Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Οτιδήποτε εκτός ειδικότητας πρέπει να μην υφίσταται. Αλλά νομίζω συνάδελφοι ότι κάποιοι επιθυμούν απλά εξίσωση προς τα πάνω χωρίς αλλαγή κουλτούρας. Επίσης αυτά περί αδερφών Επιστημών ξαδελφων κτλ τα ακούς από κάτι μαθουσαλες μηχανικούς. ...

 

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Άλλο απεριόριστη πρόσβαση σε 5-10 διαφορετικά πεδία ταυτόχρονα με την κτήση του πτυχίου και άλλο να υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση που αυξάνεται ανάλογα με την εμπειρία, την περαιτέρω εκπαίδευση κτλ

 

αα δηλαδή θα παίξει τέτοια κατάσταση;

 

ωστόσο το πόσο διαφορετικότερα είναι αυτά τα 5-10 είναι κάτι σχετικό. το πρόγραμμα του τεϊ π/μ τα μοιράζει σε 2 μόνο τομείς..

 

όσο για την πυρασφάλεια ο χημικός μηχανικός είναι μάλλον ο μόνος που θα έπρεπε να υπογράφει....

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε

Μπαίνω αργά στην κουβέντα.

 

3. Το Imperial College διαλέγει ποιος σπουδάζει σε αυτό. Το θέμα είναι το ΚΡΑΤΟΣ αποκλείει τον απόφοιτο ενός ιδρύματος με χαμηλότερο ranking από το να ασκήσει το επάγγελμα; Όχι. Όλοι οι απόφοιτοι higher education έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοιες διακρίσεις και έχουμε το παράδοξο Μηχανικός ΤΕ στην Βρετανία να έχει επαγγελματικά δικαιώματα και στην Ελλάδα να μην έχει.

Στη Βρεταννία μπορεί να λέει οποιος γουστάρει ότι είναι μηχανικός, είτε έχει πτυχίο είτε όχι. Υπάρχουν μηχανικοί που δεν έχουν ουτε καν foundation degrees (HNC/HND) αλλά 20+ χρονια εμπειρίας. 

 

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι αν είσαι Incorporated/Chartered ή όχι. Και για να γίνεις Incorporated/Chartered δεν αρκεί μόνο το πτυχίο σου. Πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις την απαιτούμενη εργασιακή εμπειρία σε θέση ευθύνης ώστε να σου δώσουν αυτόν το τίτλο. Και όταν τον πάρεις πρέπει να συνεχίσεις να αποδεικνύεις ότι συνεχίζεις την επιμόρφωση σου σε νέα γνωστικά αντικείμενα και νέες τεχνολογίες που επιρρεάζουν το αντικείμενό σου. 

Άρα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να σκάσεις μύτη ένα ωραίο πρωί με το πτυχίο σου και να γραφτείς στα μητρώα. Θα σου πάρει 5 με 10 χρόνια και θα χρειαστείς:

Το πτυχίο σου (optional σε εξαιρετικές περιπτώσεις)

Σχέδια, φωτογραφίες, τεύχη υπολογισμών, δημοσιεύσεις από ότι έκανες τα προηγούμενα χρόνια ΚΑΙ sponsorship από δύο μηχανικούς όπου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο ένας να είναι στην ίδια βαθμίδα για την οποία κάνεις αίτηση.

 

ΜΕΤΑ περνάς από συνέντευξη 45 λεπτών που θα είναι δύο έμπειροι μηχανικοί οι οποίοι θα κάνουν την αίτησή σου φύλλο και φτερό. Αν νομίζεται ότι δεν είναι εύκολο ή δεν είναι αγχωτική εμπειρία, think again). Η εισήγησή τους θα πάει σε επιτροπή η οποία θα αποφασίσει αν θα σε κάνει μέλος και θα σε γράψει στα μητρώα.
 

