Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Δεν υπάρχει κάτι στο νόμο ή την ερμηνευτική εγκύκλιο. Επομένως κατά το ευμενέστερο μπορείς με μια λοιπή παράβαση να συμπεριλάβεις και την Υ.Υ. αναγράφοντας απλώς στην Τ.Ε ότι στην μια λοιπή παράβαση του Α 100 συμπεριλαμβάνεται η Υ.Υ κλπ.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παραβάσεις της περίπτωσης ιε) της Κατ. 3, που αφορούν αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις έως 5%, μπορούν να συνυπολογιστούν μαζί με λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις του άρθρου 100, σε μία κοινή λοιπή παράβαση; Ή θα πρέπει να δηλωθούν ως Κατ. 3 ξεχωριστά και οι παραβάσεις του άρθρου 100, ξεχωριστά;

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη παράγραφος της κατηγορίας 3 επειδή πραγματεύεται επιφάνεια χώρου δεν μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 100. Επιπλέον, λόγω του ότι είναι η δεύτερη υποπαράγραφος (η 1η αφορά την υπέρβαση εξωστών άνωθεν Κ.Χ) περίπτωση που μπορεί η αυθαιρεσία να ενταχθεί κατά παρέκκλιση στις απαγορευτικές διατάξεις του άρθρου 89, δεν μπορεί να υπαχθεί στο άρθρο 100.

αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως πέντε τοις εκατό (5%)  και  εφόσον  δεν  μεταβάλλεται  η  επιφάνεια  άνω  του  ποσοστού  πέντε  τοις  εκατό  (5%)  και  κατά  παρέκκλιση  των περιπτώσεων α, β και γ της παρ.2 του άρθρου 89, 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας.

Σε υπόγειο πολυκατοικίας που κατασκευάστηκε το 2005, ιδιοκτησία η οποία φαίνονταν ως παρκινγκ μοτο + παρκινγκ αυτοκινήτου, έχει μετατραπεί σε αποθήκη + παρκινγκ αυτοκινήτου, χωρίς να υπάρχει διαφορά στα τετραγωνικά. Στην ουσία έχει κλείσει ο χώρος της θέσης πάρκινγκ μοτο και έχει γίνει αποθήκη.

Θεωρώ ότι η αυθαιρεσία μπορεί να τακτοποιηθεί με το άρθρο 100, παρ.7 του Ν.4495/2017:

"7. Σε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, εφόσον ο προϋπολογισμός των εργασιών που έχουν εκτελεστεί δεν ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και δεν καταβάλλεται ειδικό πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, εφαρμόζεται η παρ. 5. Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από κύρια χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, στις περιπτώσεις όπου επέρχεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, όπως αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιομηχανία για την οποία εκδόθηκε άδεια, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου περιοχή σε κατοικία, εκτός των τυχόν υπολοίπων συντελεστών (εκτός σχεδίου, παλαιότητας) υπολογίζεται ο συντελεστής αλλαγής χρήσης σύμφωνα με το Παράρτημα Α΄ για την επιπλέον της επιτρεπόμενης για τη νέα χρήση επιφάνεια.

Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης, που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α΄."

Θεωρείτε σωστό τον ισχυρισμό;

Αν ναι, ως τι κατηγορία θα καταγράφατε την παράβαση; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεις ότι "κατασκευάστηκε". Η νόμιμη χρήση του χώρου βάσει εγκεκριμένης κάτοψης υπογείου ποια ήταν; 

Υπάρχει πράξη σύστασης;

Γενικώς ισχύει αυτό που αναφέρεις. Από Β.Χ σε ΒΧ με αναλυτικό (1 Λ.Π άρθρου 100). Κατηγορία 4 (κατά πάσα πιθανότητα).

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια έχει εκδοθεί το 2005, και η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί το 2007 σύμφωνα και με τη θεώρηση. Η νόμιμη χρήση ήταν parking moto + parking αυτοκινήτου και μετατράπηκε σύμφωνα με ότι έγραψα παραπάνω.

Υπάρχει πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών ναι.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Μία διευκρίνιση θα ήθελα επιπλέον. Επειδή αν βάλω 1 λοιπή παράβαση και κατηγορία 4, υπολογίζεται κανονικά ενιαίο ειδικό πρόστιμο στα 337.5 ευρώ, ενώ η παράγραφος παραπάνω, λέει μεταξύ άλλων: 

"...καταβάλλεται παράβολο διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και δεν καταβάλλεται ειδικό πρόστιμο. "

Βρίσκετε βάσιμο ισχυρισμό το να το βάλω κατηγορία 3 ;

 

Edited by vaglan13
Link to comment
Share on other sites

Ο χώρος στάθμευσης έχει οριοθετηθεί σωστά σε σχέση με το σχέδιο της άδειας; Μήπως έχει επεκταθεί αυθαίρετα σε χώρο ελιγμών ή άλλο κοινόχρηστο ή σε όμορη οριζόντια;

Αν όχι τότε ισχύει το παραπάνω. Κατηγορία 3 δεν πάνε οι αλλαγές χρήσεων.  Τα 337,5 Ευρώ προκύπτουν λόγω υπαγωγής μετά την 30/9./2020 (προσαύξηση προστίμου 35%)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει επέκταση στους κοινόχρηστους χώρους ή σε άλλη ιδιοκτησία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και τη συνεργασία.

Edited by vaglan13
Link to comment
Share on other sites

Oπότε, τα όρια της οριζόντιας και η επιφάνειά της βάσει άδειας και σύστασης είναι εντάξει όπως αναφέρεις, οπότε, το προχωράς με μια λοιπή παράβαση για την αλλαγή χρήσης από Β.Χ σε Β.Χ δυνάμει του άρθρου 100 Ν. 4495.

Link to comment
Share on other sites

Η διαμόρφωση των εξωστών που φαίνεται στη φωτογραφία και υφίσταται σε όλους τους ορόφους, αποτελεί παράβαση του άρθρου 100 παρ. 5 και υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό;

 

image00094.jpeg

Edited by Tim22
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.