Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Καλησπέρα, η αλλαγή χρήσης του υπογείου από βοηθ. χώρο σε κατοικία θα δηλωθεί ως υπ. δόμησης χώρου μειωτικού συντελεστή. Με 0,30 μειωτικό αν ο χώρος συνδέεται με τον υπερκείμενο, με 0,50 αν είναι αυτοτελής. Δεν χρειάζεται να τικάρεις την επιλογή 'αλλαγή χρήσης', είναι για άλλη περίπτωση αυτό που δεν σε αφορά.

Προσοχή χρειάζεται στον υπολογισμό των συντ/τών υπέρβασης, μπορεί πρακτικά να είσαι κατ.5 και να μην μπορείς να κάνεις δήλωση καν, αν είσαι μετά το '83 σε παλαιότητα...

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 2/8/2024 at 9:42 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Κι ας μην ξεχνάμε ότι, την ευθύνη της προσκόμισης του αποδεικτικού εγγράφου παλαιότητας τη φέρει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου! Ο μηχανικός απλώς "προωθεί" το προσκομιζόμενο έγγραφο στη δήλωση υπαγωγής!!!

Επανέρχομαι στο θέμα μετά το καθιερωμένο αυγουστιάτικο διάλειμμα. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι πολεοδομίες όσο και το συποθα όσες φορές μου έχει ζητηθεί να αποδείξω παλαιότητα αυθαίρετων κατασκευών σε καταγγελίες, ΔΕΝ δέχονται το πρόσφατο ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Ε9 ως δημόσιο έγγραφο απόδειξης παλαιότητας (δέχονται τα παλιά μόνο Ε9 όπου εμφανίζεται το κτίσμα στο σύνολο της έκτασής του με μια μικρή απόκλιση). Αυτό ίσχυε και πριν τις ακατανόητες ερμηνείες κι έχουν γίνει ονειρικοί καυγάδες τόσο από πελάτες όσο και από μηχανικούς με τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, τώρα όμως δυστυχώς οι υποστηρικτές της μη χρήσης  του τροποποιημένου Ε9 έχουν αποκτήσει στήριγμα, το οποίο προκύπτει από νόμο (ν.4951/22), όχι από εγκύκλιο ή ερμηνευτική ερωταπάντηση. Για αυτούς λοιπόν το τροποποιημένο Ε9 δεν αποτελεί κάτι παραπάνω από μία υπεύθυνη δήλωση, όπως αυτές που ανεβάζαμε στον 4014. Να ενημερώσω ότι σε δική μου περσινή υπόθεση καταγγελίας που πήγε στο συποθα, λεβητοστάσιο που κατασκευάστηκε πριν το 1975 δεν έγινε αποδεκτό να δηλωθεί σε παλιά ημερομηνία μαζί με το κυρίως κτίσμα γιατί δεν εντοπίστηκε σε αεροφωτογραφίες αφού ήταν κάτω από πυκνή βλάστηση, πλην όμως εντοπίστηκε σε ορθοφωτοχάρτη που Κτηματολογίου περιόδου 2007 – 2009, και για να ξεμπλοκάρουμε αναγκαστήκαμε να δηλώσουμε το λεβητοστάσιο την περίοδο 2004 - 2011 ανεβάζοντας ελαφρώς το πρόστιμο του 4495, αλλά και πολύ περισσότερο την αξία ολόκληρου του ακινήτου στην εφορία σε μελλοντικό συμβόλαιο, καθότι το λεβητοστάσιο θα παρασύρει ολόκληρο το κτίσμα σε ημερομηνία μεταγενέστερη (2009).

Επίσης η φράση «Στην Τεχνική Έκθεση που υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα απαιτείται σχετική αιτιολόγηση, με ευθύνη του ιδιοκτήτη και μέριμνα του μηχανικού.», ανεξάρτητα από την ευθύνη του ιδιοκτήτη που είναι δεδομένη, αυτό το «μέριμνα» του μηχανικού δεν υπονοεί ότι ο μηχανικός αν δεν έχει στη διάθεσή του δημόσιο έγγραφό (όπως το εννοεί ο ν.4951/22) δεν θα πρέπει να δηλώσει την ημερομηνία που του ζητάει ο ιδιοκτήτης;

Συγχωρέστε με που δεν έχω διαβάσει όλες τις προηγούμενες σελίδες αλλά βλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα τροποποιημένα Ε9 και την αποδοχή τους από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, για αυτό και επιμένω να τα γράφω αυτά για να γλιτώσω κι άλλους συναδέλφους να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση που βρέθηκα κι εγώ με του πελάτες μου.

Link to comment
Share on other sites

Έχω περίπτωση αποθήκης υπογείου - οριζόντια ιδιοκτησία, σε πολυκατοικία όπου :

α) Η πολυκατοικία κατασκευάστηκε με άδεια του 1975.

β) Στην πράξη είναι κατοικία με μπάνιο - κουζίνα και ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι από παλιά ήταν έτσι. Έχει είσοδο από τον δρόμο με παράθυρα στο δρόμο και είναι σαν ημιυπόγειο. 

γ) Στο Ε9 είναι και ήταν αποθήκη υπογείου πάντα. 

δ) Στη ΔΕΗ είναι αποθήκη. Επίσης όσες φορές νοικιάστηκε πολύ παλιά πριν το 2000, νοικιάστηκε σαν αποθήκη.

ε) Στην σύσταση που για κάποιον λόγο άργησε να γίνει (το 2000) είναι αποθήκη, με κάτοψη μηχανικού που το δείχνει αποθήκη.