Τότε, και μόνο τότε, θα μπορείς να υπογράφεις μελέτες που θέλουν υπογραφή από I.Eng/C.Eng

 

Το πτυχίο είναι μόνο ενδεικτικό του ποιά θα είναι η αφετηρία σου (Bachelor=Incorporated, Master=Chartered) και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ μπορείς να πας από Incorporated σε Chartered χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές παρα μόνο με συλλογή εργασιακής εμπειρίας φτάνει να μπορείς να το αποδείξεις. 

Για Structural Engineers απαιτείται και 8ωρη γραπτή εξέταση.

 

Εννοείται ότι αν εφαρμόζαμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα γέλαγε (ή θα έκλαιγε) κόσμος και κοσμάκης.

Εννοείται ότι με πτυχίο ΤΕΙ μπορείς να γίνεις Chartered φτάνει να μπορείς να αποδείξεις ότι το αξίζεις. Εννοείται ότι με πτυχίο από το Imperial μπορει να πας και να φας τα μούτρα σου και να μην γίνεις Chartered ποτέ.

 

 

Ήθελα να ήξερα αν πήγαινε κάποιος σε μια συνέντευξη στο εξωτερικό πως θα δικαιολογούσε όλο αυτό το σκηνικό με τα ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ κτλ.. Τι θα έλεγε... Η μήπως θα ανέφερε απλά τον τίτλο του civil engineer, mechanical engineer κτλ; 

Στο εξωτερικό πας σαν Mechanical/Civil/Structural/Electrical/κλπ Engineer. Όταν λένε Degree Qualified (γιατί υπάρχουν και τα foundation degrees) εννοούν Bachelor κατά 90% ενώ αν θέλουν Master το λένε ξεκάθαρα. Σαν απόφοιτος ΤΕΙ πάω σαν Mechanical Engineer B.Eng. ενώ ένας απόφοιτος ΑΠΘ/ΕΜΠ θα πάει σαν Mechanical Engineer M.Eng. 

 

Κάθε σοβαρός επαγγελματίας δεν δίνει βάση τι πιστεύει ο μπάρμπα Γιώργης και ο κάθε ένας τυχάρπαστος. Περισσότερο θα πρέπει να τον ενδιαφέρει τι πιστεύουν οι αντίστοιχοι σοβαροί επαγγελματίες γιατί μόνο έτσι θα εξελιχθεί και αυτός. Ο κόσμος προχωράει μπροστά μόνο με τους δυνατούς και όχι με τους άσχετους
 

 

Συμφωνώ 1000%. Δυστυχώς ο μπάρμπα Γιώργης και ο κάθε ένας τυχάρπαστος είναι ο εν δυνάμει πελάτης μας και αυτός δεν έχει ιδέα το τι κάνει ο Μηχανολόγος Μηχανικός και νομίζει ότι ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός απλά αλλάζει πρίζες και διακόπτες.

 

Επειδή το σύστημα παιδείας και γενικά όλη η Ελλάδα έχει πρόβλημα, πολύ στα πάντα. Ένα διαγώνισμα και μερικές εξετάσεις καθορίζουν τα όνειρα των ανθρώπων για το μέλλον τους… Φοβερό. Ποιος αποστήθισε καλύτερα.  Οι μαθητές της οποίας εισάγονται σε ΑΕΙ που η βάση τους καθορίζεται από τι; Από.. τη ζήτηση. Ενώ την ίδια στιγμή ο καθένας που έχει την οικονομική δυνατότητα μπορεί να σπουδάσει χωρίς δίδακτρα σε χώρες της Ευρώπης και:

 

α) να βρει δουλειά εκεί και να πάρει εργασιακή εμπειρία ως Μηχανικός. 

β) να επιστρέψει στην Ελλάδα ως μηχανικός ΠΕ να κάνει δυστυχώς τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και πιστοποιητικά και να αφήσει τα όνειρα στα θρανία εκείνων των χωρών.

