Μετάβαση στο περιεχόμενο

[N. 4495/17] Πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων του Ν. 4495/17


Recommended Posts

Εγώ πάντως δεν βλέπω απολύτως κανένα λόγο, μηχανικός που έχει αναλάβει Δήλωση 4495 με υποχρέωση ΜΣΕ, να καθυστερεί π.χ.1,2,3,4,5 χρόνια για να την υποβάλλει. Την ολοκληρώνει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και εισπράττει και την αμοιβή του κι όλα μια χαρά!!!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως οι πελάτες είναι αυτοί που θέλουν να καθυστερήσουν τη ΜΣΕ, αφού ο νόμος τους δίνει αυτό το δικαίωμα, για να μην πληρώσουν το μεγάλο της κόστος από τώρα και ευελπιστώντας πως οι τιμές των αμοιβών των μηχανικών θα πέσουν με την πάροδο των ετών λόγω ανταγωνισμού, κρίσης κτλ ή ακόμα και πως το ίδιο το μέτρο των ΜΣΕ θα κριθεί ανεφάρμοστο αργότερα (πχ από την επόμενη κυβέρνηση) και θα προστεθούν επιπλέον εξαιρέσεις ή θα καταργθεί τελείως. Γενικά αυτή η άποψη - φήμη παίζει πολύ σε συζητήσεις που κάνω εγώ με αυθαιρετούχους, αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, pipakos said:

Συνήθως οι πελάτες είναι αυτοί που θέλουν να καθυστερήσουν τη ΜΣΕ, Δεν το πιστεύω αυτό.... αφού ο νόμος τους δίνει αυτό το δικαίωμα, Που το ξέρουν, αυτοί δεν ξέρουν την τύφλα τους.... Κι αν το μαθαίνουν από το μηχανικό, κακώς το μαθαίνουν έτσι.... για να μην πληρώσουν το μεγάλο της κόστος από τώρα και ευελπιστώντας πως οι τιμές των αμοιβών των μηχανικών θα πέσουν με την πάροδο των ετών λόγω ανταγωνισμού, κρίσης κτλ Μα, τότε γιατί ο μηχανικός κάνει τη δήλωση υπαγωγής; Γιατί ξεχωρίζει τις αμοιβές του; Γιατί τους δίδει αυτό το πλεονέκτημα; Γιατί, αφού θέλει και το κάνει (και καλά να πάθει) δεν εφαρμόζει μια πολιτική π.χ. 2.000 αμοιβή τώρα, ή 3.000 αμοιβή σε 5 χρόνια ή έστω 50 ευρώ το μήνα; κ.λπ. ή ακόμα και πως το ίδιο το μέτρο των ΜΣΕ θα κριθεί ανεφάρμοστο αργότερα (πχ από την επόμενη κυβέρνηση) και θα προστεθούν επιπλέον εξαιρέσεις ή θα καταργθεί τελείως. "Στη βράση κολλάει το σίδερο....", έτσι λένε στο χωριό μου! Είναι άλλο "πράγμα" να κουβαλάω κάτι μαζί μου, έτσι γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, κι άλλο να βγάλω χρήματα από ένα "πράγμα" γιατί μου χρειάζονται για να ζήσω.... Γενικά αυτή η άποψη - φήμη παίζει πολύ σε συζητήσεις που κάνω εγώ με αυθαιρετούχους, αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς ακόμα. Γιατί τότε κάνει ο μηχανικός το χατήρι στους αυθαιρετούχους και τους κάνει τη δήλωση υπαγωγής; Με βάση το νόμο ο μηχανικός ευθύνεται για τη συγκεκριμένη δήλωση και για ό,τι απαιτείται μέσω αυτής (και για τη ΜΣΕ δηλαδή) πως λοιπόν κατοχυρώνεται ότι, ο πελάτης του κάποια στιγμή θα δεήσει να του πει προχωρά στη ΜΣΕ και να τον εξοφλήσει; Τι θα συμβεί αν δεν το κάνει;;; Bλέπεις ότι, εντέχνως δεν αναφέρομαι σε μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων (που δεν έχουν δικαίωμα ΜΣΕ) και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι (από το νόμο) να εισάγουν δεύτερο μηχανικό στο σύστημα, ο οποίος θα την αναλάβει αφού πρωτίστως συμφωνήσει την αμοιβή του με τον πελάτη τους...... Εκεί να δεις τα ...."φάουλ" που έρχονται......

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 30/6/2018 at 1:23 ΜΜ, nikosantonakas said:

για να γυρισω μια δηλωση απο οριστικη σε υπαγωγη,(λογω πλεον της μη απαιτησης ΜΣΕ για αυθαιρεσιες<25τμ),υπεβαλλα το αιτημα ,και πληρωσα το 10ευρω.Πρεπει μα ανεβασω στα δικαιολογητικα την αποδειξη?? διοτι το τετραγωνιδιο <<εξοφλημενη>> δεν ειναι τσεκαρισμενο.

