Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Ευστάθεια τζακιού


vchrist

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Αρχικά παρατήρησα στο τζάκι του σπιτιού μου κάποιες επιφανειακές ρωγμές κατά μήκος του σημείου επαφής της καμιναδας του τζακιού με το τοίχο

Δεν έδωσα σημασία γιατί μου φάνηκε κατι επιφανειακό στο σοβά

Μετά όμως από μερικά «ανάματα» διαπίστωσα ότι δημιουργήθηκε και εγκάρσια ρωγμή περίπου στο μέσο της εστίας του τζακιού από την εξωτερική πλευρά πάνω στο σοβά που φτάνει μέχρι το σημείο επαφής 2 πυροτουβλων

(Πυροτουβλο 5 εκατοστά και τούβλο πάχους 15 εκατοστών σοβατισμένο)

Να αρχίσω να ανησυχώ, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια του τζακιού , ή μήπως είναι κάτι επιφανειακό?

Έχετε παρατηρήσει ποτέ κάτι παρόμοιο? :confused:

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Στα περισσότερα τζάκια εμφανίζονται τριχοειδής ρωγμές στα σοβαδίσματα του κώνου λόγο των συστολών -διαστολών συνηθως είναι κατακόρυφες και ξεκίνουν από χαμηλά πρός τα πάνω, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο, ανέβασε και καμμια φωτογραφία να δούμε. Δεν μπορώ να φανταστω κατι επικίνδυνο για να συμβεί, προσοχή χρειαζόνται οι εξωτερικές καμινάδες όταν φτάνουν σε μεγάλο ύψος για τον τρόπο στηριξης τους.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Πολωνία και έχω δει ένα καταπληκτικό σύστημα θέρμανσης. Είναι αυτό που καθιερώθηκε να ονομάζεται «Ρώσικο τζάκι»!

 

Το σύστημα είναι τόσο πετυχημένο στη σχέση κατανάλωσης / απόδοσης που το χρησιμοποιούν και σε χώρες όπως η Φιλανδία και ο Καναδάς εδώ και πολλά χρόνια και συναντάται κυρίως σε κτίρια της επαρχίας και της υπαίθρου. Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως με μία μικρή ποσότητα ξύλου ή κάρβουνου ζεσταίνεται ένα ολόκληρο κτίριο και όχι μόνο το δωμάτιο που βρίσκεται το τζάκι, όπως με τα τζάκια που συναντάμε στην Ελλάδα.

 

Πρόκειται για κλειστό, χτιστό, τζάκι και η γενική ιδέα στηρίζεται σε τρεις παραμέτρους:

• Τον έλεγχο της καύσης.

• Τη μετάκαυση των καυσαερίων.

• Την εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων

 

Οι συνδυασμοί που επιτυγχάνονται με την αξιοποίηση των παραπάνω τριών παραμέτρων είναι αρκετοί και καλύπτουν το σύνολο των αναγκών π.χ. μίας μονοκατοικίας στην ύπαιθρο, όσον αφορά την κεντρική θέρμανση, το ζεστό νερό χρήσης, το μαγείρεμα, το φούρνο μέχρι το κάπνισμα κρεάτων.

 

Από αισθητικής πλευράς έχω δει πραγματικά αριστουργήματα τέχνης επενδεδυμένα με πλακάκι ή πέτρα. Οι τεχνίτες που τα κατασκευάζουν όμως σπανίζουν πλέον.

 

Στην απλή του μορφή το κατασκευάζουν στο κέντρο του κτίσματος και η θερμότητα ακτινοβολεί από έναν κεντρικό τοίχο, μέσα από τον οποίο διέρχεται ελικοειδώς η καμινάδα.

Στις νεώτερες κατασκευές συνδυάζεται με το μπόιλερ της κεντρικής θέρμανσης, αλλά και με ηλιακό θερμοσίφωνα (μάλιστα στην Πολωνία με την περιορισμένη ηλιοφάνεια).

Τα τελευταία χρόνια γίνονται και άλλου είδους συνδυασμοί με το παραπάνω σύστημα, όπως η χρίση της γεωθερμίας η οποία μάλιστα επιδοτείται από το κράτος…

 

Φανταστείτε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και την απόδοση της εφαρμογής του συστήματος, σε συνδυασμό με άλλες πηγές, όπως η γεωθερμία (κάθετη ή οριζόντια) και η ηλιακή, με τη σωστή θερμομόνωση των κτιρίων, για μονοκατοικίες στην επαρχεία στην Ελλάδα! Υπολογίστε την οικονομία σε βάθος χρόνου, αλλά κυρίως την αυτονομία που προσφέρει σε δυσπρόσιτες περιοχές.

 

Ορίστε μερικές διευθύνσεις για να πάρετε μία ιδέα γιατί μιλάω.

http://www.grannysstore.com/Do-It-Yourself/masonry_stoves.htm

http://www.tempcast.com/

 

Πιστεύω πως μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες αν το ψάξετε και εσείς και ελπίζω επίσης να τις μοιραστείτε με μας τους υπόλοιπους

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

 

Αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα στην εξωτερική επιφάνεια του τζακιού μου, όπως και ο φίλος ποιο πάνω.

 

Ποιο συγκεκριμένα, στον τοίχο πάνω απο την εστία, έχει δημιουργηθεί μια κάθετη ρωγμή η οποία διατρέχει όλη την καμινάδα μέχρι το ταβάνι. Η ρωγμή αυτή είναι εντονότερη όσο πλησιάζει την εστία και καταλήγει σε μια μικρή -σαν τριχοειδή- ψηλά προς το ταβάνι.

Οταν ανάβει αρκετή ώρα το τζάκι, η ρωγμή διαστέλλεται αρκετα, ενω οταν κρυώνει, αυτή επανέρχεται στις αρχικές της διαστάσεις.

 

Σας παραθέτω κάτωθι μια φωτογραφία που απεικονίζει το κάτω μέρος της ρωγμής:

post-38569-131887242517_thumb.jpg

Χωρίς να καταχραστώ τον χώρο και τον χρόνο σας, θα ήθελα να ακούσω τις συμβουλές σας όσον αφορά την ορθή αντιμετώπισή της:

> Χρήση ελαστομερούς στόκου;

> Επένδυση γυψοσανίδας

> Κάτι άλλο;;;

 

Προβληματίζομαι καθόσον η μεγάλη "κίνηση" που παρατηρείται στην ρηγμάτωση τον χειμώνα (με την χρήση του τζακιού) θεωρώ ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα σε οτιδήποτε τοποθετηθεί ως κάλυψη απο πάνω της.

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή και την βοήθειά σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.