γ) να ζήσει το γκρικ στορι με τον παραλογισμό του δημοσίου..

 

Επειδή υπάρχει ένα διαλυμένο – από την ίδρυσή του – κράτος που δεν εκδίδει ΠΔ στους μεν και δίνει απεριόριστα στους δε. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο κόσμος να φαγώνεται δεκαετίες τώρα.

Επειδή κανείς από τους φορείς δεν κάνει ποτέ τίποτα να λύσει προβλήματα επειδή είναι συντεχνίες και τίποτα περισσότερο.

 

Επειδή ένα παιδί στα 23-24 όταν τελειώνει 4 ή 5 χρόνια σπουδών μπορεί να υπογράφει τι; Μελέτες χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία;;

Ελέγχει κανείς την ετήσια κατάρτηση του κάθε μέλους του κάθε φορέα; Ενδιαφέρεται κανείς; Μπα.. Ενδιαφέρονται μόνο πριν τις εκλογές να παίρνουν τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα "συμπαράστασης" οι των φορέων...

 

Οι άνθρωποι εδώ που ζω θέλουν τουλάχιστον 5-10 χρόνια πραγματικής εμπειρίας σε διάφορους τομείς για να αποκτήσουν τη "σφραγίδα" (δεν έχουμε καν σφραγίδα μόνο υπογραφή).

Και έχω τη τιμή πρώτα να βοηθώ, και να έπειτα να υπογράφω την εμπειρία αυτών των ανθρώπων έτσι ώστε να πάνε για συνέντευξη και εξετάσεις.

Επίσης έχουμε κατ ελάχιστον 30 ώρες εκπαίδευσης τον χρόνο. Τι να πεις. 

 

Σφραγιδιστάν.

 

(ένας, όχι πολύ παλιός, ΤΕ που τη σταδιοδρομία του την οφείλει ΚΑΙ στο ΤΕΙ Σερρών :) )

+1000

 

 

 

Γενικά με τις πανελλήνιες πάντως να ξέρετε ότι και στο εξωτερικό υπάρχουν αντίστοιχες εξετάσεις. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Το σύστημα βέβαια εκεί λαμβάνει και άλλα πράγματα υπόψιν όπως συνεντεύξεις από τα πανεπιστήμια και διαμοιράζει κάπως το στρες και τον παράγοντα τύχης αλλά οι βασικές αρχές είναι ίδιες.

 

 

 

Εννοείται υπάρχουν εξετάσεις. Στην Αγγλία υπάρχουν τα λεγόμενα Α-levels. Κάθε ίδρυμα θέτει τη "βαση" που θέλει (3 As, 2As & 1B, etc). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το πτυχίο που θα δώσει το Brunel είναι κατώτερο από το πτυχίο που θα δώσει το South Wales. Από άποψη τίτλου και μόνο και τα δύο θα είναι Bachelor/Master in Engineering.

 

Μπορείς να πάρεις B.Eng από το University of Leeds (Νο4 στο Engineering) που θέλει 3 Αs και M.Eng από το Anglia Ruskin (το χειρότερο στην κατάταξη στην Αγγλία) που θέλει GCSEs, ούτε καν A-Levels για να μπεις, ποιό θα είναι "ανώτερο"? Ποιόν θα πάρουν σε μια θέση που θέλει Master?

Πηγές:
https://www.anglia.ac.uk/study/undergraduate/mechanical-engineering-meng
https://courses.leeds.ac.uk/25837/MEng,_BEng_Mechanical_Engineering
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Mechanical+Engineering

Όπως λέει και ο Earl, τους μηχανικούς τους κάνουν τα CV και το τι έχουν μέσα.

 

 

 

 

 

αυτά είναι θεωρίες. στο δια ταύτα: βρίσκεις δουλειά με το πτυχίο αυτό; αν ναι, έχεις επ. δικαιώματα.