Γίνεται σε αυτό το υπόγειο να κάνω αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία με παλαιότητα προ 1982 (κατηγορία 2) με βάση μόνο τη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ που λέει ότι πήρε ρεύμα η παροχή του το 1977 ? 

Ουσιαστικά βασίζομαι στην εγκύκλιο 2 που λέει :

Παράθεση

στην περίπτωση υπέρβασης δόμησης με μετατροπή χώρων βοηθητικής χρήσης σε χώρους κύριας χρήσης, σε κτίρια με οικοδομική άδεια για τα οποία η μετατροπή δεν αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, λαμβάνεται ως χρόνος εγκατάστασης της κύριας χρήσης ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου, ανεξάρτητα τυχόν λειτουργικής σύνδεσής του με υπερκείμενους ορόφους, άλλως η 1.1.2004. Για τις περιπτώσεις ηλεκτροδότησης πριν από τη θεσμοθέτηση της θεώρησης της οικοδομικής άδειας από την Υ.ΔΟΜ, αντί του χρόνου θεώρησης
της αδείας, λαμβάνεται η ημερομηνία υποβολής αίτησης ηλεκτροδότησης στον αρμόδιο φορέα

 

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

On 21/8/2024 at 7:49 ΜΜ, pipakos said:

Επανέρχομαι στο θέμα μετά το καθιερωμένο αυγουστιάτικο διάλειμμα. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο οι πολεοδομίες όσο και το συποθα όσες φορές μου έχει ζητηθεί να αποδείξω παλαιότητα αυθαίρετων κατασκευών σε καταγγελίες, ΔΕΝ δέχονται το πρόσφατο ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Ε9 ως δημόσιο έγγραφο απόδειξης παλαιότητας (δέχονται τα παλιά μόνο Ε9 όπου εμφανίζεται το κτίσμα στο σύνολο της έκτασής του με μια μικρή απόκλιση)

Καλησπέρα, καταρχήν επειδή γράφεις ότι δεν έχεις διαβάσει το νήμα από την αρχή σε παραπέμπω στο παρακάτω και δες και 3-4 πιο μετά για τις τοποθετήσεις των συν/φων με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα, και για αυτό προσωπικά χρησιμοποιώ και εγώ πολύ συχνά το Ε9 ως αποδεικτικό:

https://www.michanikos.gr/forums/topic/68119-απόδειξη-χρόνου-κατασκευής-αυθαιρέτων-κατασκευών/?do=findComment&comment=1150878

Επίσης στο άρθρο 87 αναφέρεται ότι η παλαιότητα τεκμηριώνεται από τον τρόπο κατασκευής. Έτσι και πχ. αν για το λεβ/σιο που αναφέρεις ο τρόπος κατασκευής σε τεχνοτροπία, είδος και παλαιότητα υλικών, παραπέμπει σε παλαιότερα έτη, θα έπρεπε η επιτροπή να το δεχτεί και όχι να ερμηνεύει όπως την βολεύει το εν λόγω άρθρο.

2 ώρες πριν, nik said:

β) Στην πράξη είναι κατοικία με μπάνιο - κουζίνα και ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι από παλιά ήταν έτσι. Έχει είσοδο από τον δρόμο με παράθυρα στο δρόμο και είναι σαν ημιυπόγειο. 

Δες την παρ.β του άρθρου 87, αν έχει τίποτα η/μ εγκαταστάσεις που παραπέμπουν σε χρήση κατοικίας τότε μπορείς να θεωρήσεις ότι η αλλαγή χρήσης έγινε από τότε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έστω και με μια μικρή αμφιβολία θα συμφωνήσω σε όλα όσα γράφουν οι συνάδελφοι, απλά ανέφερα ότι έχω διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία ότι οι ευθυνόφοβες επιτροπές και υδομ έχουν διαφορειτκή προσέγγιση όσον αφορά το πρόσφατα τροποποιημένο Ε9, και δεν νομίζω να μου έτυχαν οι εξαιρέσεις. Για αυτό η δική μου συμβουλή είναι να μην επαναπαυόμαστε στην αλλαγή του Ε9 αλλά να εξαντλούμε πρώτα όλα τα περιθώρια έρευνας άλλων δημοσίων εγγράφων. Και ειδικά σε περιπτώσεις καταγγελιών να το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν προχωρήσουμε σε επιλογή παλαιότητας μόνο με πρόσφατα τροποποιημένο Ε9.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, nik said:

Γίνεται σε αυτό το υπόγειο να κάνω αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία με παλαιότητα προ 1982 (κατηγορία 2) με βάση μόνο τη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση αρχικής ηλεκτροδότησης από ΔΕΔΔΗΕ που λέει ότι πήρε ρεύμα η παροχή του το 1977 ? 

Ουσιαστικά βασίζομαι στην εγκύκλιο 2 που λέει :

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2 ναι μπορείς να προχωρήσεις έτσι όπως λες.

Link to comment
Share on other sites

Έχω μια επαγγελματική αποθήκη(ετσι βγήκε η άδεια).Στην συνέχεια εσωτερικά έχει δημιουργηθεί ένα εργαστήριο παραγωγής διαφορων ελαιων.Χρησιμοποιείται και σαν εμπορική αποθήκη.

Εχει και άλλες αυθαιρεσίες και θα πάω για άδεια νομιμοποίησης μπορώ με την άδεια να το ονομάσω βιοτεχνικό χώρο(εμπορική αποθήκη+εργαστήριο,μικτή χρήση δηλ)για καλύτερα;

 

Υ.Γ.Η χρήση επιτρεπεται δεν έχω πρόβλημα

Edited by χαιδω
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.