Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και συγνώμη για το διπλό ποστ αλλά νόμιζα πως δεν είχε ανέβει (δεν κατάλαβα ότι το ανέβασα σε άλλο θέμα). 

Μήπως είναι πρόβλημα του συστήματος όμως το ότι δεν δέχεται κατασκευές αναλυτικού χωρίς άδεια στο οικόπεδο; Από τη μια εντάσσονται κατασκευές πριν το 2011 και από την άλλη βάζει την περίφραξη στην ίδια κατηγορία (5) με τα μεγάλα αυθαίρετα;

Επίσης στην επιλογή άδειας ΟΧΙ, πρέπει να επιλέξεις ποσοστό υπέρβασης που στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Άρα τι θα επιλέγαμε αν ήταν ανοιχτή η κατηγορία 5; Κάτι δεν κολλάει καλά ή κάτι μου διαφεύγει! Η επιλογή κατηγορίας - παλαιότητα επηρεάζει το πρόστιμο στην περίπτωση υπέρβασης δόμησης, κάλυψης, ύψους και λοιπών συντελεστών ενώ ο αναλυτικός δεν επηρεάζεται. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα του συστήματος, απλά έχει αποκλειστεί η κατηγορία 5. Αν ίσχυε ακόμα, τότε θα τα καταχωρούσες την αυθαίρετη περιιτοίχηση μετά το '83 ώς 1 ΛΠ και κατ.5, τώρα όμως δεν γίνεται. Συμπέρασμα: περιμένεις την κατ.5 "οσονούπω"...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,συνάδελφοι.Σε περίπτωση λυόμενης μονοκατοικίας εντος σχεδίου με οικοδομική άδεια του 1971(όταν βγήκε η άδεια το οικόπεδο ήταν εκτος σχεδίου) έχω τις εξης απορίες:

η περίφραξη του οικοπέδου λαμβάνεται ως λοιπή παράβασή ή μονο εφόσον υπερβαίνει το ύψος που ορίζεται στον οικοδομικό κανονισμό?Σε αυτήν την περίπτωση πρεπει να ελέγξω την περιτοίχιση με βάση το ΓΟΚ 55?Επίσης, η γκαραζόπορτα μπαίνει στον αναλυτικό προυπολογισμό?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καταλάβει το ερώτημα, η αυθαίρετη περίφραξη αντιμετωπίζεται ως λοιπή παράβαση. Εσύ ποια ακριβώς αυθαιρεσία έχεις σε σχέση με την άδεια;

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση μου,υπάρχουν αρκετές λοιπες παραβάσεις με αναλυτικό εκ των οποιων με προβληματιζουν τα εξης:

1)περίφραξη στην μπροστινή πλευρά με τσιμεντόλιθους ύψους 1 με 1,50 m και γκαραζόπορτα.Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει λοιπή παράβαση? Αν υπάρχει, στον αναλυτικό θα υπολογίσω όλο το ύψος της περίφραξη ή μονο το τμήμα που υπερβαίνει τον τότε ΓΟΚ?

2)μικρή αποθήκη στον ακάλυπτο με τσιμεντοσανίδες ύψους κάτω απο 2,50μ. Σε αυτην την περίπτωση μπορώ να το βάλλω με αναλυτικό αντι για κατηγορία 3(με βάση την εγκύκλιο 4 του ν4178?)

Link to comment
Share on other sites

Γεια και πάλι, γενικά ο έλεγχος γίνεται με βάση την άδεια η οποία ανέφερες πιο πάνω ότι υπάρχει. Αν η περίφραξη και η θύρα του γκαράζ δεν φαίνονται στην άδεια τότε ναι είναι αυθαίρετα και θα προστιμοποιηθούν ως λοιπές παραβάσεις. Για την κατηγορία της ΛΠ εξαρτάται πότε έχουν γίνει, κάτι το οποίο δεν αναφέρεις. Είμαι της άποψης ότι η αποθήκη που αναφέρεις  δεν μπορεί ενσωματωθεί στην ΛΠ, αφού αφορά χώρο που αντιστοιχίζεται σε επιφάνεια. Οπότε θα την υπολογίσεις για το πρόστιμο ως κατηγορία 3 σε ξεχωριστό φύλλο καταγραφής (επίσης θα πρέπει η επιφάνεια της απ/κης να είναι και έως 15 τμ).

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

καλημερα, 

στην κατοψη ισογειου της ΟΑ, που είναι του 1956 βεβαια, δεν φαίνεται τίποτε απο τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Φαίνεται ένα άδειο ορθογωνιο τόσο επί τόσο. Στην πράξη , ο χώρος είναι ενιαίος και έχει ένα w.c. Η ερώτηση είναι η εξής : πρόκειται για εσωτερικές διαρρυθμίσεις , που δεν συνιστούν αυθαιρεσία, ή δεδομένου ότι έγινε τροποιήση των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι μια λοιπή παράβαση? 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής για αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου.

Πρόκειται για αυθαίρετο κτίριο προ του 1975, το οποίο έχει ισόγειο και όροφο βάσει άδειας. Ωστόσο, στο δώμα έχει κατασκευαστεί απόληξη κλιμακοστασίου, καθώς και μια αυθαίρετη αποθήκη. Βάσει των σχεδίων της άδειας και όπως φαίνεται από την τομή και τις όψεις, φαίνεται ότι δεν προβλεπόταν να κατασκευαστεί η απόληξη. Να σημειωθεί ότι το ακίνητο έχει δικαίωμα υψούν. Αναρωτιέμαι λοιπόν, εάν η απόληξη θα μπει ως λοιπή παράβαση όπως αναφέρεται στην παρ. 5 του άρθρου 100 του Ν.4495 : "Για την εφαρμογή της παρ.5 διευκρινίζεται ότι για τα αυθαίρετα ανοιχτά κλιμακοστάσια το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό. Στην έννοια των αυθαίρετων ημιϋπαίθριων χώρων, στεγάστρων κ.λ.π. συμπεριλαμβάνονται και η αυθαίρετη απόληξη κλιμακοστασίου, καθώς και οι αυθαίρετοι ανοιχτοί υπόστυλοι χώροι (π.χ. pilotis, υπόστυλη στάθμη), που πρόκειται να παραμείνουν ως έχουν."  ή εάν θα υπολογιστεί ως Υ.Δ. , όπως και η αποθήκη που είναι έτσι κι αλλιώς αυθαίρετη. Λόγω του ότι είναι προ του 75 δεν με απασχολεί το πρόστιμο, αλλά να είναι σωστή η αντιμετώπιση. Επίσης , δεν έχουμε ΥΥ πάνω από το επιτρεπόμενο λόγω του ότι έχουμε υπολειπόμενο ύψος. 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η απόληξη σύμφωνα και με την εγκ. 1 Ν. 4495 μπορεί να υπαχθεί ως μια λοιπή παράβαση άρθρου 100. Η αποθήκη όχι, καθώς αυτή αντιστοιχίζεται σε επιφάνεια χώρου. Θα την υπάγεις, είτε στην κατηγορία 3 (αν πληροί τα κριτήρια), είτε βάσει των γενικών διατάξεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Απλά ακριβώς λόγω του ότι το κλιμακοστάσιο είναι κλειστό και όχι ανοιχτό, συνεπώς αντιστοιχίζεται σε επιφάνεια χώρου, θεώρησα ότι μάλλον είναι πιο σωστό να πάει με ΥΔ και ότι η συγκεκριμένη παράγραφος λογικά αφορά μόνο σε ανοιχτά κλιμακοστάσια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.