Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στο αρχικό σου ερώτημα δεν θυμάμαι αν το ανέφερες, οπότε απάντησα θεωρώντας ότι θα έχεις ακίνητο χωρίς ΠΣΟΙ. Αν τώρα κάνεις δηλώσεις για περισσότερες Ο.Ι θα βάλεις την αυθαιρεσία για κάθε μια από αυτές αφού θα έχεις ξεχωριστές δηλώσεις. Βεβαίως θα μου πεις ότι το κτίριο ανεγέρθηκε σε λανθασμένη θέση οπότε με μια παράβαση κατηγορίας 3 καλύπτεις όλες τις οριζόντιες. Αυτό το πολύ λογικό θα έπρεπε να συμβαίνει και για τις υπερβάσεις κάλυψης, κάτι που όμως δεν συμβαίνει αφού αν για παράδειγμα έχουμε κλείσιμο εξώστη καθ' ύψος σε κάθε Ο.Ι πας και χρεώνεις σε καθεμία από αυτές και Υ.Κ παρά το ότι η Υ.Κ είναι ένα μονοσήμαντο πολεοδομικό μέγεθος που αφορά το κτίριο (είχαμε πριν χρόνια αρκετές συζητήσεις στα πλαίσια του τότε ν. 4178 και 4014).

• Like 1
  • Απαντήσεις 869
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Δεν συμφωνώ ότι είναι λογικό μία αυθαιρεσία να έχει μικρότερο πρόστιμο γιατί την ίδια έχει κάνει και ο από κάτω. 

Οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης αφορούν τον υπολογισμό του ύψους του προστίμου της αυθαιρεσίας και μόνο, στα πλαίσια των νόμων των αυθαιρέτων, και γιαυτό υπολογίζονται σε κάθε αυθαιρεσία ξεχωριστά (και όχι με το σκεπτικό ενός διαγράμματος κάλυψης).

Δημοσιεύτηκε (edited)

Σαφώς και δεν συμφωνούμε ως μηχανικοί σε πολλά μη λογικά που επικράτησαν βάσει των τριών τελευταίων αυθαιρετονόμων. Εξήγησα παραπάνω σαν παράδειγμα το τι συμβαίνει με την κάλυψη και τον επιμερισμό που κάνουμε χρεώνοντας σε κάθε Ο.Ι. ενώ η κάλυψη αφορά μονοσήμαντο μέγεθος του κτιρίου. Ας ζυγίσει ο συνάδελφος το θέμα και το πως θα το αντιμετωπίσει. Συμφωνούμε φαντάζομαι ότι σε κάποια θέματα στους νόμους τακτοποίησης οι απαντήσεις δεν είναι μονοσήμαντες. Επισήμανα και αυτό που αναφέρεις (δηλαδή το μη λογικό)

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Παύλο βασικά εμείς οι δύο διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα.

Εγώ επεσήμανα ότι είναι σωστό και πρέπει να υπολογίζεται ξανά η υπέρβαση της κάλυψης σε κάθε όροφο διότι δεν αφορά πολεοδομική ιδιότητα του κτιρίου αλλά συντελεστή υπέρβασης που έχει σχέση με την σοβαρότητα της αυθαιρεσίας και τον υπολογισμό του προστίμου.

Δημοσιεύτηκε

Και όμως αν ανατρέξεις σε συζητήσεις που κάναμε στο ν. 4178 θα δεις τι λέγαμε τότε (συγκεκριμένα λέγαμε για τον επιμερισμό Υ.Κ στα χιλιοστά της οριζόντιας). Εννοείται ότι αυτό που λες εφαρμόζουμε, παρά το ότι δεν είναι πολεοδομικά σωστό  (στο πνεύμα των αυθαιρετονόμων είναι). Κατ΄ αναλογία λοιπόν γράφω και για την μετακίνηση σε σύννομη θέση στο παραπάνω ερώτημα. Αυτά και επιστρέφουμε στο θέμα.

