Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17 ] Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης


Recommended Posts

Άρα, δεν πήγε με τις εμπορικές αλλά με τα βιομηχανικά-βιοτεχνικά του άρθρου 3.

Αν έχτιζε κατοικία δικαιούταν δόμηση 198,75 ( παρ 2β άρθρ. 6 ΦΕΚ 270/Δ/85). Έγινε αλλαγή χρήσης στα 155 τμ οπότε δεν υπερβαίνουν τα 198,75 τμ και έτσι την αλλαγή χρήσης την υπολογίζεις με αναλυτικό.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ερώτημα είναι στην επιλογή "είδος χρήσης" τι καταχωρούμε? "υπηρεσίες" , "βιομηχανία" ή "άλλη κατοικία"?

Σαν επικρατούσα χρήση κτηρίου θεωρώ ότι είναι "υπηρεσίες" 

Επίσης σχετικά με τον υπολογισμό του προστίμου

- Τα υπόλοιπα τετραγωνικά που έχουν χρήση σύμφωνα με την οικ. άδεια δεν θεωρούνται ως αυθαίρετα επειδή προέκυψε μικτή χρήση? Σωστά?

Σχετικά με τις ερωτοαπαντήσεις ΤΕΕ

Στην OmadApant-76_21.1.2019 και Ε/Α 1866 αναφέρει ότι την επιφάνεια της αλλαγής χρήσης τα υπολογίζεις με συντελεστή αλλαγής χρήσης. Παρόμοια είναι και στην OmadApant-99_3.8.2020 και Ε/Α 2278.

Θεωρώ ότι και τα δύο είναι σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Ο συντ/της αλλαγής χρήσης στο κλασσικό παράδειγμα που δίνεται για γήπεδο εκτός σχεδίου με εγκεκριμένη χρήση γραφείων 600 τμ που μετατράπηκε σε κατοικία, μπαίνει στα 400 τμ ενώ στα 200 τμ κατοικία που δικαιούται το γήπεδο, μπαίνει αναλυτικός.

Δεν θα εξετάσεις όπως όταν θα εξέδιδες μια Ο.Α την μικτή χρήση, καθώς τότε εξετάζεις ντόμινο παραβάσεις, τις οποίες ως γνωστόν δεν τις εξετάζουμε (πχ δεν εξετάζεις  παραβίαση ιδεατού στερεού σε Υ.Υ, δεν εξετάζεις Υ.Υ που προέκυψε από εκχωμάτωση κ.ο.κ). Επομένως, τα 155 τμ είναι αυτά για τα οποία έγινε η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και πάνε με αναλυτικό. Η χρήση παραμένει αυτή που λες αν και χρήση βιομηχανικό να βάλεις δεν είναι λάθος. Από άποψη μειωτικού είναι το ίδιο καθώς έχεις το 0,60 και στις δυο περιπτώσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το κλασσικό παράδειγμα αναφέρω ότι όλο το κτήριο των 600,00 τ.μ. έχει αλλάξει χρήση, οπότε η αυθαιρεσία αγγίζει όλη την "επιφάνεια" .Αλλά ναι είναι μία σωστή ερμηνεία έτσι όπως το λέτε.

και μία τελευταία ερώτηση σε περίπτωση μεταφοράς δήλωσης για την έγκριση από επιτροπή λόγω διαφοράς προστίμου ισχύει για αύξηση πάνω από 20% ή και μείωση πάνω από 20%?

Ξέρουμε τι δικαιολογητικά χρειάζεται και πόσο περίπου διαρκεί να πάρει τη έγκριση?

Ευχαριστώ. 

και μία τελευταία ερώτηση σε περίπτωση μεταφοράς δήλωσης για την έγκριση από επιτροπή λόγω διαφοράς προστίμου ισχύει για αύξηση πάνω από 20% ή και μείωση πάνω από 20%?

Ξέρουμε τι δικαιολογητικά χρειάζεται και πόσο περίπου διαρκεί να πάρει τη έγκριση?

Ευχαριστώ. 

