Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένωση ρετιρε με τακτοποιημένο αυθαιρετο


Kakomoiris

Recommended Posts

Γεια σας.

 

Είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος τελευταίου ορόφου πολυκατοικίας κατασκευής του 2007 (αδεια 2005), καθώς και δικαιώματος ύψους σε τμήμα του δώματος πάνω από το διαμέρισμα αποκλειστικής χρήσης μου. Λόγω έλλειψης συντελεστή έκλεισα αυθαίρετα το τμήμα αποκλειστικής χρήσης ως χώρο κυριας χρήσης και έχω ξεκινήσει διαδικασίες τακτοποίησης με τον 4178 ως παρακολούθημα του διαμερίσματος τελευταίου ορόφου (έχω πληρώσει το παράβολο και την αμοιβή μηχανικού). 

 

Λόγω τελευταίας ανάγκης για ένα επιπλεόν δωμάτιο στο σπίτι και μη δυνατότητας αγοράς νέου σπιτιού θα επιθυμούσα την ένωση των 2 διαμερισμάτων μέσω τρύπας στην πλάκα και εσωτερικής σκάλας, και μου έχει προταθεί να μεταβάλλω την υφιστάμενη δήλωση τακτοποίησης, υποστηρίζοντας (κατά δήλωση μου αφού δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες) πως η τρύπα έγινε τη στιγμή της αυθαιρεσίας. Τι ρίσκο μπορεί να υπάρχει? 

 

Μπορώ αργότερα να βγάλω νόμιμη άδεια ένωσης των 2 διαμερισμάτων μέσω κοπής της πλακας? (άρα μιλάμε και για σωστή μελέτη, ώστε να μη μου (εμένα και των υπόλοιπων 3 ορόφων κάτω από μενα) πέσει ο ουρανός στο κεφάλι και όχι μια τρύπα στα κουτουρου) Χρειάζεται συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας?

 

Ευχαριστώ πολύ

 
Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσουν οι ειδικοί.

 

Έχω την εντύπωση πως θες 100% συναινεση λόγω επέμβασης στον φέροντα. (Αλλά θα το επιβεβαιωσει άλλος)

Edited by zefuros
Link to comment
Share on other sites

......Λόγω τελευταίας ανάγκης για ένα επιπλεόν δωμάτιο στο σπίτι και μη δυνατότητας αγοράς νέου σπιτιού θα επιθυμούσα την ένωση των 2 διαμερισμάτων μέσω τρύπας στην πλάκα και εσωτερικής σκάλας, και μου έχει προταθεί να μεταβάλλω την υφιστάμενη δήλωση τακτοποίησης, υποστηρίζοντας (κατά δήλωση μου αφού δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες) πως η τρύπα έγινε τη στιγμή της αυθαιρεσίας. Τι ρίσκο μπορεί να υπάρχει? ΟΠΩΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Ν.4178/2013 ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΩΣ 28.7.2011 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Η' ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ.

 

Μπορώ αργότερα να βγάλω νόμιμη άδεια ένωσης των 2 διαμερισμάτων μέσω κοπής της πλακας? (άρα μιλάμε και για σωστή μελέτη, ώστε να μη μου (εμένα και των υπόλοιπων 3 ορόφων κάτω από μενα) πέσει ο ουρανός στο κεφάλι και όχι μια τρύπα στα κουτουρου) Χρειάζεται συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας? ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αεροφωτογραφια υπάρχει και είναι αυτή βάσει της οποίας έγινε η αρχική αίτηση τακτοποιησης. Πως μπορεί να τεκμηριώθει τι γίνεται κάτω από τη σκέπη και τους τοιχους?

 

Το δεύτερο ερώτημα είναι ανεξάρτητο της μεταβολής. Εάν δεν κάνω τίποτα και γίνει περαίωση της τακτοποιησης του παρακολουθηματος χωρίς τρύπα, μπορώ στο μέλλον να βγαλω άδεια ώστε να ενώσω το πάνω διαμέρισμα με το κάτω αφου είναι μέρη της ίδιας οριζοντιας ιδιοκτησίας? Ή αυτό προϋποθέτει πώς το πάνω πρέπει να είναι νόμιμο και όχι απλά να έχουν διαγραφεί τα πρόστιμα για (Χ) χρόνια?

Edited by Kakomoiris
Link to comment
Share on other sites

....μπορώ στο μέλλον να βγαλω άδεια ώστε να ενώσω το πάνω διαμέρισμα με το κάτω ...

 

Γενικά μιλώντας όπως είναι και το ερώτημα ναι μπορείς να βγάλεις άδεια ενοποίησης των 2 διαμερισμάτων και να γίνει μεζονέτα.

Το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να σου απαντήσει ο μηχανικός  με βάση πολεοδομικό προέλεγχο είναι αν θα απαιτηθεί έλεγχος από τα στατικά ή όχι (σχετικά με την οπή στην πλάκα).

Αν λύσεις αυτό το πρόβλημα και μετά το πρόβλημα των συνιδιοκτητών τότε προχωράς.

Όπως αντιλαμβάνεσαι όμως είναι απαντήσεις που μπορείς να έχεις μόνο από τον μελετητή που θα του αναθέσεις να ελέγξει τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας και τον ξυλότυπο της υφιστάμενης στατικής μελέτης και δεν επαρκεί το φόρουμ για αυτό.

Μιλάς και με τον δικηγόρο σου παράλληλα σε σχέση με τους όποιους περιορισμούς μπορεί να υπάρχουν στην σύσταση και στον κανονισμός της πολυκατοικίας σας.

Ενδεχόμενο όμως είναι και ανάλογα το ογκοπλαστικό του κτιρίου ο μελετητής σας να βρει και άλλες τεχνικά και πολεοδομικά εφαρμόσιμες λύσεις με λιγότερα προβλήματα. Απλά ενδεχόμενο και όχι δεδομένο. Και αυτό μόνο αν το αναθέσεις θα μπορέσει να το μελετήσει σε βάθος και με βάση την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου και όχι μόνο με κουβέντες γενικές.

Όχι τίποτα άλλο αλλα με γενικότητες πάλι θα καταλήξουμε στο άρες μάρες κουκουνάρες … (που αρέσει και σε μια ψυχή)

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Για να είμαι ειλικρινής, ρωτάω για την άδεια, ώστε να αποφύγω την "μαιμουδια" της πρώτης λυσης. Οπότε θεωρήστε ως δεδομένο την ανάθεση (είπαμε δε θελω τον ουρανό στο κεφάλι, κοιμουνται τα παιδιά μου μεσα)

Οπότε, για τη λυση της νόμιμης ενοποίησης ζητείται συναινεση 100% ή ο,τι αναφέρει η σύσταση/κανονισμός, σωστά?

Το τελευταίο σχόλιο με το ογκοπλαστικο δεν κατάλαβα. Εννοείτε να 'ξεχασω' την οπη κ να γίνει κάπως αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης ώστε να χωρέσει ένα επιπλέον δωμάτιο κάτω ή κάτι αλλο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.