• 1 month later...
Δημοσιεύτηκε (edited)

Γεια σας συνάδελφοι.

Ήθελα να ρωτήσω το εξής :

Η περίπτωση παραβίασης της γραμμής δόμησης, "τιμωρείται" με συντελεστή πλαγίων αποστάσεων

ή με συντελεστή παραβίασης προκηπίου;

Είμαι σε οριοθετημένο οικισμό < 2000 κατοίκων και υπάρχει διάταγμα καθορισμού γραμμής δόμησης (δεν είναι παραλιακός ο οικισμός μου) κατά το άρθρο 6, παρ. 3γ του Π.Δ. της 24 Απρ./3 Μαίου 1985.

Η οικοδομή που εξετάζω έχει παραβιάσει τη γραμμή αυτή.

Υπάρχει αναφορά σε κάποια εγκύκλιο ή λοιπή οδηγία;

Ευχαριστώ.

Edited by Teta
Δημοσιεύτηκε

@Teta 

Παραθέτω τους σχετικούς ορισμούς του ΓΟΚ.
Άρθρο 2, παρ. 11. Προκήπιο ή πρασιά είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται ανάμεσα στη ρυμοτομική γραμμή και τη γραμμή δόμησης ή οικοδομική γραμμή.
Άρθρο 2, παρ. 7. Οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) είναι κάθε δομήσιμη ενιαία έκταση, που βρίσκεται μέσα στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή μέσα στα όρια οικισμού και περιβάλλεται από κοινόχρηστους χώρους.

Είναι παράβαση προκηπίου, δηλαδή χρησιμοποιείται ο συντελεστής πρασιάς.

• Like 1
Δημοσιεύτηκε

@Perustum

Συνάδερφε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Με προβλημάτισες όμως. Με το ΝΟΚ, οι ορισμοί αυτοί έχουν διαφοροποιηθεί.

Δεν ξέρω τι να κάνω. Μου βγαίνει κατηγορία 5 με το συντελεστή προκηπίου...

Δημοσιεύτηκε

@Teta, είναι Κατηγορία 5 γιατί είναι προκήπιο.

Οι νόμοι αυθαιρέτων έχουν υπόψη μόνον κανονισμούς που ίσχυαν κατά την άδεια ή/και μέχρι το έτος 2011.

Ο ΝΟΚ είναι νόμος του 2012, δηλαδή άγνωστος στα αυθαίρετα...

• Upvote 1
Δημοσιεύτηκε
On 13/11/2024 at 1:57 ΜΜ, Teta said:

(...) Είμαι σε οριοθετημένο οικισμό < 2000 κατοίκων και υπάρχει διάταγμα καθορισμού γραμμής δόμησης (δεν είναι παραλιακός ο οικισμός μου) κατά το άρθρο 6, παρ. 3γ του Π.Δ. της 24 Απρ./3 Μαίου 1985....

Καλημέρα. Αναφέρεις διάταγμα καθορισμού. Μήπως εννοείς ότι εκδόθηκε για όλο το Νόμό αναφορικά με οριοθετημένους οικισμούς; Συνήθως σε αποφάσεις οριοθέτησης δεν αναφέρεται κάτι ή αν αναφέρεται, γίνεται λόγος για απόσταση από κύριους (βάσει ΦΕΚ) δημοτικούς δρόμους. Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετάσεις είναι αν στον οικισμό θεσπίστηκε (κάποιες φορές αναγράφονταν και στο δ. κάλυψης της Ο.Α) διαμορφωμένη-τοις πράγμασιν-γραμμή δόμησης βάσει της οποίας όχι απλώς επιτρέπονταν, αλλά επιβάλλονταν η οικοδομή να τοποθετηθεί επί της διαμορφωμένης αυτής γραμμής. Δώσε μας περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει με τον οικισμό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.