(Μην απαντάς με παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος. Μπορείς κατευθείαν να γράψεις το μήνυμά σου χωρίς παράθεση)

 

Οι συνεχόμενες δημοσιεύσεις-παραθέσεις δεν επιτρέπονται. Τα μηνύματά σου συγχωνεύτηκαν. Αν προκύπτει η ανάγκη συμπλήρωσης της αρχικής δημοσίευσης, χρησιμοποίησε την επιλογή  «επεξεργασία» και αν θέλεις να παραθέσεις τμήματα μηνυμάτων από περισσότερα posts επίλεξε "multiquote" . Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, έχω περίπτωση ισογείου καταστήματος με πατάρι στο οποίο έχει αυθαιρεσία υπέρβασης δόμησης επιπλέον παταριού το οποίο θα το ρυθμίσω με μειωτικό συντελεστή. Το ερώτημα είναι τί γίνεται με το νόμιμο  πατάρι διότι ο ιδιοκτήτης θέλει να το χρησιμοποιήσει ως κύριο χώρο ιατρείο. Θα πρέπει και αυτό να ρυθμιστεί ή λόγω των διατάξεων του ΝΟΚ θεωρείται ως χώρος κύριας χρήσης? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

49 λεπτά πριν, gella said:

...Το ερώτημα είναι τί γίνεται με το νόμιμο  πατάρι διότι ο ιδιοκτήτης θέλει να το χρησιμοποιήσει ως κύριο χώρο ιατρείο. ...

αν νόμιμο πατάρι τότε να υποθέσω ότι είναι με ΓΟΚ 73.

Αν ναι θέλει και αυτό τακτοποίηση για να γίνει χώρος κυρίας χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα , να ρωτήσω και εγώ κάτι .Το ισόγειο διώροφης οικοδομής με Ο.Α του 1966 το έδειχναν κατάστημα και από το 1975 και μετά λειτοργεί ως φροντιστήριο αγγλικών.  Θεωρείται αυθαίρετη αλλαγή χρήσης πιστεύετε συνάδελφοι; Και αν ναι χρειάζεται και μελέτη στατικής επάρκειας εφόσον αλλάζει η σπουδαιότητα από Σ2 σε Σ3; 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Οι εξειδικευμένες χρήσεις θεσμοθετήθηκαν πολύ αργότερα από το 1966, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση. Συνεπώς, δεν χρειάζεται ΜΣΕ, ούτε βεβαίωση φορτίων μιας και πρόκειται για ισόγειο.

Link to comment
Share on other sites

@dmarkoul79 Προ ΓΟΚ 85 δεν υπήρχε η έννοια αυθαίρετης αλλαγής χρήσης. Στην εγκύκλιο 3 Ν. 4178 αναφέρεται ότι αλλαγή χρήσης προ Γ0Κ 85 δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Όμως, λόγω των αδειοδοτήσεων (πλέον γνωστοποιήσεων έναρξης λειτουργίας) θα χρειαστεί σίγουρα κάτοψη, οπότε η κοινή πρακτική είναι να το τακτοποιούμε εντάσσοντάς το στο ν. 4495/17 ως αλλαγή χρήσης από Κ.Χ σε Κ.Χ (1 Λ.Π). Όμως, το ότι ένας χώρος υπάγεται στις διατάξεις περί αναστολής κυρώσεων και εξαιρείται οριστικά από την κατεδάφιση δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πληροί τις προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία είτε υφιστάμενης χρήσης είτε κάποιας άλλης. Για παράδειγμα μπορεί ένα υπόγειο να τακτοποιήθηκε για αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία ή σε κατάστημα. Δεν είναι όμως σίγουρο (σχεδόν απίθανο) αν θα μπορέσει κάποιος νόμιμα να λειτουργήσει γυμναστήριο, κατάστημα, ιατρείο κλπ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@gella 

Γράφεις ότι «ο ιδιοκτήτης θέλει να το χρησιμοποιήσει».
Η ρύθμιση αυθαιρέτων αφορά αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν εγκατασταθεί πριν από τις 28.7.2011.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.