μεγαλύτερο). Έχεις αποθήκη που έγινε κατοικία - μετρούσε στη δόμηση? αν όχι, έχεις καθαρή ΥΔ, για όλη την επιφάνεια που άλλαξε χρήση. 

Το "χωρίς υπέρβαση" αποκλείεται (αφορά μόνο ύψος).

Το ποσοστό υπέρβασης θα προκύψει από την επιφάνεια υπέρβασης προς το λόγο της επιτρεπόμενης δόμησης που αντιστοιχεί στο ποσοστό της οριζόντιας ιδιοκτησίας, δεν είναι δηλαδή δεδομένο ότι θα πάει <50%.

 

Καμιά άποψη για το προηγούμενο post μου από τους έμπειρους της παρέας??

 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Ένα σκαρίφημα  της περίπτωσής σου θα βοηθούσε ...

 

EDIT:   Nαι στο ερώτημα σου για το υπόγειο.

 

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

[το δικό μου γενικό ερώτημα αναφέρεσαι συνάδελφε?]

Διατυπώνω γενικά : 

πώς ορίζετε την ύπαρξη ή όχι Υπόγειας στάθμης στα πλαίσια του Ν 4495/17?

α) στα εντός σχεδίου / οικισμού ? βάζοντας ως όρι υπερύψωσης το 1,50μ? ή την μέγιστη υπερύψωση που έδειχνε η άδεια? 

β) στα εκτός σχεδίου? βάζοντας ως όριο το 1,50μ του ΓΟΚ (που παλιά ίσχυε και στα εκτός?) ? το 0,80μ που ισχύει για υπόγεια μετά το 2004? ή την υπερύψωση που έδειχνε η άδεια?

 

 

 

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν η ίδια ιδιοκτήτρια οπου το υπόγειο έχει 30/1000 έχει σε σύσταση άλλα 150/1000 σε μελλοντικό Β όροφο και 70/1000 σε μελλοντικό Γ όροφο  (που δεν μπορει να χτίσει λόγω παλαιότητας του κτιρίου)   μπορω να θεωρήσω οτι  έχει παραπάνω ποσοστά άρα μειώνεται ο συντελεστής υπέρβασης; Μήπως πρέπει να κάνει νέα σύσταση και να μεταφέρει τα ποσοστά στο υπόγειο;

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις χιλιοστά άλλης ή άλλων ΟΙ για να ρυθμίσεις με τον Ν.4495 αυθαιρεσίες μιας τρίτης ΟΙ, ανεξαρτήτως του ποιός είναι ο ιδιοκτήτης αυτών.

Προφανώς μετά τη ρύθμιση όλων των αυθαιρεσιών του ακινήτου, μπορεί να προχωρήσουν σε τροποποίηση της σύστασης και να επανακατανείμουν όποια κι όσα χιλιοστά θέλουν.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Θα ήθελα να ρωτήσω ,αν γνωρίζει κάποιος, εάν σε διώροφη οικία με υπόγειο (έτσι αναφερόταν στην άδεια) , στην οποία τμήμα του ανεξάρτητου υπόγειου έχει αλλάξει χρήση (έχει γίνει κατοικία και το υπόλοιπο έχει μείνει όπως ήταν) εάν τα τ.μ. της αλλαγής χρήσης παίρνουν μειωτικό συντελεστή 0,50... σημείωση: η μια μόνο πλευρά του υπογείου έχει ξεμπαζωθεί... Χρειάζεται για το λόγο αυτό επειδή σε εκείνη την πλευρά έχω υπέρβαση ύψους <20% να το βάλω στο φύλλο καταγραφής ή αφού στον αναλυτικό θα υπολογίσω τα κ.μ. του ξεμπαζώματος δεν χρειάζεται;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν τηρήθηκε η στάθμη του κτιρίου και έχεις απλώς ξεμπάζωμα της μιας πλευράς τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις μειωτικό + αναλυτικό για το ξεμπάζωμα.

Αν το κτίριο θεμελιώθηκε ψηλότερα και δεν έχεις πλέον υπόγειο αλλά ισόγειο πρέπει να υπολογίσεις υπέρβαση δόμησης χωρίς μειωτικό + υπέρβαση ύψους

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.