 

Επιλογή Α/Α αιτήματος Τύπος αιτήματος Ημ/νία εισαγωγής Κατάσταση αιτήματος Αιτιολόγηση / Υ.Δ. μηχανικού Ημ/νία ανάθεσης Σχόλια διαχειριστή Ημ/νία διεκπεραίωσης Εξοφλημένο
  10008763 Επαναφορά δήλωσης σε "Υπαγωγή" 30/06/2018 12:26:10 Σε εκκρεμότητα απαλλαγη απο υποχρεωση υποβολλης μελετης στατικης επαρκειας,μετα την τροποποιηση του 4495 για αυθαιρετες κατασκευες μικροτερες απο 25τμ       Δεν έχει ενεργοποιηθεί το τετραγωνίδιο επιλογής "Μόνο ανάγνωση"

Αφού το έχεις πληρώσει θα τσεκαριστεί από μόνο του σε 1-2 μέρες μόλις ενημερωθεί το σύστημα για την πληρωμή (όπως ενημερώνεται και για τις πληρωμές των προστίμων) και θα σου γυρίσει σε υπαγωγή η δήλωση

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να λέμε ψέματα στους πελάτες ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν ΜΣΕ από τώρα. Μέσα σε 5 χρόνια πολλά μπορούν να αλλάξουν, ήδη από τους πρώτες μήνες άλλαξαν. Από τους δικούς μου πελάτες μέχρι στιγμής υπήρχε μόνο ένας που ήθελε να κάνει ΜΣΕ, για να μην αφήσει εκκρεμότητα, για 5 τμ αυθαίρετη επέκταση μονοκατοικίας (είχε και κάποιες άλλες αυθαιρεσίες για τις οποίες δεν απαιτείται ΜΣΕ). Τον συμβούλεψα να περιμένει και τελικά σήμερα απαλλάχτηκε. Αν ήμουν στη θέση του θα εκτιμούσα ο μηχανικός που αναλάμβανε την υπόθεσή μου να με είχε συμβουλέψει ανάλογα και να γλίτωνα τα 2 με 3 χιλιάρικα για ένα κτίριο δεκαετίας με οικοδομική άδεια, στο οποίο η ΜΣΕ δεν είχε τίποτα άλλο να προσφέρει πέρα από το να αδειάσει την τσέπη του ιδιοκτήτη του.

Όπως και να έχει δεν είναι όλοι οι πελάτες άσχετοι. Υπάρχουν και αρκετοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις και κάποιοι που ενημερώνονται και παίρνουν προσφορές και από άλλους μηχανικούς και σε γενικές γραμμές ξέρουν τι τους γίνεται.

 

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

γεια σας. έχω μια περίπτωση ισογειου μονόχωρου κτίσματος προυφιστάμενου του 1983 εντός οικισμού, επιφάνειας 22 τ.μ. το οποίο διαθέτει ενα παλιό τζάκι με καμινάδα καθώς και έναν ξύλινης κατασκευής μικρό οντά με ξύλινη σκάλα (εσωτερικό ελεύθερο ύψος κτίσματος 2,90 μ., ελέυθερο ύψος οντά 1,70 μ. ελεύθερο ύψος χώρου κάτω από τον οντά 1,20 μ.). Δεν διαθέτει λουτρό ούτε υδραυλική εγκατάσταση. Ο ιδιοκτήτης το δηλώνει ως αποθήκη στο Ε9. Θα μπορούσε λόγω του τζακιού και του οντά να μην θεωρηθεί αποθήκη αλλά κύριος χώρος? και αν ο νόμος το θεωρεί ως κύριο χώρο, πως θα αποδείξω την αλλαγή χρήσης αφού μέχρι τώρα δηλώνεται ως αποθήκη και δεν έχει γίνει καμια αλλαγή? ουσιαστικά τον πελάτη τον συμφέρει να δηλωθεί ως κύριος διότι ο αγοραστής θα το μετατρέψει σε ξενώνα μάλλον. και το πρόστιμο είναι -είτε έτσι είτε αλλιώς- μικρό, λόγω παλαιότητας. ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς οικοδομική άδεια είναι το κτίριο οπότε δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρήση. Αν το δούμε εντελώς τυπικά, μια κατοικία πρέπει να συμπεριλαμβάνει λουτρό και κουζίνα. Εδώ όμως συζητάμε για τακτοποίηση, οπότε με μια αλλαγή στο Ε9 (λογικά θα υπάρχει πρόστιμο λόγω του ότι προκύπτει μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ στα προηγούμενα χρόνια και πρέπει να το συζητήσει με το λογιστή του) και καταχώρηση της χρήσης κατοικίας με έτος προγενέστερο του 2011 πιστεύω ότι μπορεί να υπαχθεί έτσι.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Κι εγω αρχικά αυτό σκέφτηκα Pavlos33 , οτι αφου δεν εχει τουαλέτα (τουλάχιστον) δεν μπορεί να θεωρηθεί κύριος χώρος. Μίλησα με λογιστή και όντως θα χρειαστεί αλλαγή Ε9 και θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά του  ΕΝΦΙΑ + πρόστιμο, οπότε δεν το βλέπω να το επιλέγει ο πελάτης. Θα το τακτοποιήσω ως αποθήκη στην παρούσα φάση (προυφιστάμενη του 1983 = οριστική εξαιρεση απο κατεδάφιση), και στο μέλλον, οπου θα θελήσει να το εκμετελλευτεί ο πελάτης ως κατοικία, μπορεί να εκδοθεί μια αδεια αλλαγής χρήσης και πιθανότατα και προσθήκης w.c. και πολυκούζινου..

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, το όριο των 50τ.μ. υπολογίζεται αθροιστικά αν έχω δύο ισόγειες αποθήκες? Π.χ. για δύο αποθήκες 40τ.μ.+20τ.μ. θα βάλω τα 50τ.μ. με μειωτικό και τα 10τ.μ χωρίς ή μπορώ να θεωρήσω ότι τα 50τ.μ. πάνε ανά αποθήκη?

 

Μην ανοίγεις νέο θέμα χωρίς να κάνεις αναζήτηση για ήδη υπάρχον με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου μεταφέρθηκε εδώ. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.