 

σχετικά με τις κοινές εξετάσεις για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος υπάρχει η εξής επιπλοκή: το γνωστικό αντικείμενο ενός πολυτεχνικού και ενός τεχνολογικού τμήματος συνήθως δεν ταυτίζονται. πώς θα γίνουν κοινές εξετάσεις;

 

Το τί δουλειά βρίσκεις είναι το θέμα. Αν άσχετα με το ποιά δουλειά θα επιλέξεις βάση πτυχίου δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ελπίδα να "αναβαθμιστείς" βάση της εμπειρίας που θα συλλέξεις τότε δεν είναι επ. δικαίωμα, είναι εσαεί ομηρία.  

 

 

 

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εγώ σαν δουλειά καταλαβαίνω και το διορισμό στο δημόσιο που είναι δυνατός με χρήση πτυχίου μηχανικού τεί. Οπότε το πτυχίο μηχανικού τεϊ έχει κάποια αξία και αυτή η αξία είναι το επαγγελματικό του δικαίωμα. Αντιθέτως υπάρχουν άλλα πτυχία και μάλιστα ΠΕ που δεν αναγνωρίζονται για καμία θέση στο δημόσιο και δεν έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα. Με αυτά έκανα τη σύγκριση.

Edited by georgios_m
Δημοσιεύτηκε (edited)

Στο ξαναείπα αλλά επιμένεις να μην καταλαβαίνεις, και μεταξύ μας είσαι και ο μοναδικός που δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ επαγγελματικών δικαιωμάτων και εργοδότη. Άντε επειδή καταλαβαίνω πως έχεις κάποιες δυσκολίες να στο κάνω όσο πιο νιανιά γίνεται: Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει ένας εργοδότης τους υπαλλήλους του ΔΕΝ είναι επαγγελματικό δικαίωμα. Όταν το δημόσιο επιλέγει έναν ΥΕ για να σκάβει, ο κυρ-Σταύρος που προσλήφθηκε δεν έχει επαγγελματικό δικαίωμα στο φτυάρισμα. Τη Σούλα που τη προσέλαβε ο αξιότιμος κ. Σταύρος επειδή έχει μεγάλα χείλη, δεν δίνει στη Σούλα επαγγελματικό δικαίωμα στα... γλυφιτζούρια.

Edited by stayros
  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε

Εγώ σαν δουλειά καταλαβαίνω και το διορισμό στο δημόσιο που είναι δυνατός με χρήση πτυχίου μηχανικού τεί. Οπότε το πτυχίο μηχανικού τεϊ έχει κάποια αξία και αυτή η αξία είναι το επαγγελματικό του δικαίωμα. Αντιθέτως υπάρχουν άλλα πτυχία και μάλιστα ΠΕ που δεν αναγνωρίζονται για καμία θέση στο δημόσιο και δεν έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα. Με αυτά έκανα τη σύγκριση.

 

Και ποιός είπε ότι όλοι θέλουν να διοριστούν στο Δημόσιο ή ποιός είπε ότι ο στόχος των ΤΕΙ ανα την επικράτεια είναι η παραγωγή αποφοίτων για την στελέχωση του Δημοσίου? Μην κοροϊδευόμαστε, για τον Ιδιωτικό τομέα μιλάμε, για το ποιός μπορεί αντικειμενικά να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΕΠΙΚΑΙΡΑ επαγγελματικά δικαιώματα και το ποιός μπορεί να υπογράψει ένα αναθεματισμένο ΠΕΑ. Τοπογράφος Πολυτεχνείου το υπογράφει ενώ Μηχανολόγος ΤΕΙ όχι. Ποιός είναι πιο σχετικός με ένα ΠΕΑ?

Όσο για τα πτυχία ΠΕ που δεν αναγνωρίζονται, μήπως επειδή το δημόσιο δεν δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς? Ίσως να κάνω και λάθος, δεν ασχολούμαι με προκυρήξεις του δημοσίου γιατί ποτέ δεν με ενδιέφερε να πιάσω θέση στο δημόσιο.

