Μετάβαση στο περιεχόμενο

[N. 4495/17] Πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του Ν. 4495/17


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

Χώρος υπογείου στην οικοδομική άδεια ο οποίος έχει πλέον ξεμπαζωθεί και φαίνεται από την κύρια όψη σαν ισόγειο, έχοντας κρατήσει τη θεμελίωση σωστή (το ύψος), παίρνει μειωτικό συντελεστή για την αλλαγή χρήσης του; Επιπλέον, αυτός ο χώρος πλέον θεωρείται ισόγειο και ο το ισόγειο (στην άδεια) θεωρείται όροφος; Το τελευταίο το ρωτάω διότι θα γίνει μεταβίβαση και πρέπει να τα περιγράψω σωστά.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Άλλο πράγμα η τακτοποίηση, άλλο η έκδοση Ο.Α. Σε μια άδεια αν σχεδίαζες ένα τέτοιο κτίριο, αυτό θα ήταν διώροφο. Εδώ ρυθμίζεις την αυθαιρεσία, η οποία είναι το ξεμπάζωμα (ή την μη επιχωμάτωση αν το θες πιο σωστά) και την αλλαγή χρήσης σε κατοικία με υπέρβαση δόμησης. Για μένα ισχύει ο μειωτικός συντελεστής, διότι ο νόμος αναφέρει την εφαρμογή του γενικώς σε "υπόγειες στάθμες". Η γνωστή εγκ. 2 ν. 4495, ήρθε και έδωσε ερμηνεία διαφορετική από το νόμο (χωρίς να υπάρχει τέτοια δικαιοδοσία) συνδέοντας την εφαρμογή μειωτικού σε υπόγεια, με τον ορισμό τους βάσει του ΓΟΚ 85. Οπότε, αν δεχτείς το νόμο, βάζεις μειωτικό, ενώ αν δεχτείς την εγκύκλιο δεν βάζεις. Αν εφαρμόσεις μειωτικό, εξυπακούεται ότι περιγράφεις στην έκθεσή σου ότι πρόκειται για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης προβλεπόμενου στην Ο.Α χώρου βοηθητικής χρήσης, σε κύρια χρήση κατοικία, η οποία τακτοποιήθηκε και φαίνεται στην δήλωση σαν ΥΔ ΒΧ αποκλειστικά για λόγους υπολογισμού του προστίμου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 100).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Και εγώ διαβάζοντας το νήμα αυτό εκεί καταλήγω, όσον αφορά την χρήση του μειωτικού συντελεστή. Οπότε σαν περιγραφή θα δώσω πάνω κάτω ''...υπόγειος βοηθητικός χώρος που τακτοποιείται για την μη επιχωμάτωση του καθώς και για την αλλαγή χρήσης του σε χώρο κύριας χρήσης με ΥΔ μειωτικού συντελεστή.''

Και ελπίζω να μην το παίξει δύσκολη η συμβολαιογράφος.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Μη ξεχνάμε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν είναι μηχανικοί. Να τους δίνεις να καταλάβουν απλά και κατανοητά χωρίς συσχετίσεις με κανονισμούς και τι μέτραγε ή τι όχι βάσει κανονισμών. Καλύτερα περιγραφικά όπως το λες και αναφορά στο τι προέβλεπε η άδεια και στο τι ρυθμίστηκε στη δήλωση. Μην ξεχάσεις να κάνεις την ΗΤΚ μετά, καθώς χρειάζεται πιστοποιητικό πληρότητας.

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα την βοήθεια σας στην παρακάτω ερώτηση:

πελάτισσα μου η οποία είναι μακροχρόνια άνεργη έχει αυθαίρετο το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση αρχικής υποβολής. Η εν λόγω κατοικία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εξοικονομώ 2021. Γνωρίζω ότι για να εκδοθεί ταυτότητα κτιρίου πρέπει να είναι εξοφλημένο το 30% του συνολικού προστίμου. Ωστόσο ο οδηγός του εξοικονομώ απαιτεί η δήλωση αυθαιρέτου να βρίσκεται σε κατάσταση οριστικής υπαγωγής ή περαιωμένη.
Φτάνοντας στο ερώτημα μου θέλω να μάθω το εξής: εάν ως τρόπο καταβολής του προστίμου επιλέξω 1η δόση 30% και το υπόλοιπο με μηνιαία δόση και καταβληθεί κανονικά το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% θα μπορώ να υποβάλω οριστικά την δήλωση?? Η θα πρέπει να εξοφληθεί μεγαλύτερο ποσοστό πχ 50% ή 100% για να μπορώ να κάνω οριστική υπαγωγή? 

Σκοπός μου είναι να μπορέσω μεχρι της 19 του τρέχοντος μηνα να εκδόσω την ΗΤΚ και να την υποβάλω στο εξοικονομω

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,αν εξοφληθεί το 30% μπορείς να περάσεις σε οριστική υπαγωγή.Στο πεντασέλιδο της δήλωσης βεβαιώνεται η εξόφληση του 30%.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Γνωρίζει κανείς σε ποιο σημείο του ν. 4759/2020 υπάρχει το παρακάτω?

 

Δεν θεωρούνται  πλέον «μεγάλες» αυθαιρεσίες  της κατηγορίας 5 και εντάσσονται στην κατηγορία 4  με δυνατότητα οριστικής  εξαίρεσης  από την  κατεδάφιση  οι εξής περιπτώσεις:

κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, όταν έγιναν επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση.  Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκ.

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, anavatis said:

...

Γνωρίζει κανείς σε ποιο σημείο του ν. 4759/2020 υπάρχει το παρακάτω?...

έκανες αναζήτηση σ αυτό?

Το έχει και σε DOC με πολλές δυνατότητες αναζήτησης.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βρίσκω κάτι, κατέβασα το pdf... είδα το παρακάτω δημοσίευμα και αναρωτιέμαι αν ισχύει επίσημα???

https://ecopress.gr/afthaireta-katigorias-5-se-poies-perioch/

 

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.