Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με αναλυτικό προϋπολογισμό

Recommended Posts

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ναι, οι χώροι έχουν χωριστεί με τοίχους, και έχουν υλοποιηθεί ακριβώς όπως αποτυπώνονται στην κάτοψη της πράξης σύστασης Ο.Ι., τουλάχιστον η ιδιοκτησία που μας ενδιαφέρει.

Οπότε, λες ότι δεν τεκμαίρεται νομιμότητα, παρότι στο συμβόλαιο, με το οποίο αγοράστηκε η ιδιοκτησία από τον πελάτη μου, το 1999, φαίνεται ακριβώς όπως είναι στην σημερινή μορφή, και χρειάζεται υπαγωγή, έτσι;

Γειά σας.

Επανέρχομαι στο θέμα.

Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που χρειάζεται διαμερισμάτωση, αφού με την οικοδομική άδεια φαινόταν ένας  ενιαίος χώρος 1000 τ.μ. χωρίς κανένα χώρισμα εσωτερικά, μετά έγινε πράξη ΣΟΙ, σύμφωνα με την οποία έγιναν εσωτερικά χωρίσματα για να υλοποιηθούν οι χώροι, ακριβώς όπως ορίζονταν από αυτή την πράξη ΣΟΙ. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια ή κάποιες από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες που να έχει διαφορετικές διαστάσεις και επιφάνεια από αυτές που αποτυπώνονται στην πράξη ΣΟΙ.

Το μόνο που δεν έγινε τότε (το 1999), είναι ότι δεν εκδόθηκε οικοδομική άδεια για την υλοποίηση της πράξης ΣΟΙ. Παρέκαμψαν δηλαδή την Πολεοδομία και πήγαν μόνο στον Συμβολαιογράφο, "πατώντας" μόνο στην αρχική οικοδομική άδεια, της οποίας το περίγραμμα έχει τηρηθεί ακριβώς.

Αυτό τελικά, ρωτάω αν χρειάζεται υπαγωγή στον ν.4495/17

Κι αν χρειάζεται κάτι, μπορεί να γίνει μόνο για την μία από τις 10 οριζόντιες ιδιοκτησίες, ή πρέπει να γίνει συνολικά για όλον τον όροφο;

Ευχαριστώ.

• Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η μία ιδιοκτησία χωρίστηκε σε δέκα.
Αυτό έγινε αυθαίρετα και γι' αυτό απαιτείται τακτοποίηση.
Η δ.δ. αφορά όλον τον όροφο και ρυθμίζεται με μία δήλωση για οποιαδήποτε ιδιοκτησία του ορόφου.
Το γεγονός ότι στη σύσταση περιγράφεται η πραγματική κατάσταση δεν αλλάζει κάτι ως προς την αυθαιρεσία της διαμερισμάτωσης.
Βοηθάει, όμως, επειδή δεν θα χρειαστεί τροποποίηση σύστασης μετά τη ρύθμιση.

Καλησπέρα έχω άδεια του 1972 όπου στο ογκομετρικό διάγραμμα υπολογίζεται μόνο κάλυψη. Υπάρχει χώρος ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα είναι ημιυπαίθριος και στην άδεια έχει προσμετρήσει στην κάλυψη και εμφανίζεται σωστά το περίγραμμά του. Πρέπει να δηλωθεί κάτι ως λοιπή παράβαση ή αρκεί ότι έχει προσμετρηθεί στην κάλυψη;

Ο χώρος σήμερα έχει κλειστεί ενώ στην άδεια εμφανίζεται ως στεγασμένη βεράντα (προ ΓΟΚ 85 δεν υπήρχε η έννοια του Η.Χ);

Edited by Pavlos33

Καλησπέρα, σε κάτοψη ισογείου εχουν δημιουργηθεί δύο εσοχές για τις εισόδου του κτιρίου, θα τις ονομάσω Η/Χ και θα τις βάλω με αναλυτικό? ή επειδή είναι εντός νομίμου περιγράμματος της κάτοψης της αδείας δεν θα της λάβω ως παράβαση ? Τα τετραγωνικά τους θα τα εντάξω στο αντίστοιχο διαμέρισμα που ανήκουν ? Επισυνάπτω και φωτογραφία.image.thumb.jpeg.89ac6f2f28493c64ff8e2b359b04fc6b.jpeg

Καλημέρα, αν στην κάτοψη της άδειας ο χώρος είναι ενιαίος με μία εξώθυρα και πλέον είναι 2 χώροι διακριτοί οι οποίοι οδηγούνε σε ξεχωριστά διαμερίσματα στον όροφο, τότε αν υπάρχει και σύσταση έχεις και διαφορετική διαμερισμάτωση. Κατά τα άλλα η δημιουργία εσοχών και οι γενικότερες αλλαγές στην όψη με αναλυτικό.

6 ώρες πριν, akis73 said:

Καλημέρα, αν στην κάτοψη της άδειας ο χώρος είναι ενιαίος με μία εξώθυρα και πλέον είναι 2 χώροι διακριτοί οι οποίοι οδηγούνε σε ξεχωριστά διαμερίσματα στον όροφο, τότε αν υπάρχει και σύσταση έχεις και διαφορετική διαμερισμάτωση. Κατά τα άλλα η δημιουργία εσοχών και οι γενικότερες αλλαγές στην όψη με αναλυτικό.

Ευχαριστώ πολύ, το ίδιο μου είπανε και από ΤΕΕ, αλλά θα το χαρακτηρίσω ώς ημιυπαίθριο? η θα το βάλω κατευθείαν στα τετραγωνικά του έκαστου διαμερίσματος και θα κάνω αναλυτικό? Μήπως δεν μπαίνουνε γενικά στα τ.μ. ισογείου ?

Η μόνη διαφορά είναι ότι ενώ έχω σύσταση μόνο καθέτου ιδιοκτησίας δλδ ολο το κτίριο ανήκει σε έναν, μου είπανε να βάλω και διαμερισμάτωση και ας μην έχω οριζόντια γτ το βλέπουμε λέει πολεοδομικά και δεν έχει να κάνει με σύσταση. Στην εγκύκλιο Εγκ.2/31.5.2019 λέει για αυτοτελή ιδιοκτησία αλλά επέμειναν. Δεν ξέρω τώρα αν το ΤΕΕ είναι κάποια εγγύηση, λογικά οχι γιατί εγώ υπογράφω οπότε αν κάποιος κάνει έλεγχο σε εμένα πεύτει το βάρος.

Edited by κονκακου

On 31/10/2024 at 11:38 ΠΜ, κονκακου said:

μου είπανε να βάλω και διαμερισμάτωση και ας μην έχω οριζόντια

Δεν έχεις διαμερισμάτωση. Αγνόησε την απάντηση.
Όλες οι αυθαιρεσίες που περιέγραψες υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό.
Ο χώρος μετά την πόρτα είναι εκτός διαμερίσματος και δεν προσμετράται στο εμβαδόν του.

• Like 1

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

Δύο ερωτησούλες :

1) Το κλείσιμο φωταγωγού από διαμέρισμα ( αυθαιρεσία που υπάρχει σε όλους τους ορόφους της πολυκατοικίας από κατασκευής) τακτοποιείται με υπέρβαση δόμησης ή με μία λοιπή παράβαση;

2) Μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε διαμέρισμα με λοιπή πολεοδομική παράβαση; Γιατί από όσο γνωρίζω αν έχει αλλάξει η χρήση του ακινήτου από κατασκευής του δηλώνεται στην καρτέλα "αλλαγή χρήσης" και έπειτα περνάς τα τετραγωνικά στην δόμηση. Η κάνω λάθος;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.