 

Έχουμε το οξύμωρο ένας απόφοιτος ΤΕΙ Μηχανολογίας με μεταπτυχιακό στο building services engineering και πολυετή σχετική εμπειρία να μην μπορεί να υπογράψει μηχανολογική εγκατάσταση, ενώ ένας φρέσκος απόφοιτος του Μηχανικών Παραγωγής και Διοιήκησης να μπορεί. 

Ένας απόφοιτος ΤΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό να θεωρείται εσαεί ΤΕΙτζής, αυτό ΔΕΝ είναι επαγγελματικό δικαίωμα.

  • Upvote 6
Δημοσιεύτηκε

Και ποιός είπε ότι όλοι θέλουν να διοριστούν στο Δημόσιο ή ποιός είπε ότι ο στόχος των ΤΕΙ ανα την επικράτεια είναι η παραγωγή αποφοίτων για την στελέχωση του Δημοσίου? Μην κοροϊδευόμαστε, για τον Ιδιωτικό τομέα μιλάμε, για το ποιός μπορεί αντικειμενικά να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΕΠΙΚΑΙΡΑ επαγγελματικά δικαιώματα και το ποιός μπορεί να υπογράψει ένα αναθεματισμένο ΠΕΑ. Τοπογράφος Πολυτεχνείου το υπογράφει ενώ Μηχανολόγος ΤΕΙ όχι. Ποιός είναι πιο σχετικός με ένα ΠΕΑ?

Όσο για τα πτυχία ΠΕ που δεν αναγνωρίζονται, μήπως επειδή το δημόσιο δεν δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς? Ίσως να κάνω και λάθος, δεν ασχολούμαι με προκυρήξεις του δημοσίου γιατί ποτέ δεν με ενδιέφερε να πιάσω θέση στο δημόσιο.

 

Έχουμε το οξύμωρο ένας απόφοιτος ΤΕΙ Μηχανολογίας με μεταπτυχιακό στο building services engineering και πολυετή σχετική εμπειρία να μην μπορεί να υπογράψει μηχανολογική εγκατάσταση, ενώ ένας φρέσκος απόφοιτος του Μηχανικών Παραγωγής και Διοιήκησης να μπορεί. 

Ένας απόφοιτος ΤΕΙ με μεταπτυχιακό και διδακτορικό να θεωρείται εσαεί ΤΕΙτζής, αυτό ΔΕΝ είναι επαγγελματικό δικαίωμα.

Σωστός,πολυ σωστός.Παντως απόσο ξερω εχουν κανει επιτροπη για τα ΕΔ του κλαδου σου πριν 1-2 μηνες.Ισως εντελει διευθετηθει φετος αυτο το χρονιο προβλημα για ολων των ειδικοτητων μηχανικους.

Δημοσιεύτηκε

Όσο για τα πτυχία ΠΕ που δεν αναγνωρίζονται, μήπως επειδή το δημόσιο δεν δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς? Ίσως να κάνω και λάθος, δεν ασχολούμαι με προκυρήξεις του δημοσίου γιατί ποτέ δεν με ενδιέφερε να πιάσω θέση στο δημόσιο.

 

Δεν αναφέρθηκα σε τομείς που δεν δραστηριοποιείται αλλά σε περιπτώσεις που η προκήρυξη βγαίνει παραδοσιακά για κάποια ειδικότητα, αγνοώντας άλλες πιθανώς καταλληλότερες απλά και μόνο επειδή ο νόμος φτιάχτηκε πριν τις σχολές αυτές και δεν έχει προσαρμοστεί.

Αυτοί που μοιράζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα προσμετρούν και τη δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο σαν επαγγελματικό δικαίωμα. Σου λέει δε θα βγάλεις εσύ από τα ΠΕΑ αλλά θα βγάλω μερικές θέσεις ειδικά για σένα.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.