Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Την ανάπτυξη χρηµατοδοτικού προγράµµατος, µε σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε δηµοτικές εγκαταστάσεις δήμων και περιφερειών, αλλά και γενικότερα σε εγκαταστάσεις ΝΠΔΔ (πανεπιστήµια, νοσοκοµεία κ.ά), µέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού, δρομολογεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εικονικού Ενεργειακού Συμφηφισμού» το οποίο ενεργοποιήθηκε με υπουργική απόφαση τον Μάιο. Με το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος μέχρι 500 KW ανά έτος με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού με δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το οικονομικό όφελος για τους ΟΤΑ από την εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας να υπερβεί το 35%.

 

Ήδη το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέγραψε από τις αρχές Ιουλίου προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ.

 

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαµβάνει τη χρηµατοδότηση των έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πραγµατοποιήσουν σε εγκαταστάσεις τους ΝΠ∆∆ και ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθµού, µέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθµών µε εφαρµογή ενεργειακού συµψηφισµού.

 

Αντίστοιχα, το ΚΑΠΕ θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη του προγράµµατος, την αξιολόγηση των υποβαλλόµενων αιτήσεων, καθώς και τη µέτρηση και επαλήθευση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της απόδοσης του φωτοβολταϊκού σταθµού.

 

Το κόστος της παρεχόµενης τεχνικής υποστήριξης δεν θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ καθώς θα καλύπτεται εξ΄ ολοκλήρου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το όφελος (εξοικονόµηση) από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήµατος µε χρήση ενεργειακού συµψηφισµού, στην 25ετή διάρκεια της ζωής του και συνυπολογίζοντας το κόστος προµήθειας/εγκατάστασης/εξυπηρέτησης πιθανού δανείου του φωτοβολταϊκού σταθµού, µπορεί να υπερβεί το 35%, σε σχέση µε την προηγούµενη δαπάνη για ηλεκτρική ενέργεια.

 

Συγκεκριµένα, τα στάδια υλοποίησης του προγράµµατος προβλέπουν:

  • δράσεις προετοιµασίας (σύνταξη Τεχνικού Οδηγού, υποδειγµάτων αίτησης & τεχνοοικονοµικής µελέτης, πρότυπων τευχών δηµοπράτησης κ.ά.),
  • ανάπτυξη λογισµικού εξαγωγής ενεργειακών, περιβαλλοντικών και χρηµατοοικονοµικών δεικτών του προγράµµατος,
  • αξιολόγηση της τεχνοοικονοµικής µελέτης και των προδιαγραφών του έργου, που υποβάλλεται µε το αίτηµα δανειοδότησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών ∆ανείων, πριν την προµήθεια του φωτοβολταϊκού σταθµού,
  • µετρήσεις, πιστοποιήσεις και παρακολούθηση της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του οικονοµικού οφέλους του φωτοβολταϊκού σταθµού κατά τη λειτουργία του.
Πηγή: http://www.localit.gr/archives/141300

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Καλό μου ακούγεται και θα ήταν καλύτερο, αν οι δήμοι ή κοινοπραξίες δήμων, υλοποιούσαν δικές τους φ/β εγκαταστάσεις κάλυψης γενικά των αναγκών της περιοχής τους ή/και διάχυσης στο δίκτυο γενικότερα. Και όχι μόνο των κοινόχρηστων δημοτικών αναγκών και των εγκαταστάσεών τους. Με τοποθέτηση συλλεκτών π.χ. σε αυτοκινητόδρομους.

Αλλά έστω κι έτσι, για καλό θα είναι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.